Καρδίτσα: Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στις ανεμογεννήτριες στην Καζάρμα

by admin
0 views

Tο Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου 2024, διοργανώνεται μεγάλη κινητοποίηση με επίκεντρο την Καζάρμα Αγράφων, στην οποία θα συμμετέχουν δεκάδες φορείς, σωματεία, σύλλογοι, συλλογικότητες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πλαστήρα και αμέσως μετά πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Το βράδυ στις 20:00 στο Παυσίλυπο , θα ακολουθήσει μουσική βραδιά, ενώ την επόμενη ημέρα ανάβαση στην  κορυφογραμμή της Καζάρμας – Πυροφυλάκιο,  πάνω από την Λίμνη Πλαστήρα και εντός της  προστατευόμενης περιοχή Natura των Αγράφων, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί αιολικό έργο με 9 ανεμογεννήτριες 150μ ύψος.

Πρόκειται για ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπου ετοιμάζεται να εγκατασταθεί αιολικό έργο με πλημμελή αδειοδότηση, χωρίς δημόσια διαβούλευση και καταστρατηγώντας την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η υλοποίησή του έργου  μετά από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές – πλημμύρες που συμβαίνουν στην περιοχή μας, που δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη από τις μελέτες θα επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους υποκείμενους οικισμούς και υποδομές και θα είναι οριστικά η ταφόπλακα για την Καρδίτσα“, ανέφερε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αποστόλης Παντελής, σημειώνοντας ότι “πολίτες, σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι Δήμοι Αργιθέας, Μουζακίου, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα σε κοινό αγώνα, έχουν κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του έργου, χωρίς όμως αποτέλεσμα ακόμα”.

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος σε δηλώσεις του τόνισε «Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις συλλόγων και φορέων που υπερασπίζονται την ακεραιότητα των βουνών, ειδικά τώρα επάνω από την Λίμνη Πλαστήρα. Στηρίζουμε έμπρακτα και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, διαδηλώνοντας  την αντίθεσή μας για την επιχειρούμενη καταστροφή του Περιβάλλοντος.   Οι ανεμογεννήτριες επάνω από την Λίμνη Πλαστήρα συνιστούν περιβαλλοντικό έγκλημα, τραυματίζουν ανεπανόρθωτα την ομορφιά και την αισθητική του τοπίου, ακυρώνουν την προσπάθεια ανάπτυξης, υποθηκεύουν το μέλλον των σημερινών και επόμενων γενεών. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν δικαίως. Καλούμε τους δημότες μας και του πολίτες της Καρδίτσας, να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε κάθε κυβερνητική και κρατική κατεύθυνση που εμπλέκεται στις αδειοδοτήσεις και την νομιμοποίηση του επιχειρούμενου εγκλήματος».

 Το Σάββατο 18/05/2024, ώρα 20:30 στην Κερασιά Λίμνης Πλαστήρα avant-premiere προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Αίολος στα Άγραφα» και μουσική βραδιά με τους Άρη Φαλιάγκα (τραγούδι) Ρίτσα Πέτσα(τραγούδι) Ναπολέων Μουλιάκος (μπουζούκι) Άγγελος Παλαπέλας (πλήκτρα) Στέφανος Γατσαποστόλης (κιθάρα – τραγούδι) Την ίδια μέρα και ώρα στο Πολύδροσο Πετρίλου Αργιθέας θα προβληθεί το ίδιο ντοκιμαντέρ, καθώς και το πρώτο μέρος του εν εξελίξη ντοκιμαντέρ Aeolus’ Dilemma του Γιώργου Γκουνέζου.

 Την Κυριακή 19/05/2024, ώρα 11:00 συγκέντρωση στον Άγιο Νικόλαο Βλασίου και ανάβαση στην Καζάρμα (διάρκεια 1 1/2 ώρα)

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες -που έχουν ως κύριο αντικείμενό τους την αντίσταση στη λεηλασία τόπων, τοπικών κοινωνιών και τοπίων από την εγκατάσταση ενεργειακών εργοστασίων βιομηχανικής κλίμακας-, ορειβατικούς, περιηγητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, κινήσεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα για την υπεράσπιση της γης και των κοινωνικών αγαθών να συμμετέχουν σε αυτήν την κινητοποίηση“.

Συμμετέχουν: Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων,   Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα, Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, Κίνηση Πολιτών για τα αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Συντονιστικό Αθήνας για την Ευρυτανία και τα Άγραφα,   Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μεσενικόλα Μορφωτικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρυονερίου Καρδίτσας, Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Κέδρος -Ζυγογιανναίϊκα», Μορφωτικός Σύλλογος Μπελοκομίτη Δολόπων, Οικοτουριστικός Σύλλογος Βαλαώρας, Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, θέση Καραμανώλη  Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βραγγιανιτών “Αναστάσιος Γόρδιος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου, Σύλλογος Απανταχού Βαλαωριτών, Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών  ο “Αϊ Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σύλλογος  Απεραντίων οι Άγιοι Άναργυροι ,Σύλλογος Δεντριωτών “Άγιος Αντώνιος”, Σύλλογος Θραψιμίου ,”Ο Λίχνος” Σύλλογος των Απανταχού Αηδονοχωριτών Σύλλογος των Απανταχού Ρεντινιωτών, Σύνδεσμος των Απανταχού Καροπλεσιτών Σύνδεσμος Φυλακτιωτών Καρδίτσας, Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ) Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS, ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, Εταιρεία Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου (ΕΟΣ Λασιθίου), Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Εργτική Λέσχη Νέας Σμύρνης Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ), Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνια σχολή Ορειβασίας Αναρρίχησης, Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών, Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αχλαδοχωρίου “Ο Κρουσοβίτης”, Σ.Ε.Ο. Αθήνας Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ), Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», SOS Μαίναλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ