Η διαφθορά «βασιλεύει» στην Ουκρανία

Ρολόγια, αυτοκίνητα, λεφτά και μίζες στα εξοπλιστικά από «εσωτερικό εχθρό»

by onvolos
2 views

Οι Αρχές της Ουκρανίας διεξήγαγαν μια σειρά από επιδρομές σε όλη τη χώρα κατά της διαφθοράς, αποκαλύπτοντας κρυψώνες με μετρητά, καθώς και πολυτελή ρολόγια και αυτοκίνητα.

Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ερευνών είναι και ο επικεφαλής της φορολογικής αρχής του Κιέβου, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε ένα σχέδιο για να αγνοηθούν 45 δισεκατομμύρια γρίβνες (1,2 δισ. δολάρια) σε απλήρωτους φόρους.

Την Τετάρτη, το Κρατικό Γραφείο Ερευνών (SBI) ανακοίνωσε ότι βρήκε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, καθώς και πολυτελή ρολόγια και αυτοκίνητα, στην κατοικία του επικεφαλής της εφορίας.
Η Ουκρανία προσπαθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ

Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) δήλωσε ότι οι επιδρομές είναι μέρος μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση του «εσωτερικού εχθρού» στη χώρα.

«Κάθε εγκληματίας που έχει το θράσος να βλάψει την Ουκρανία, ειδικά σε περιόδους πολέμου, πρέπει να καταλάβει ξεκάθαρα ότι θα του βάλουμε χειροπέδες» είπε ο Βασίλ Μάλιουκ, επικεφαλής της SBU, σε δήλωση.

Οι επιδρομές πραγματοποιούνται καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για νέες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα «πιο ανθρώπινη, διαφανή και αποτελεσματική», καθώς ετοιμάζεται να συναντήσει αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 10 περίπου ημέρες για συνομιλίες σχετικά με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ.
Από τα υπουργεία μέχρι τις πετρελαϊκές εταιρείες εκτείνεται η διαφθορά στην Ουκρανία

Διάφορες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας στην περιουσία του πρώην υπουργού Εσωτερικών Arsen Avakov, η οποία συνδέθηκε με αυτή για τη συντριβή του ελικοπτέρου στις 18 Ιανουαρίου, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Ο Avakov ήταν υπουργός Εσωτερικών όταν το ελικόπτερο «Super Puma» ES-225, που συνετρίβη, αγοράστηκε από τη Γαλλία ως μέρος σύμβασης που υπεγράφη το 2018. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και είπε ότι τα συμβόλαια εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο.

Η SBU κατηγόρησε επίσης την «πρώην διοίκηση» των μεγαλύτερων εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και διυλιστηρίων της Ουκρανίας για «κατάχρηση» 1,1 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, η SBU είχε κατηγορήσει τον πρώην επικεφαλής τουυπουργείου Άμυνας για προμήθειες για υπεξαίρεση σχετικά με την αγορά χιλιάδων προστατευτικών γιλέκων κατώτερης ποιότητας.

Ο αξιωματούχος ξόδεψε το ισοδύναμο των 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχεδόν 3.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, τα οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σε θέση να «προστατέψουν σωστά τους Ουκρανούς στρατιώτες».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ