ΚΚΕ -Ευρωεκλογές: Την Διακήρυξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης παρουσίασε ο Δ. Κουτσούμπας

by admin
3 views

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσίασε στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στον Περισσό, την Διακήρυξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τίτλο: «Αντλώντας δύναμη από τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης – για την Ευρώπη της ειρήνης, της λαϊκής ευημερίας, του σοσιαλισμού». «Σ’ αυτήν την εκλογική μάχη βεβαίως, κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα στη χώρα του, στη βάση των συνθηκών και των δυνατοτήτων του, καθορίζει τη δική του τακτική, αλλά είναι την ίδια ώρα κοινή η πεποίθηση των κομμάτων μας πως είναι αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης μας» είπε.

Ανέφερε πως τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που συνυπογράφουν αυτή τη Διακήρυξη εκτιμούν πως «σήμερα οι λαοί της Ευρώπης έχουν συγκεντρώσει αρνητική, οδυνηρή, πείρα από την ΕΕ και την στρατηγική της, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν, βιώνουν την διαρκή επίθεση του κεφαλαίου και καλούνται να δώσουν τη δική τους απάντηση, να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δικαιώματα τους, ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και τα στηρίγματα του».

Είπε ότι ένα τέτοιο στήριγμα είναι και η ΕΕ και επισήμανε: «100 χρόνια από το θάνατο του Λένιν, η διαχρονικής αξίας ανάλυσή του ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες, είτε αντιδραστικές”, έχει πολλαπλά επιβεβαιωθεί. Γιατί η ΕΕ δεν συγκροτήθηκε από τους λαούς ούτε υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Το αντίθετο! Τα κόμματά μας εκτιμούν πως οι αστικές τάξεις των χωρών της ΕΕ συμμάχησαν ενάντια στην εργατική τάξη και το λαό σε κάθε χώρα».

Τόνισε, αναλύοντας τους στόχους της ΕΕ, πως «η ΕΕ δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει φιλολαϊκή» και σημείωσε πως «η ΕΕ αναδεικνύεται σε εμπροσθοφυλακή των αντιλαϊκών πολιτικών και άδικων πολέμων».

«Η ΕΕ παίζει, μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Συνέπεια της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια για τα κέρδη τους αποτελούν κι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, όπως αυτός που ξέσπασε το 2022 με τη σύγκρουση της καπιταλιστικής Ουκρανίας και των συμμάχων της (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ) με την καπιταλιστική Ρωσία (και τους συμμάχους της), για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Καταγγέλλουμε την ΕΕ ως έναν από τους ενορχηστρωτές, χρηματοδότες, και μέρος του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και εναντιωνόμαστε σε αυτόν και στην κάθε είδους εμπλοκή των χωρών μας, που τις μετατρέπει σε ορμητήρια των πολέμων κι επεμβάσεων και σε στόχο αντιποίνων. Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου μεγαλώνει με τη χρησιμοποίηση ακόμα και πυρηνικών όπλων» πρόσθεσε.

Είπε ότι «στο ίδιο πλαίσιο των ανταγωνισμών επιταχύνονται οι εγκληματικοί σχεδιασμοί κι η απάνθρωπη ιμπεριαλιστική επέμβαση του κράτους κατακτητή του Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ που επιχειρούν να το ξεπλύνουν για την γενοκτονία και τον απάνθρωπο εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού από τα εδάφη του προκειμένου να ελεγχθούν στρατηγικής σημασίας εμπορικοί κι ενεργειακοί διάδρομοι, στον κρίσιμο γεωπολιτικά για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα άξονα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, των στενών της Ερυθράς Θάλασσας, διαμορφώνοντας μια εφιαλτική κατάσταση για τους λαούς».

Εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη των ΚΚ και ΕΚ στον Παλαιστινιακό λαό και στον «δίκαιο αγώνα του για την αποτίναξη της ισραηλινής κατοχής».

Τόνισε ότι τα ΚΚ και ΕΚ «αποκαλύπτουν και αντιπαλεύουν την εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ μέσα από την προώθηση της λεγόμενης “Παγκόσμιας Στρατηγικής” της που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους λαούς, την συγκρότηση στρατιωτικών σχηματισμών, τύπου PESCO, κι Ευρωστρατού, αποστολών όπως τις “Aspides” στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Τα κόμματά μας αντιπαλεύουν την δήθεν “πράσινη” εκμετάλλευση και ψηφιακή καταλήστευση των εργαζομένων» είπε αναλύοντας τις βαριές συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών πανευρωπαϊκά.

«ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις προωθούν το επικαιροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, τα λεγόμενα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που σημαίνουν σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων και επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ πριμοδοτούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» επισήμανε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Κουτσούμπας.

Υπογραμμίζοντας την «ανάγκη να υψωθεί αγωνιστικό τείχος στην αντιλαϊκή ΕΕ», ανέφερε ότι τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα, «που συνυπογράφουμε αυτή τη Διακήρυξη, πρωτοστατούμε στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης και της συστηματικής επιχείρησης κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος, την καταπάτηση προσωπικών δεδομένων και την γιγάντωση του ευρωενωσιακού πλαισίου υποκλοπών, παρακολουθήσεων με βασικό στόχο τον “εχθρό» λαό” και κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (επισυναπτόμενο pdf).

«Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη προς όλους τους λαούς που αγωνίζονται. Στην Κούβα και στον κουβανικό λαό, ενάντια στον απάνθρωπο αποκλεισμό και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ» είπε.

Τόνισε την πάλη των ΚΚ και ΕΚ «για την απεμπλοκή των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους σχεδιασμούς τους» καθώς και την απόρριψη «αυταπατών που σκορπούν αστικές κι οπορτουνιστικές δυνάμεις, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη, “καλύτερη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας”, ή ένα ΝΑΤΟ “χωρίς πολεμικούς σχεδιασμούς και επιθετικά οπλικά συστήματα στα εδάφη του”, ή μια “φιλειρηνική ΕΕ”».

«Παλεύουμε για την Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Μέσα από τους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Γι’ αυτό παλεύουμε για την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία, με το λαό στην εξουσία, να οικοδομεί το νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αιώνιος ούτε δεδομένος. Απευθύνουμε κάλεσμα στους λαούς να δυναμώσουν αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ένωση του κεφαλαίου, που επιτίθεται στα δικαιώματα των λαών, ώστε:

— Δυναμικά να αποκρούσουν την σφοδρή επίθεση των μονοπωλίων, των κυβερνήσεων και όλων των αστικών κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

— Να ενισχύσουν την πάλη τους για κάθε λαϊκό πρόβλημα.

— Να στηρίξουν με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο στη μάχη των ευρωεκλογών, της 6ης-9ης Ιούνη 2024, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που καταδικάζουν την ΕΕ.

— Να αποδυναμώσουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της, που στηρίζουν τον πόλεμο και υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τον “ευρωμονόδρομο” του κεφαλαίου, τον δήθεν “εκδημοκρατισμό” της ΕΕ».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ενίσχυση των ΚΚ και ΕΚ που καταδικάζουν την ΕΕ «αποτελεί πάνω απ’ όλα εγγύηση ότι οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν, θα αποκτήσουν προοπτική και περιεχόμενο που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το καπιταλιστικό σύστημα, τα μονοπώλια, την εξουσία και τις ενώσεις τους, όπως η ΕΕ για την ανατροπή τους, για το σοσιαλισμό».

«Τώρα είναι ευκαιρία να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων:

ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και του πολέμου! Δύναμη στα Κομμουνιστικά Κόμματα, που είναι η εγγύηση για την ενίσχυση των λαϊκών αγώνων! Για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού!» υπογράμμισε, καταλήγοντας στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησε συζήτηση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης με θέμα «Η κατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και οι εμπειρίες από την πάλη των κομμουνιστών».

Στη συνάντηση συμμετέχουν το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το Ελβετικό ΚΚ, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας, το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, η Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, το ΚΚ Σουηδίας, το ΚΚ Τουρκίας, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ