Η συνάντηση του Μακρόν με 241 Γάλλους δημάρχους -Σήμα ότι η ηρεμία επιστρέφει

by admin
0 views

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε σε 241 δημάρχους προσκεκλημένους στο Ελιζέ, επιβεβαιώνοντας την «πλήρη υποστήριξή» του στις πόλεις και στις κοινότητες που επλήγησαν από τις ταραχές.

Υποδεχόμενος σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 -και όχι 220, που ανέφεραν σχετικά ρεπορτάζ- δημάρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία μετά τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να δείξει, εντός και εκτός των συνόρων, ότι η ομαλότητα και η ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα.
Κάλεσε τους δημάρχους σε επαγρύπνηση για νέες ταραχές

Ωστόσο έσπευσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14ης Ιουλίου.

«Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα ήμουν επιφυλακτικός για τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση της βίας που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος εξέφρασε, ακόμη, στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες.

«Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» είπε στους δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.
Figaro: «Ο Μακρόν είναι συνηθισμένος πλέον στις κρίσεις»

Η γαλλική εφημερίδα Figaro σημειώνει στο σημερινό της φύλλο ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι συνηθισμένος πλέον στις κρίσεις. Ξεκίνησε με την κρίση του κορωνοϊού, συνέχισε με τα Κίτρινα Γιλέκα, ακολούθησε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κατά τεκμήριο κατοικούν στα λαϊκά προάστια των περιχώρων του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας.

Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετώπισε αυτές τις κρίσεις ακολουθώντας κατά βάση τη λεγόμενη διαδικασία των τεσσάρων D: διάγνωση (diagnostic), απόφαση (décision), δοσολογία (dosage), αποφασιστικότητα (détermination).

Ωστόσο, παρότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει ως σήμερα να αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία τις κρίσεις που βρέθηκαν μπροστά του, προβληματισμός επικρατεί στη Γαλλία, αλλά και στον διεθνή χώρο, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι.
Το αθλητικό αυτό γεγονός δεν συνδέθηκε παρά μόνο παράπλευρα με το χάος των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, το επίπεδο ασφαλείας των εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Έχει εντατικοποιηθεί η φύλαξη και έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι αστυνομικοί με σκύλους, ενώ τα πλέον ακριβά μηχανήματα των εργοταξίων έχουν προσωρινά απομακρυνθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ