19 Αύγουστος, 2019 13:08

Breaking News

Ισπανία: Σενάρια πρόωρων εκλογών υπό τη σκιά του ακροδεξιού Vox

Ισπανία: Σενάρια πρόωρων εκλογών υπό τη σκιά του ακροδεξιού Vox

Όσο και εάν φαντάζει παράδοξο, ούτε η αντιπολίτευση, αλλά ούτε και τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας, που με την άρνησή τους να αποσύρουν τις τροποποιήσεις τους θεμελίωσαν την απόρριψη του προϋπολογισμού, δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από την κοινοβουλευτική αποδυνάμωση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, ούτε εμφανίζονται ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την προοπτική  πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικό Τύπου.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως οι πρόωρες εκλογές τους μόνους που θα εξυπηρετήσουν είναι τους ακροδεξιούς του κόμματος Vox.

AP Photo/Emilio Morenatti

,Mε την εκκωφαντική είσοδό του στο πολιτικό προσκήνιο, μετά τις εκλογές στην Ανδαλουσία και την εθνικιστική διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου, το Vox είναι πιθανό να στερήσει πολλές έδρες στο νέο Κοινοβούλιο από τα άλλα δύο κόμματα της δεξιάς. Μάλιστα, στους διαδρόμους της Βουλής, ένας βουλευτής του ΡΡ  φώναζε, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, «δεν πρόκειται να χειροκροτήσω τον ενταφιασμό μου».

Πολλές ημερομηνίες ακούγονται, ενώ δεν αποκλείεται  το ενδεχόμενο της «Σούπερ Κυριακής» (Superdomingo) της 26ης Μαΐου, για να συμπέσουν οι πρόωρες εκλογές  με τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών ηγεσιών σε 13 αυτόνομες περιφέρειες.

Στη χθεσινή ψηφοφορία παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο: κανένας -πλην μίας μειοψηφίας «φανατικών» βουλευτών του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), ούτε καν η ηγεσία του–δεν θριαμβολόγησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Οι Ciudadanos παρέμειναν σιωπηλοί στα έδρανα, ενώ και η πλειονότητα των βουλευτών του ΡΡ έδειξαν την ίδια διάθεση. Και είχαν λόγο να το κάνουν.

Αλλά και οι κύριοι πρωταγωνιστές της αποδόμησης του προϋπολογισμού, οι βουλευτές από τα καταλανικά κόμματα PDeCat και ERC, ψήφισαν με «βαριά καρδιά», καθώς, μολονότι πειθαρχούσαν στις αποφάσεις των ηγεσιών τους, υπάρχει πάντοτε ο φόβος οι πρόωρες εκλογές να καταλήξουν στην επάνοδο μίας κυβέρνησης που θα μονιμοποιήσει –όπως έχει διακηρύξει σε πολλές περιστάσεις –την εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλονία (που αφαιρεί το δικαίωμά της στην πλήρη αυτονομία).

Από την πλευρά τους, μέσα στην τάξεις των Σοσιαλιστών  έχουν στα υπέρ τους το γεγονός ότι προσπάθησαν να κάνουν παραχωρήσεις προς τους αυτονομιστές, ενώ η «οικογενειακή φωτογραφία» των «τριών δεξιών» (με την προσθήκη του επικεφαλής Vox δίπλα στους ηγέτες των Ciudadanos και του ΡΡ) στη διαδήλωση του Σαββάτου, είναι φανερό πως μπορεί κάλλιστα να συσπειρώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς.

 

Πλέον, ο Πέδρο Σάντσεθ μέχρι την αναμενόμενη τοποθέτησή του την Παρασκευή, έχει να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορες ημερομηνίες για την προκήρυξη των εκλογών, πάντοτε τηρώντας το γράμμα του εκλογικού νόμου, που επιτάσσει ένα διάστημα 54 ημερών για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.

Η πλέον πιθανή ημερομηνία είναι αυτή της 28ης Απριλίου, για την οποία ο Σάντσεθ πρέπει να διαλύσει τη Βουλή το αργότερο στις 5 Μαρτίου. Αυτό θα σημαίνει πως η προεκλογική εκστρατεία θα πέσει μέσα στο Πάσχα.

Για τον λόγο τούτο, απίθανη μοιάζει η επιλογή να συμπέσουν οι εκλογές με την Ανάσταση, στις 21 Απριλίου, οπότε η ημερομηνία για τη διάλυση της Βουλής θα ήταν η 26η Φεβρουαρίου.

Μία άλλη ημερομηνία θα μπορούσε να είναι και η 14η Απριλίου, για την οποία η αντίστοιχη προκήρυξη θα πρέπει να γίνει στις 19 Φεβρουαρίου.

Πηγές: El Pais, El Publico, La Vanguardia, El Mundo

www.ert.gr

Related posts