22 Σεπτέμβριος, 2019 23:09

Breaking News

«Ηχηρό μήνυμα» προς Τουρκία η επίσκεψη Μενέντεζ (video)

«Ηχηρό μήνυμα» προς Τουρκία η επίσκεψη Μενέντεζ (video)

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης έρχεται σε μια στιγμή που έχει κατατεθεί το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για τη χώρα μας Στην Ελλάδα βρίσκεται Tον Αμερικανό γερουσιαστή  Ρόμπερτ Μενέντεζ, «αρχιτέκτονα» του νομοσχεδίου που επιβάλλει σειρά κυρώσεων στην Τουρκία, απαιτεί να δοθεί λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, υποδέχτηκε στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Στη συνέχεια ο Αμερικανός γερουσιαστής θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτό το σχέδιο νόμου τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο.

Όσον αφορά την Τουρκία, το νομοσχέδιο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Μάλιστα, επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Πρόκειται για διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

www.ert.gr

Related posts