ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
Το λεγόμενο “σχέδιο δημοκρατικής αναγέννησης” που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας, περιλαμβάνει 31 μέτρα. Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν την λειτουργία της κυβέρνησης, της Βουλής και της Γερουσίας αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η κυβέρνηση επιμένει στην ενίσχυση της διαφάνειας, του πλουραλισμού αλλά και του δικαιώματος στην ενημέρωση και επισημαίνει την αυξανόμενη δυσπιστία στους θεσμούς και τη φθορά του δημοκρατικού συστήματος.
Ο οδικός χάρτης είναι τριετής και επενδύει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση των κινδύνων που οι δημοκρατίες υποφέρουν – όπως η παραπληροφόρηση – και παρέχουν περισσότερα εργαλεία και εξουσία στην ισπανική κοινωνία να αξιολογήσει τη δράση των δημόσιων εξουσιών.
Στην πραγματικότητα η Ισπανία ενσωματώνει τους στόχους της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που ενέκρινε η Κομισιόν σχετικά με την ελευθερία έκφρασης των ΜΜΕ. Το Σχέδιο αναπτύσσεται γύρω από τρεις άξονες δράσης: Διαφάνεια στην εκτελεστική εξουσία, μέσα ενημέρωσης και εγγύηση του δικαιώματος των πολιτών στην υπεύθυνη ενημέρωση-χωρίς παραπληροφόρηση και τέλος στην νομοθετική εξουσία.
Ειδικότερα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβλέπεται η θέσπιση νέων προτύπων διαφάνειας των μέσων ενημέρωσης δημιουργώντας ένα ανοικτό αρχείο στο οποίο είναι διαθέσιμες οι πληροφορίες σχετικά με την περιουσία τους αλλά και τις διαφημίσεις που λαμβάνουν. Επίσης ο νόμος για τη διαφήμιση θα αναθεωρηθεί για να εισαχθούν νέα κριτήρια διαφάνειας, αναλογικότητας και μη διάκρισης.
Προκειμένου να θεσπιστούν μεγαλύτερες εγγυήσεις για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης θα προωθηθεί ο νόμος για το επαγγελματικό απόρρητο των δημοσιογράφων ως νομική εγγύηση για την προστασία των πηγών και την προστασία των δημοσιογράφων από μηνύσεις που εγείρονται με μοναδικό σκοπό τον εκφοβισμό τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ομοίως, θα εγκριθεί Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης και του Οργανικού Νόμου του δικαιώματος στην τιμή, το προσωπικό και οικογενειακό απόρρητο και την εικόνα του ατόμου και επίσης την διόρθωση ψευδών ή ανοιχτά προκατειλημμένων ειδήσεων, με αποζημίωση και επαρκείς όρους. Επιπλέον, ο Ποινικός Κώδικας θα αναθεωρηθεί για να διασφαλίζει ότι η ρύθμιση των εγκλημάτων που ενδέχεται να επηρεάσουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, είναι σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος