ΚΥΣΕΑ: Οι αποφάσεις της σύσκεψης – Δέσμη μέτρων (video)

by admin
12 views

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, το βράδυ της Κυριακής 1/3/2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι αποτελεί ασύμμετρη απειλή η οργανωμένη προσπάθεια εισόδου στη χώρα, κατηγορώντας την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί σαν πιόνια τους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς.

Η δήλωση του κ. Πέτσα

«Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής. Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.

Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της».

Για τους λόγους αυτούς, συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tην Τρίτη ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την περιοχή του Έβρου. Όπως έγραψε στο twitter: «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξηΤα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα – θα γυρίσετε πίσω».

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,ενώ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληλοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη».

Στη λήψη επιπλέον μέτρων για τη θωράκιση των συνόρων, στη μεθόριο του Έβρου αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προχωρούν οι ελληνικές αρχές. Επί τάπητος το επιχειρησιακό αλλά και νομικό οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς.

Ενισχύονται στο μέγιστο βαθμό οι χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις σε Έβρο και ΒΑ Αιγαίο, αναβαθμισμένο το επίπεδο ετοιμότητας όλης της χώρας.

Ύψιστη αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου: αυτό παραμένει το μήνυμα της κυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν ότι η χώρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των συνόρων της.

Όσοι μπήκαν παράνομα έχουν συλληφθεί και ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Ένα ακόμα μήνυμα που θέλει να περάσει η ελληνική πλευρά, καθώς όπως τονίζεται πρόκειται για έκνομες ενέργειες, αφού μιλάμε για μαζική και οργανωμένη παραβίαση των συνόρων.

Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζεται μέσα από το διαδίκτυο και τηλεοπτικά μέσα και τη διακίνηση βίντεο από άλλες περιοχές που δείχνουν μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν δήθεν στην Ελλάδα.

«Μην πλησιάζετε στα ελληνικά σύνορα» διαμηνύει η ελληνική πλευρά και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καμπάνια με τη μαζική αποστολή sms σε χιλιάδες ξένα κινητά ανθρώπων που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη στον Έβρο.

Στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου ενισχύονται οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς με μετακινήσεις προσωπικού και μέσων από Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στα σύνορα έχουν αναπτυχθεί και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι με κατάλληλο εξοπλισμό ανιχνεύουν κινήσεις μεταναστών και ενημερώνουν άμεσα τους συνοριοφύλακες.

Σε αρκετά σημεία στις όχθες του Έβρου τοποθετήθηκαν συρματοπλέγματα.

Στον Έβρο ενισχύθηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις. Αυξήθηκε ο αριθμός των διμοιριών των ΜΑΤ στην περιοχή , ενώ μετακινήθηκαν άνδρες της ΕΚΑΜ και πυροτεχνουργοί. Παράλληλα επιχειρούν και τα Ντρόουν της ΕΛΑΣ, αλλά και τα οχήματα εκτόξευσης νερού

«Οι άνθρωποι είναι εδώ, οι Δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, κάνουν ότι πρέπει, όπως σας είπα, για να φυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας» δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τα μέτρα επιτήρησης έχουν ενταθεί και στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο , όπου σκάφη και άνδρες του Λιμενικού βρίσκονται σε συναγερμό. O αριθμός των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που πλέουν στο Ανατολικό Αιγαίο, έχει αυξηθεί.

Από την Πολεμική Αεροπορία γίνονται συνεχείς πτήσεις μαχητικών αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Την ίδια σκληρή στάση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να τηρήσει η στρατιωτική ηγεσία, κατόπιν και των εντολών που έχει λάβει, τόσο στον Έβρο που φτάνουμε στο 3ο 24ωρο, όσο και στα νησιά, διότι εκεί φαίνεται ότι θα μεταφερθεί το μεγάλο ενδιαφέρον.

-Ανώτατες πηγές που έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο η εικόνα που μεταφέρουν πίσω στο επιτελείο είναι ότι μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 72 ώρες από την ώρα της εκδήλωσης αυτής της αποσταθεροποιητικής κατάστασης από την Τουρκία, όμως όλοι όσοι βρίσκονται στον Έβρο, από τον απλό στρατιώτη, υπαξιωματικό, αξιωματικό δεν θέλουν καν να επιστρέψουν για λίγες ώρες ανάπαυση.

Ζητούν να μείνουν στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας βοηθώντας τις αρχές ασφαλείας.

Το στοίχημα των νησιών

-Επιτελείς μας μετέφεραν εικόνες που εκτυλίχθηκαν τις προηγούμενες ώρες στο Αιγαίο, με τα πλωτά του Λιμενικού αλλά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
-Τα πλωτά του Λιμενικού βρίσκονται ακριβώς στην θαλάσσια οριογραμμή.
-Πίσω τους υπάρχουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού Κανονιοφόροι, πλωτά περιπολικά και για πυραυλακάτους.
-Όταν ξεκινά μια βάρκα με μετανάστες από τα μεγάφωνα του σκάφους οι μετανάστες καλούνται να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια και οι κλήσεις από τον ασύρματο γίνονται συνεχώς προς την τουρκική ακτοφυλακή.
-Πολλές φορές οι Τούρκοι δεν απαντούν και είναι θεατές, αλλά μόλις παρατηρήσουν ότι το Ελληνικό σκάφος κινηθεί λίγο περισσότερο προς την Τουρκία, τότε σπεύδουν προς την βάρκα των μεταναστών.
-Περιπολίες των αμφίβιων δυνάμεων που εδρεύουν στα νησιά δεν έχουν σταματήσει.
-Στα μικρότερα νησιά, οι στρατιωτικές φρουρές έχουν υπερ διπλασιαστεί.

Ο Έβρος

Ανώτατες πηγές σημείωναν ότι ο Έβρος παραμένει το τείχος της Ελλάδας.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται τέτοιου είδους σχέδια στην πράξη και φαίνεται ότι έχουν πάει καλά. Και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα γιατί δεν έχουν σταματήσει να φτάνουν μετανάστες στην περιοχή από την τουρκική πλευρά που καθοδηγεί όλες τις κινήσεις τους.

Η Φρόντεξ, που αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού στα ελληνοτουρκικά σύνορα, προχωρά σε έκτακτη ενίσχυση της Ελλάδας, σε προσωπικό και τεχνικά μέσα.

Tην πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ζητά την έκτακτη σύγκληση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με αντικείμενο την μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία.

Επιπλέον μέτρα για τη θωράκιση των συνόρων της με την Τουρκία έχει λάβει και η Βουλγαρία.

Σύσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ μέσα στην εβδομάδα καλεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια. Στην ανακοίνωση του ο κ. Μπορέλ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: παρακολουθείται στενά η κατάσταση του μεταναστευτικού στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί και η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Στα πλαίσια της προώθησης των ελληνικών θέσεων ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνομίλησε με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ σημειώνεται ότι την Παρασκευή εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς της Τουρκίας.

Επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων.

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί την κυβέρνηση να μην επιτρέψει να αποσταθεροποιηθούν άλλο τα ακριτικά νησιά μας, γιατί τότε θα δικαιωθούν οι επιδιώξεις Ερντογάν.

Ο κ Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να ζητήσει με επιστολή του την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά για να πιεσθεί η Τουρκία υπό την απειλή άμεσων κυρώσεων.

Η επιτροπή του ΚΚΕ Λέσβου καλεί την κυβέρνηση να απεγκλωβιστούν από τα νησιά όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες προς την ηπειρωτική χώρα, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος επισημαίνει ότι χρειάζονται δράσεις κι όχι συσκέψεις.

To KKE για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Το βράδυ της Κυριακής, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ αναφερει:

«Όσο η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ξεριζώνουν λαούς, που μεθοδεύουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε νησιά και σύνορα και στηρίζουν τον Ερντογάν για τα δικά τους συμφέροντα, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται. Απλώς οι πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητούν νέους, πιο επικίνδυνους, δρόμους διαφυγής και θα γίνονται έρμαια των διακινητών και των κυβερνήσεων που παίζουν τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση και με κάθε τρόπο στην ΕΕ, για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους. Για να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων, κόντρα στο «Δουβλίνο» και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς».

Πηγή: EΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Παναγιωτόπουλος από τον Έβρο: Τα σύνορα φρουρούνται άριστα-Έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ- Τον ΠτΔ ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός (video)

ΥΠΕΞ: Εκστρατεία παραπληροφόρησης από τουρκικές αρχές- Κανείς δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα

Έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. συγκαλεί ο Ζοζέπ Μπορέλ

 

www.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

https://www.americanbrandzusa.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.oneidacommunity.org/profile/slot-gacor/profile

https://ar.l2c.info/profile/slot-gacor/profile

https://www.honeymoonbrewery.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.gentryfox.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.mhtheverb.com/profile/slot-gacor/profile

https://ja.ole-stars.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.chateaumeichtry.co/profile/slot-gacor/profile

https://en.laoliusp.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.bluemoundtexas.org/profile/situs-slot-gacor-2022/profile

https://www.spselca.net/profile/slot-gacor/profile

https://www.luxurymealsfromhome.com/profile/situs-slot-gacor/profile

https://www.agecrofthall.org/profile/slot-gacor/profile

https://www.thealligatorsmouth.co.uk/profile/situs-slot-gacor/profile

https://www.vadimbondar.ru/profile/slot-gacor/profile

https://www.hemsleyconservationcentre.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.palaiawinery.com/profile/situs-slot-gacor/profile

https://hu.rbmbeds.co.uk/profile/situs-slot-gacor/profile

https://www.wix-forum-community.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.3dprinthubasia.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.nativepublicmedia.org/profile/sbobet88/profile

https://www.ducoqalane.fr/profile/sbobet88/profile

https://www.mynbest.info/profile/sbobet/profile

https://www.bedwettingandaccidents.com/profile/sbobet88/profile

https://www.belizebirdrescue.com/profile/sbobet88/profile

https://www.thecorecollaborative.com/profile/sbobet88/profile

https://www.paaltheatre.com/profile/sbobet88/profile

https://www.3sonsbrewingco.com/profile/sbobet88/profile

https://www.elite11.com/profile/sbobet88/profile

https://www.custommattressfactory.com/profile/sbobet88/profile

https://www.farmbasededucation.org/profile/slot-gacor/profile

https://www.gchatelain.com/profile/slot-gacor/profile

https://en.moplaypiano.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.mansioninmay.org/profile/slot-gacor/profile

https://ru.yodapeople.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.beaconbookbox.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.edmontonskiclub.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.nwiaa.org/profile/slot-gacor/profile

https://www.bpp.ak.gov.ng/profile/situs-slot-gacor/profile

https://www.wix-blog-community.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.mis.rahul.ac.in/profile/slot-gacor/profile

https://www.chestnutgroup.co.uk/profile/slot-gacor/profile

https://www.claudia-binder.at/profile/slot-gacor/profile

https://www.marketingbox.mx/profile/slot-gacor/profile

https://www.nanotechnologyworld.org/profile/situs-slot-gacor/profile

https://www.espacosilvestre.org.br/profile/slot-gacor/profile

https://www.squirrellsridingschool.co.uk/profile/situs-slot-gacor/profile

https://www.samueldelany.com/profile/slot-gacor/profile

https://www.pyramidvalley.org/profile/slot-gacor/profile

https://www.gamerheadspodcast.com/profile/slot-gacor/profile

https://cynbanews.com/community/profile/slot-gacor-terpercaya-2022/

https://www.masterthenec.com/community/profile/daftar-situs-judi-slot-terbaik-dan-terpercaya-no-1/

https://schedulecar.com/community/profile/slot-gacor-terpercaya/

https://schedulecar.com/community/profile/slot-paling-gacor/

https://cynbanews.com/community/profile/slot-paling-gacor/

https://schedulecar.com/community/profile/bocoran-slot-gacor-hari-ini/

https://cynbanews.com/community/profile/bocoran-slot-gacor-hari-ini/

https://schedulecar.com/community/profile/slot-gacor-terbaru/

https://cynbanews.com/community/profile/slot-gacor-terbaru/

https://www.bauschdental.com/profile/judi-slot-online-jackpot-terbesar-maxwin/profile

https://www.medmotion.org/profile/judi-slot-online-jackpot-terbesar-maxwin/profile

https://www.bauschdental.com/profile/slot-bonus-new-member-100-terpercaya/profile

https://www.medmotion.org/profile/slot-bonus-new-member-100-terpercaya/profile

https://www.bauschdental.com/profile/10-Situs-BO-Slot-Gacor-Gampang-Menang/profile

https://www.medmotion.org/profile/10-Situs-BO-Slot-Gacor-Gampang-Menang/profile

https://www.bauschdental.com/profile/daftar-10-situs-judi-slot-online-gacor-terbaru/profile

https://www.medmotion.org/profile/daftar-10-situs-judi-slot-online-gacor-terbaru/profile