16 Ιούλιος, 2019 10:07

Breaking News

Κλοιός διαδηλωτών και γύρω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ

Κλοιός διαδηλωτών και γύρω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Χονγκ Κονγκ

Χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ και έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας για να απαιτήσουν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης, του αρχηγού της αστυνομίας και την απελευθέρωση των διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και δεκαετίες.

Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ είναι εδώ και εβδομάδες θέατρο ιστορικών κινητοποιήσεων, ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους στις 9 Ιουνίου, περί τα δύο εκατομμύρια στις 16, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την έκδοση προς την ηπειρωτική Κίνα.

Μπροστά στην πίεση του πεζοδρομίου, η Κάρι Λαμ ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση του κειμένου, αλλά οι διαδηλωτές ζητούν πλέον την παραίτησή της καθώς και την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν το πρωί την πορεία προς το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, ντυμένοι ομοιόμορφα στα μαύρα, στο χρώμα που είχε επιλεγεί για την γιγάντια συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής, απέκλεισαν προσωρινά την μεγάλη κεντρική αρτηρία Harcourt Road, που περνά μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Στην συνέχεια, κατευθύνθηκαν μέσα σε αποπνικτική ζέστη προς την έδρα της αστυνομίας φωνάζοντας «ντροπή σας αλήτες» και απαιτώντας εκτός από την παραίτηση της Κάρι Λαμ και την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, την διενέργεια έρευνας για την αστυνομική βία.

Αξιωματούχος της αστυνομίας κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν και εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η περικύκλωση της έδρας της αστυνομίας μπορεί να εμποδίσει τις υπηρεσίες άμεσης δράσης. Ανακοίνωσε δε ότι ομάδα διαπραγματευτών έχει σταλεί για να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν ανοίξει ομπρέλες για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο και βρέχονται με νερό.

Η σημερινή διαδήλωση οργανώνεται από φοιτητικά συνδικάτα και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο περί εκδόσεως θα έθετε τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ υπό την επιρροή του πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος και του ποινικού δικαίου της ηπειρωτικής Κίνας, τονίζουν οι ακτιβιστές.

Οι επιχειρηματικοί κύκλοι εκφράστηκαν ήδη κατά του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι θα ζημιώσει την διεθνή εικόνα του Χονγκ Κονγκ και την θέση του ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Διαδηλωτές καταγγέλλουν εδώ και χρόνια την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου, κατά παράβασιν της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που εγγυάται, θεωρητικά μέχρι το 2047, καθεστώς ημιαυτονομίας και ατομικές ελευθερίες που δεν ισχύουν πουθενά αλλού στην Κίνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

www.ert.gr

Related posts