Κρίσιμες εκλογές στην Αλβανία

Συσπείρωση από ομογενείς για να ψηφίσουν τον προφυλακισμένο Μπελέρη

by onvolos
0 views

Άνοιξαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Χειμάρρα και στην προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου της περιοχής Φρέντι Μπελέρη, μια δικαστική απόφαση την οποία χαρακτήρισε «σκανδαλώδη, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας πως πρόκειται για ενέργεια που δείχνει πως η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο. «Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου» τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η Αθήνα διακρίνει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης.

Προφυλακισμένος κρίθηκε και ο στενός του συνεργάτης, Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Τιράνων.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχία, απογοήτευση αλλά και συσπείρωση στην ελληνική ομογένεια. “Είναι χαρακτηριστικό το ότι έχουν έρθει ομογενείς από κάθε άκρη, κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το γραφείο του (Φρέντι Μπέλερη) έχουν έρθει από την Αυστραλία, ακόμα και από την Αμερική”.

Οι εκλογές διεξάγονται κανονικά σήμερα, χωρίς να έχει αποσυρθεί η υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη.

Mε ανακοίνωσή της, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ξεκαθάρισε πως ο Μπελέρης παραμένει υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Χειμάρρας, διαψεύδοντας fake news για αποκλεισμό του. «Απαντώντας στο ενδιαφέρον εκπροσώπων των ΜΜΕ για τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Διονυσίου Φρέντι Πέτρου Μπελέρη, που στηρίζεται από τον συνθέσεις Postke Flone, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διευκρινίζει ότι όσον αφορά τον εκλογικό κώδικα, όπως και ο νόμος αριθ. 133/2015 «Περί διασφάλισης της ακεραιότητας των προσώπων που εκλέγονται, διορίζονται ή ασκούν δημόσια καθήκοντα», συνεχίζει να είναι υποψήφιος και το όνομά του παραμένει στο ψηφοδέλτιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Φρέντι Μπελέρης έστειλε μήνυμα μέσα από το κατάστημα κράτησης στα Τίρανα προς τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν τονίζοντας πως “ψηφίζουμε για την πατρίδα μας!!”. Και η κόρη του κ. Μπελέρη, Ερμιόνη είπε στην ΕΡΤ: «Όλοι έχουμε λόγο. Η Χειμάρρα είμαστε εμείς. Η Χειμάρρα είστε εσείς. Παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον».

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 ώρα Αλβανίας (8 ώρα Ελλάδος). Τριάντα έξι είναι τα εκλογικά τμήματα στην Χειμάρρα, δύο βρίσκονται στο κέντρο της περιοχής, ενώ η εκλογική διαδικασία αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πρώτες ολοκληρωμένες εκτιμήσεις αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Με επιστολή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκπρόσωποι ελληνοαμερικανικών οργανώσεων εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας από τις αλβανικές αρχές και καλούν το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει την απελευθέρωση του κ. Μπελέρη.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Επιτροπής με Αλβανούς βουλευτές, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Έλληνα υποψήφιου. «Θα ασκήσουμε όλες τις πιέσεις. Τέτοιου είδους ενέργειες παραμονές εκλογών σε μία χώρα που είναι υπό ένταξη και ένα βήμα πριν να ξεκινήσει η ενταξιακή της διαδικασία, δεν είναι επιτρεπτές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ