Επιστρέφουν στη δουλειά οι σεναριογράφοι- Εγκρίθηκε η συμφωνία με τα στούντιο

by admin
6 views

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ καθώς συνήφθη συμφωνία μεταξύ του συνδικάτου Writers Guild of America (WGA) με τα στούντιο.

Οι επικεφαλής του συνδικάτου σεναριογράφων, ενέκριναν χθες την πρόσφατη μισθολογική συμφωνία που συνήφθη με τα στούντιο, και ζήτησαν την επιστροφή των μελών στην εργασία τους, ύστερα από σχεδόν πέντε μήνες απεργίας.

Το διοικητικό συμβούλιο του συνδικάτου «ψήφισε ομόφωνα υπέρ της συμφωνίας» για τους μισθούς, ανακοινώθηκε. «Η απεργία τερματίζεται στη 00:01» σήμερα, (ώρα Λος Άντζελες).

Θεωρητικά, τα 11.500 μέλη της WGA στις ΗΠΑ μπορούν, ακόμα, να απορρίψουν το περιεχόμενό της κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί «ανάμεσα στις 2 και τις 9 Οκτωβρίου», ανακοίνωσε το συνδικάτο.

Όμως, οι περισσότεροι από τους ειδικούς της βιομηχανίας πιστεύουν πως η επικύρωση της συμφωνίας, θα είναι κάτι τυπικό. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, οι σεναριογράφοι μπορούν συνεπώς να επιστρέψουν από σήμερα στη δουλειά.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά δυνατή την επανέναρξη σειρών και ταινιών, τα γυρίσματα των οποίων είχαν «παγώσει» λόγω της συμφωνίας.

Τι ορίζει η συμφωνία για τους σεναριογράφους

Το WGA δημοσιοποίησε χθες το βράδυ λεπτομέρειες της συμφωνίας που συνήψε και, όπως φαίνεται, τα στούντιο υποχώρησαν στις περισσότερες διεκδικήσεις του συνδικάτου.

Περιλαμβάνει κυρίως ένα μπόνους όταν μια σειρά ή μια ταινία γίνεται επιτυχημένη σε κάποια πλατφόρμα streaming, δηλαδή όταν «20% ή περισσότερο των συνδρομητών (της πλατφόρμας) σε εθνικό επίπεδο» βλέπουν την παραγωγή «μέσα στις πρώτες 20 ημέρες από την πρεμιέρα της».

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, οι σεναριογράφοι πέτυχαν, επίσης, εγγυήσεις ότι δεν θα αντικατασταθούν από ρομπότ.

Η συμφωνία τούς επιτρέπει να ξαναγράφουν σενάρια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από την AI, και ταυτόχρονα να θεωρούνται μοναδικοί δημιουργοί αυτών των έργων και συνεπώς να μην αμείβονται λιγότερο.

Μια διάταξη προβλέπει, επίσης, πως «απαγορεύεται η εκμετάλλευση υλικού σεναριογράφων για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης». Ουσιαστικά, τα ρομπότ δεν θα μπορούν να τροφοδοτούνται με σενάρια συνδικαλισμένων δημιουργών για να βελτιώνουν τις αφηγηματικές ικανότητές τους – ένα σημείο στο οποίο τα στούντιο δεν είχαν πάρει σαφή θέση.

Συνεχίζεται η απεργία των ηθοποιών

Και παρότι φαίνεται ότι η απεργία των σεναριογράφων θα «λυθεί», δεν γίνεται το ίδιο και με τους ηθοποιούς, που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο SAG-AFTRA.

Μια επίλυση αυτής της εργασιακής σύγκρουσης, η οποία συνεχίζεται από τα μέσα Ιουλίου, μπορεί να απαιτήσει ακόμη εβδομάδες. Διότι ορισμένες από τις διεκδικήσεις του SAG-AFTRA προχωρούν πιο μακριά από εκείνες του WGA.

Οι διαπραγματεύσεις, συνεπώς, προαναγγέλλονται δύσκολες. Πολύ περισσότερο που τα στούντιο ξέρουν πως οι όποιες υποχωρήσεις τους στους ηθοποιούς θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για τα τεχνικά επαγγέλματα της βιομηχανίας, οι συλλογικές συμβάσεις των οποίων πρόκειται να ανανεωθούν την ερχόμενη χρονιά.

Ακόμη και μετά την επιστροφή των ηθοποιών στη δουλειά, θα χρειαστούν μήνες για να επιστρέψουν όλοι στα πλατό και να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που έχουν συσσωρευθεί στις χολιγουντιανές παραγωγές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ