Κακοκαιρία στον Βόλο: Βάρκες, hummer και ερπυστριοφόρα βγάζει ο στρατός για τον απεγκλωβισμό πολιτών

by onvolos
4 views

Ο στρατός βρίσκεται επί ποδός για τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές. Σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα συνδράμους κυρίως οι Ένοπλες Δυνάμεις, που παρέχουν μέσα και προσωπικό, αλλά και χώρο φιλοξενίας στους πολίτες. Παράλληλα, το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και το οπτικό υλικό του protothema.gr φαίνεται πως ο στρατός έχει επιστρατεύεσει βάρκες για την διάσωση πολιτών, οχήματα χάμερ, αλλά και ερπυστριοφόρα.

Στο πεδίο βρίσκονται και δύτης των ενόπλων δυνάμεων, όπως είπε στην ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Τα πυροσβεστικά οχήματα λόγω της μεγάλης στάθμης νερού είναι δύσκολο να προσεγγίσουν γι’ αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ προσπαθούν με λέμβους να διασχίσουν τα λιμνάζοντα νερά και να επιχειρήσουν».

Τα εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσέγγισης των πλημμυρισμένων περιοχών λόγω των κεραυνών που προκαλεί η καταιγίδα. Παρότι είναι όλα τα μέσα άμεσα διαθέσιμα για αυτές τις δυόμισι μέρες που επικρατούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αδύνατο μέχρι να δοθεί η σχετική άδεια να πετάξουν.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για τις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Δένδιας στο Χ (πρώην Twitter), ο στρατός έχει διαθέσει ήδη προσωπικό και μέσα όπως και χώρο «φιλοξενίας πολιτών στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε βάρκες του στρατού κατευθύνονται προς τον Παλαμά Καρδίτσας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενισχύουν σήμερα τη συνδρομή τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ @ChiefHNDGS Κωνσταντίνος Φλώρος με ενημέρωσε για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας. Έχουν διατεθεί ήδη προσωπικό και μέσα, όπως και χώρος φιλοξενίας πολιτών στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενισχύουν σήμερα τη συνδρομή τους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ενισχύεται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με πηγές, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε διαταγές και οδηγίες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την ενίσχυση του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ- ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΛΑΡΙΣΑΣ

● 4 Φορτωτές Γαιών – Εκσκαφείς Τάφρων (Φ/Τ – Ε/Τ)

● 8 Φορτωτές Γαιών (Φ/Τ)

● 2 Προωθητές Γαιών (Π/Γ)

● 7 Λέμβοι (5 λέμβοι μεταφέρονται στο χ. Παλαμά Καρδίτσας)

● Οχήματα Γενικής Χρήσης

● 1 Λεωφορείο

Σε ετοιμότητα συνδρομής 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών (71 άτομα του Σχεδίου Ξενοκράτης)

Έχει εγκριθεί και θα τοποθετηθεί γέφυρα Μπέλευ στα Καλά Νερά Βόλου

Έχει γίνει αναγνώριση για τοποθέτηση γεφυρών Μπέλευ στα Στουρναρέικα Τρικάλων και Μουζάκι Καρδίτσας

Επιπρόσθετα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα:

● Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών.

● Το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί.

● Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ