Θα πληρώνατε 2.000 δολάρια για μια σαλάτα; Αυτές είναι οι πιο ακριβές στον κόσμο

by admin
1 views

Οι σαλάτες είναι συνήθως η υγιεινή και προσιτή επιλογή γεύματος στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά λιγότερο όταν είναι γαρνιρισμένες με σπάνια και ποιοτικά βότανα, φρούτα και λαχανικά. Ενώ οι σαλάτες θεωρούνται συνήθως ως υγιεινά και προσιτά γεύματα, ορισμένοι σεφ τις έχουν μετατρέψει σε πολυτελείς λιχουδιές και έχουν πάρει μια κομψή διάσταση σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, από τις λεωφόρους της Νέας Υόρκης μέχρι τις σικ συνοικίες του Λονδίνου και του Παρισιού.

Η λίστα που ακολουθεί ρίχνει φως σε δέκα από τις πιο ακριβές σαλάτες του κόσμου. Δεν πρόκειται για τα καθημερινά, συνηθισμένα μπολ με πράσινο: Κάθε μία από αυτές ενσωματώνει γαστρονομική υπερβολή, συχνά φτιαγμένη από διάσημους σεφ, σύμφωνα με το therichest.com.

Αν και σοκαριστικές για κάποιους, οι τιμές αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια και την ποιότητα που επενδύεται σε κάθε πιάτο.

10. Σαλάτα Καίσαρα (The Grill Room, The Ritz-Carlton) – Τιμή: 49 δολάρια

Η σαλάτα Καίσαρα του Ritz-Carlton απογειώνει τις σαλάτες με την κομψή παρουσίασή της που σας επιτρέπει να απολαύσετε το πιάτο πριν καν το φάτε. Με την πρώτη ματιά, το πιάτο αυτό είναι συνήθως μια απλή σαλάτα που δεν δικαιολογεί την τιμή των 49 δολαρίων που της αναλογεί, αλλά η κουζίνα είναι μια πανδαισία τόσο για τις αισθήσεις όσο και για το στομάχι σας.

Το Grill Room παίρνει τα βασικά συστατικά για μια σαλάτα Καίσαρα – όπως τραγανό μαρούλι romaine, κρουτόν, πικάντικη σάλτσα και ψιλοκομμένη παρμεζάνα – πριν οι σεφ τους χρησιμοποιήσουν μια ξεχωριστή μέθοδο παρασκευής για να διασφαλίσουν ότι κάθε μπουκιά προσφέρει όχι μόνο γεύση αλλά και την πολυτελή εμπειρία που είναι συνώνυμη με το brand The Ritz-Carlton.

9. Σαλάτα Κομπ (Blue Hill At Stone Barns) Τιμή: 50 δολάρια

Το Blue Hill at Stone Barns στο Ποκαντίκο της Νέας Υόρκης είναι γνωστό για την εμπειρία του farm-to-table dining, και η σαλάτα του δεν αποτελεί εξαίρεση. Η σαλάτα Κομπ στο Stone Barns είναι εποχιακή και φτιάχνεται με υλικά από τη φάρμα του εστιατορίου. Το βασικό στρώμα της σαλάτας είναι μια βάση με φρέσκα λαχανικά που προέρχονται από τη βιολογική φάρμα του Blue Hill

Η σαλάτα ολοκληρώνεται με καπνιστό μπέικον του σπιτιού, ώριμες φέτες αβοκάντο και θρυμματισμένο μπλε τυρί, αποσπώντας την προσοχή των γευστικών σας αισθήσεων για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να τραβήξετε την κάρτα σας (και να πληρώσετε 50 δολάρια χωρίς δεύτερη σκέψη).

8. Σαλάτα Καίσαρα (Spago, Beverly Hills) Τιμή: 52 δολάρια

Το Spago του Beverly Hills προσφέρει μια καλιφορνέζικη εκδοχή της παραδοσιακής σαλάτας Καίσαρα, έναν ποικίλο συνδυασμό γεύσεων και φρέσκων, τραγανών λαχανικών που ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα αλμυρό πιάτο. Η παραδοσιακή σαλάτα Καίσαρα με romaine, παρμεζάνα, κρουτόν, σάλτσα Worcestershire, πάστα αντζούγιας και μια πικάντικη πινελιά είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα του φημισμένου εστιατορίου.

Η εκδοχή της σαλάτας του Cardini στο Spago έχει τιμή 52 δολάρια, αλλά το κομψό μείγμα συστατικών του εστιατορίου εξασφαλίζει ότι κάθε μπουκιά αξίζει κάθε δεκάρα.

7. Η σαλάτα με θαλασσινά Κομπ (The Polo Bar, Νέα Υόρκη) Τιμή: 54 δολάρια

Το Polo Bar στο The Westin προσφέρει μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, μια απολαυστική συγχώνευση της θαλασσινής γενναιοδωρίας και των φρέσκων προϊόντων. Μια παραλλαγή της δημιουργίας του Ρόμπερτ Κομπ με μικρές παραλλαγές για να είναι φιλική προς την κετο-κατανάλωση, αποτελείται από γαρίδες, καβουρμά, καρυκεύματα, αβοκάντο, μπέικον, μπλε τυρί και ντομάτες.

Σερβίρεται σε μια γενναιόδωρη μερίδα στο Polo Bar του ξενοδοχείου Westin και η τιμή της είναι 54 δολάρια, ενώ η σαλάτα μπορεί επίσης να συμπληρωθεί με λίγη βινεγκρέτ λεμονιού, συμπληρώνοντάς την με μια γεύση εσπεριδοειδών.

6. Σαλάτα Καίσαρα (The Grill Room, The Four Seasons Hotel, Νέα Υόρκη) Τιμή: 56 δολάρια

Η σαλάτα Καίσαρα του Four Seasons Hotel είναι μια άλλη παραλλαγή της εφεύρεσης του Καίσαρα Καρντίνι, η οποία αποτελείται κυρίως από μαρούλι Little Gem, τυρί παρμεζάνα, λευκό γαύρο πλούσιο σε umami και streusel focaccia. Με κόστος 56 δολάρια, αυτό το ντελικάτο πιάτο είναι ένα δημοφιλές πιάτο που αρέσει στους πελάτες και συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό πιάτο στο Grill Room του ξενοδοχείου.

Πολυάριθμες ποικιλίες της σαλάτας αυτής έχουν περάσει από πολλούς σεφ. Εξού και ένας καλός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται περισσότερες από δύο φορές σε μια λίστα με τις πιο ακριβές σαλάτες στον κόσμο.

5. Σαλάτα Γουάλντορφ (The Savoy, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) Τιμή: 58 δολάρια

Τα Grand Hotels έχουν τόσο πλούσια ιστορία που έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα πιάτα. Η σαλάτα Γουάλντορφ δημιουργήθηκε το 1896 στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης και συνέχισε να αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά μενού εκλεπτυσμένων εστιατορίων σε όλο τον κόσμο. Μια απλή σαλάτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς από την προέλευσή της, διάφορα εστιατόρια έχουν φτιάξει τη δική τους εκδοχή του πιάτου, αλλά η τροποποίηση του The Savoy είναι αυτή που κάνει αυτή τη λίστα όχι μόνο για την τιμή και την τιμή της αλλά και για το τραγανό μείγμα των συστατικών της.

Το Savoy, όπου εργάζεται ο διάσημος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, ανεβάζει τη σαλάτα Γουάλντορφ σε ένα εξαιρετικό επίπεδο με τιμή 58 δολάρια και αποτελείται από μερικά βασικά φρούτα όπως φρέσκα μήλα, καρύδια και σταφύλια και στρώνεται με μαγιονέζα.

4. Σαλάτα Καίσαρα (Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία) Τιμή: 64 δολάρια

Η σαλάτα Καίσαρα αποτελεί βασικό συστατικό του γαλλικού εστιατορίου Guy Savoy. Ο μύθος λέει ότι ο ιταλοαμερικανός εστιάτορας Σίζαρ Καρντίνι εφηύρε το πιάτο τη δεκαετία του 1920. Ο Καρντίνι την έφτιαξε από το μηδέν με τα διαθέσιμα λαχανικά και το χυμό λεμονιού που είχε στη διάθεσή του κατά τη διάρκεια ενός πολυάσχολου Σαββατοκύριακου της 4ης Ιουλίου στο εστιατόριό του στην Τιχουάνα του Μεξικού. Δεν ήξερε ότι η δημιουργία του θα γινόταν παγκόσμια αίσθηση. Ορισμένα εστιατόρια πήραν τη συνταγή του Καρντίνι και την τροποποίησαν προσθέτοντας τις δικές τους παραλλαγές και συστατικά.

Η σαλάτα κοστίζει 64 δολάρια στο εστιατόριο Guy Savoy στο Παρίσι και αξίζει την τιμή της, δεδομένου ότι η παραλλαγή τους είναι ο γαστρονομικός Πύργος του Άιφελ της σαλάτας. Το Guy Savoy προσφέρει έναν απλό αλλά γευστικό συνδυασμό από μαρούλι ρόμινο, κρουτόν, τριμμένη παρμεζάνα και αντζούγιες, για να φτιάξει ένα πιάτο που δελεάζει τους πελάτες.

3. Σαλάτα Κομπ (The Modern, Νέα Υόρκη) Τιμή: 75 δολάρια

Η σαλάτα Κομπ του εστιατορίου The Modern είναι ένα γνωστό πιάτο που έχει αντέξει στο χρόνο. Δημιουργήθηκε το 1937 από τον Ρόμπερτ Κομπς, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Brown Derby στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια, και αυτή η σαλάτα έχει γίνει ένα εθνικό βασικό πιάτο στην Αμερική. Αυτό που κάνει τη σαλάτα Κομπ του Modern μοναδική είναι ο συνδυασμός των συστατικών της.

Συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από τραγανό μαρούλι, νεροκάρδαμο, πικάντικο μπλε τυρί, τραγανά κομμάτια μπέικον, τρυφερό στήθος κοτόπουλου και βραστά αυγά, μεταξύ άλλων, που έρχονται μαζί για να δημιουργήσουν ένα αρμονικό μείγμα γεύσης και υφής. Η σαλάτα Κομπ του εστιατορίου Modern κοστίζει 75 δολάρια, κερδίζοντας έτσι μια θέση σε αυτή τη λίστα.

2. Σαλάτα Florette Sea And Earth (Hempel Hotel, Λονδίνο) Τιμή: 1,013 δολάρια

Πρόκειται για ένα ακόμη εστιατόριο με κουζίνα που συνδυάζει τη φρεσκάδα της θάλασσας με τα αγαθά της γης για να δημιουργήσει μια συμφωνία σε μια υγιεινή σαλάτα. Η σαλάτα Florette Sea and Earth φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον διάσημο σεφ Ρέιμοντ Μπλανκ στο Hempel Hotel στο Λονδίνο, με λαχανικά που καλλιεργήθηκαν από τον κήπο του ξενοδοχείου. Η σαλάτα φτιάχνεται με μια ποικιλία από ακριβά υλικά, όπως λευκό χαβιάρι Beluga, πατάτες, καβούρι Κορνουάλης, σαλάτα Florette, σπαράγγια και τριμμένη τρούφα, και στη συνέχεια στρώνεται με μια σάλτσα βαλσαμικού 30 ετών

Το χαβιάρι λέγεται ότι είναι ταυτόχρονα αλμυρό και κρεμώδες με μια έκρηξη γεύσης. Η τρούφα είναι γήινη και umami με ένα ζουμερό καβούρι ή αστακό. Ο σεφ Μπλανκ δημιούργησε τη σαλάτα Florette Sea and Earth το 2003, με τιμή 1.013 δολάρια, για να γιορτάσει τα εγκαίνια του ξενοδοχείου Hempel.

1. Σαλάτα ΜακΚάρθι (The Beverly Hills Hotel, Beverly Hills) Τιμή: 1,912 δολάρια

Το διάσημο πιάτο που φέρει την υπογραφή του ξενοδοχείου The Beverly Hills Hotel πήρε το όνομά του από τον Νιλ ΜακΚάρθι, έναν τοπικό αρχηγό του πόλο και τακτικό επισκέπτη του Polo Lounge τη δεκαετία του 1940 – ο οποίος, σε όλες τις επισκέψεις του, ζητούσε ένα συγκεκριμένο σύνολο υλικών για τη σαλάτα του, το οποίο τελικά κατοχυρώθηκε στο μενού του ξενοδοχείου. Η σαλάτα ΜακΚάρθι είναι μια ψιλοκομμένη σαλάτα που παρασκευάζεται με αστακό, χαβιάρι, αβοκάντο, τρυφερό κοτόπουλο και άλλα κορυφαία συστατικά που θα άδειαζαν έναν κήπο με πολλά φρούτα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτή η υγιεινή γαστρονομική κουζίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας οφείλεται στο ντρέσινγκ της. Η σαλάτα ΜακΚάρθι στρώνεται με μουστάρδα, ψητό σκόρδο και μια καλή δόση βαλσάμικου ξύδι. Το ξενοδοχείο πούλησε τη σαλάτα στην τιμή των 1.912 δολαρίων με αφορμή την 110η επέτειο του ξενοδοχείου Beverly Hills Hotel του Λος Άντζελες.

Κι εκεί που νομίζατε ότι δεν μπορούσε να γίνει πιο φανταχτερό, η σαλάτα ΜακΚάρθι σερβίρεται συνήθως με ένα μπουκάλι σαμπάνιας Dom Perignon και ένα αναμνηστικό μπολ από γαλλική πορσελάνη Bernard

www.newmoney.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ