Η κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα

by onvolos
8 views

Πυρά σε Μητσοτάκη για τα Τέμπη

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη. «Αν ένα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του κ. Μητσοτάκη αυτά τα 4 χρόνια, αυτό είναι ότι δε νοιάζεται. Δείχνει να μη νιώθει τα συναισθήματα και τις αγωνίες των ανθρώπων. Δε νοιάζεται για την αλήθεια, για τη δικαιοσύνη, για το φιλότιμο, ακόμα και για τις ζωές των ανθρώπων.

«Αλλά αυτό που έγινε με την τραγωδία των Τεμπών, ομολογώ ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τέτοια συναισθηματική αδιαφορία, τέτοιο κυνισμό, τέτοια αναισθησία δε μπορούσαμε να φανταστούμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην τραγωδία και στα αίτιά της», πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε: «Είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή αλλά δίχως ντροπή, μας εγκαλούσε ο υπουργός των Τεμπών ότι πρέπει να ντρεπόμαστε. Είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι, αλλά δίχως ντροπή εισέπρατταν αντί για απάντηση εξώδικα και διώξεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στο μοιραίο ραντεβού που έδωσαν στα Τέμπη το επιτελικό τους κράτος, ο κομματισμός, το ρουσφέτι, η διάλυση του ΟΣΕ, η αδιαφορία και η ανεπάρκεια».

«Δεν αναφέρομαι μόνο στην προσπάθεια συγκάλυψης. Στη δειλία να τα φορτώσει όλα σε ανθρώπινο λάθος. Στο σταθμάρχη δηλαδή που οι ίδιοι με ρουσφέτι διόρισαν. Στο μαύρο θέατρο που έστησαν», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Με τον υπουργό να επιδεικνύει μια σάπια κονσόλα για τηλεδιοίκηση. Και με τον Καραμανλή των Τεμπών να παραιτείται, για να επανέλθει σε μερικές μέρες σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Αναφέρομαι κυρίως στην προσβολή του κυρίου Μητσοτάκη στους συγγενείς των παιδιών που χάθηκαν»
«Στην περιφρόνηση του πένθους. Μέγιστη και ασυγχώρητη ασέβεια στις παραδόσεις του λαού μας. Που χαρακτήρισε εργαλειοποίηση, τον δικαστικό αγώνα των συγγενών των θυμάτων για να βρούνε δικαίωση τα αδικοχαμένα παιδιά τους και τους κούνησε το δάχτυλο: “ Δεν δικαιολογεί ο θυμός τους τέτοιου είδους συμπεριφορές” τους είπε. Τέτοιου είδους συμπεριφορές! Στους χαροκαμένους γονείς. Τι όμως μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοιου είδους συμπεριφορά προς τους συγγενείς των θυμάτων, όχι από ένα πρωθυπουργό;» διερωτήθηκε

«Αλλά από έναν άνθρωπο; Πώς αλήθεια μετά από αυτό να εμπιστευτεί κανείς τη ζωή του σε αυτόν τον άνθρωπο για άλλα 4 χρόνια;»
Έμμεση αναφορά σε Κατρούγκαλο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κατά την ομιλία του και έμμεση αναφορά στις δηλώσεις και την απομάκρυνση Κατρούγκαλου. «Το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Και το Συμβόλαιο αυτό είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη. Έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων. Και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κύριο Μητσοτάκη».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το όραμά μας, η δέσμευσή μας και η ηθική μας υποχρέωση συνάμα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω: Είμαι και είμαστε αποφασισμένοι όσο ποτέ, να τον διαβούμε το δρόμο της δικαιοσύνης. Και δε θα κάνουμε πίσω όσα εμπόδια και αν βρεθούν στο δρόμο μας»
«Δεν αντέχεται πια, η αδικία που δηλητηριάζει και καταστρέφει τις ζωές μας»

«Σήμερα η συγκέντρωσή σας σφραγίζει την παράσταση νίκης. Σήμερα στην πλατεία Συντάγματος χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας. Η καρδιά της αλλαγής. Την Κυριακή στην Ελλάδα επιστρέφει η δικαιοσύνη. Την Κυριακή ο λαός με τη ψήφο του γράφει ιστορία. Και βάζει τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη», ανέφερε αρχικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η σημερινή μας συγκέντρωσή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Η ελπίδα έχει γίνει πια απόφαση. Γιατί δεν αντέχει ο λαό μας άλλα 4 χρόνια αλαζονείας. Δεν αντέχει άλλα 4 χρόνια αδιαφορίας και εξαπάτησης, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στο Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας», πρόσθεσε.

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι η «δεν αντέχεται πια, η αδικία που δηλητηριάζει και καταστρέφει τις ζωές μας. Να ξεσπιτώνονται οικογένειες για λίγες χιλιάδες ευρώ κατ’ εντολή το κόμματος που χρωστάει 400 εκατομμύρια ευρώ. Δανεικά κι αγύριστα».

«Να λεηλατούνται περιουσίες από τα funds με τη συνενοχή του κράτους. Να εξαϋλώνεται το εισόδημα τη 3η βδομάδα του μήνα. Να μη φτάνει η σύνταξη για το ρεύμα και το σουπερ μάρκετ. Να μη μπορούν οι νέες και οι νέοι να ζουν στο δικό τους σπίτι. Να μη μπορεί ο εργαζόμενος να έχει ωράρια και δικαιώματα. Να μη μπορεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να κρατήσει την επιχείρησή του», είπε στη συνέχεια.

«Δεν αντέχεται το η επέλαση στο Δημόσιο συμφέρον. Να ξεπουλάνε τη ΔΕΗ, το Νερό, την Παιδεία, την Υγεία, τον ΟΣΕ, τα μουσεία, τα αρχαία. Κάθε δημόσια δομή κοινωνικής προστασίας. Δεν αντέχεται η διάλυση του ΕΣΥ. Οι χιλιάδες ζωές που χάθηκαν στην πανδημία. Πολλές άδικα έξω από τις ΜΕΘ», είπε και συνέχισε: «Δεν αντέχονται οι τεχνητοί φραγμοί στην Παιδεία, με την ΕΒΕ. Που πετούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά άδικα, έξω από τα Πανεπιστήμια. Για να έχουν πελατεία τα κολέγια».
Επίθεση για τις υποκλοπές

«Δεν αντέχεται άλλο πια το καθεστώς Μητσοτάκη. Η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά. Για αυτό, και σήμερα, μετά τη σημερινή μας συγκέντρωση, συμβουλεύω τον κ. Μητσοτάκη, να αρχίσει να πακετάρει στο Μαξίμου», είπε ο κ. Τσίπρας

«Να αρχίσει να ξηλώνει τα καλώδια του Predator. Και τα πειστήρια του εγκλήματος. Από Δευτέρα το Μαξίμου θα γίνει το στρατηγείο για τη στήριξη της κοινωνίας. Στρατηγείο δημοκρατίας και δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

«Γιατί από Δευτέρα μια προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει τις πληγές που αφήνουν πίσω τους 4 χρόνια Μητσοτάκη.Πληγές όχι μόνο στη κοινωνία αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία», είπε.

«Ο κύριος Μητσοτάκης έκανε το Μαξίμου κέντρο υποκλοπών.Κακοποίησε το κράτος Δικαίου. Έκανε το Predator σήμα κατατεθέν της εξουσίας του. Ο ιστός της αράχνης φυλάκισε το μισό πολιτικό σύστημα. Τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Πιάστηκε με τον κοριό στο αφτί. Αλλά δεν ίδρωσε το αφτί του», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ομολόγησε, όμως, πριν λίγες μέρες σε απευθείας μετάδοση. Ήταν σκάνδαλο. Δεν υπήρχαν εθνικοί λόγοι. Και όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλά οργανώνει ο ίδιος τη συγκάλυψη», είπε.

«Με συνενόχους στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Και κρατάει την εισαγγελέα που υπέγραψε τις παράνομες παρακολουθήσεις στη θέση της. Τον προειδοποιούμε λοιπόν. Το φως της αλήθειας θα σκεπάσει το σκοτάδι. Και υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

«Η προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να χυθεί φως στο έγκλημα. Γιατί Ελλάδα σημαίνει Δημοκρατία. Ελλάδα σημαίνει ελευθερία. Ελλάδα σημαίνει φως. Όχι σκοτάδι. Και δε χρειάζεται κανένας ειδικός σκοπός για να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η δικαιοσύνη και η λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους δεν είναι ειδικός σκοπός.Είναι το αυτονόητο σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατία. Και θα είναι το αυτονόητο σε μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής», είπε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ