Επιστολική ψήφος: Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως την παρουσίασε στη Νέα Υόρκη

by admin
4 views

Ένα κάλεσμα στους Έλληνες της Νέας Υόρκης ούτως ώστε να αξιοποιήσουν την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις προσεχείς Ευρωεκλογές, απηύθυνε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, στην αίθουσα «Πέτρος Πατρίδης» στην Αστόρια, το βράδυ της Τετάρτης (27/3).

Αρχικά απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος στάθηκε αρχικά στην σημασία της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, η οποία αφορά όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αλλά αποτελεί αποκλειστική επιλογή για τους κατοίκους του εξωτερικού. Στην συνέχεια τόνισε πως το Γενικό Προξενείο έχει συστήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή υπηρεσιών διευκόλυνσης στην διαδικασία εγγραφής.

Το παρών έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Οι δηλώσεις στην ΕΡΤ

Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως

Πολλές από αυτές τις αποφάσεις καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ.Έτσι, μόλις είχαμε τη μεγάλη ενημερωτική συνάντηση στη Νέα Υόρκη στην Αστόρια, ρωτήθηκε η νέα δυνατότητα ότι τώρα οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και οι Έλληνες που ζουν στο εσωτερικό της χώρας, πρέπει να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου μέσω επιστολικής ψήφου;

Είναι αίτημα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες να μπορούν να ψηφίζουν από εκεί που ζουν, από εκεί που εργάζονται, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν, χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα.

Βρισκόμαστε λοιπόν στη διαδικασία να επικοινωνήσουμε αυτή τη νέα δυνατότητα στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Έχω επισκεφθεί αρκετές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, προκειμένου να μεταφέρω το μήνυμα ως προς αυτή τη νέα δυνατότητα που έχουν οι Έλληνες, οι Έλληνες πολίτες, να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου μέσω της επιστολικής ψήφου.

Λοιπόν, νομίζω, ξέρετε, ότι η δημοκρατία έχει να κάνει με τη συμμετοχή. Αυτό λοιπόν που θέλουμε να κάνουμε ως ελληνικό κράτος είναι να διευκολύνουμε το δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με τη νέα αυτή νομοθεσία.

Η νέα νομοθεσία δεν έχει να κάνει με τη χορήγηση του δικαιώματος ψήφου. Το δικαίωμα ψήφου υπάρχει ήδη για τους Έλληνες πολίτες. Έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Κοιτάξτε, εμείς είμαστε καταλαβαίνω ότι μιλάμε για ευρωεκλογές και όχι για εθνικές εκλογές. Άρα αυτό, το ζήτημα που τίθεται μπορεί να ακούγεται μακρινό για τους Έλληνες που ζουν στο κράτος, στις Πολιτείες.

Όμως θα ήθελα να τονίσω ότι πολλές αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητα στην Ελλάδα και οι πολίτες μας εδώ προφανώς και έχουν ενδιαφέρον για την πατρίδα και την Ελλάδα. Πολλές από αυτές τις αποφάσεις καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες, λοιπόν, γι’ αυτό είναι πραγματικά σημαντικό να συμμετέχουν στις εκλογές αυτές οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Και σε οποιεσδήποτε ευρωπαϊκές εκλογές. Εμείς θεωρούμε ότι είναι καθήκον του ελληνικού κράτους να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου

Ήταν μεγάλη μας χαρά να φιλοξενήσουμε σήμερα την Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας, την κυρία Κεραμέως, στο πλαίσιο μιας πολύ μεγάλης περιοδείας της εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ακριβώς για να ευαισθητοποιηθούν οι Έλληνες της Διασποράς, οι Έλληνες υπήκοοι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Πρέπει να πω ότι είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή, μια ιστορική διαδρομή, καθόσον το αίτημα των ομογενών μας για να ψηφίσουν υπάρχει εδώ και περίπου 40 40 χρόνια, οπότε πραγματικά είναι μια μοναδικής τάξεως ευκαιρία να ακουστεί η φωνή της Ομογένειας, να δώσουμε ένα βροντερό παρόν ακριβώς εδώ, στην κοιτίδα του Ελληνισμού, στη Νέα Υόρκη.

Και γι αυτό προσκαλώ όλους εκείνους που έχουν το δικαίωμα να γραφτούν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, όλους τους Έλληνες πολίτες να το πράξουν, διότι αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη φωνή στην Ομογένεια μας.

Να υπογραμμίσω εδώ ότι το Γενικό Προξενείο θα είναι αρωγός, θα είναι δίπλα σε όλους εκείνους που είτε δυσκολεύονται να γραφτούν στην πλατφόρμα, είτε χρειάζονται κάποια βοήθεια, μπορούν να προσέλθουν στο Προξενείο. Έχουμε μια ειδική τηλεφωνική γραμμή στην οποία μπορούν να απευθυνθούν.

Έχουμε έναν ειδικό υπάλληλο που θα μπορεί να τους προσφέρει αυτή τη βοήθεια από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, από τις 9 μέχρι τις 2, μέσα στις ώρες του κοινού και για όποιο άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν.

Όσον αφορά τη διαδικασία, είμαστε δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε. Θέλω να είμαι σαφής και ειλικρινής. Θα περιμένω ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση, διότι όπως σας είπα είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε να δώσουμε ένα ηχηρό παρών σε αυτή τη διαδικασία.

Ξέρετε, εμείς οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι 29 Απριλίου. Έχουμε ακριβώς ένα μήνα, είναι τέσσερις εβδομάδες.

Νομίζω ότι είναι αρκετά αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να εγγραφούν 10.000 συμπολίτες μας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο γεγονός, ίσως το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς, είναι εκείνο της παρέλασης.

Τι πιο ωραίο να υπάρχει όλη η ομογένεια μαζί στην 5η Λεωφόρο στις 14 Απριλίου να ντυθεί στα γαλανόλευκα;

Νομίζω ότι η ελληνική κοινότητα μας εδώ στη Νέα Υόρκη δίνει πάντα το βροντερό παρών. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος

Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ευτυχείς με αυτή τη νέα πρωτοβουλία της πατρίδας μας και γενικά οτιδήποτε φέρνει τον ομογενή του εξωτερικού, τον Έλληνα εκτός Ελλάδος, πιο κοντά στην πατρίδα, θα μας βρίσκει εμάς ως υποστηρικτές.

Είναι μία πολύ καλή ιδέα η επιστολική ψήφος.

Ελπίζουμε να επεκταθεί και σε όλες τις εκλογές στο μέλλον και η Ελλάδα θα μας βρίσκει στο πλευρό της και σε αυτή την περίπτωση να βοηθήσουμε να ενημερώσουμε τον Έλληνα, τον πιστό, ο οποίος έχει δικαίωμα ψήφου, να μάθει πως θα εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και να συμμετέχει στα κοινά, εν προκειμένω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί οι ευρωεκλογές είναι αυτές, αλλά και αργότερα και στις εθνικές εκλογές και οτιδήποτε συμβαίνει στην Ελλάδα μας αφορά, μας ενδιαφέρει και θέλουμε να έχουμε λόγο.

Και είναι ευτυχές το γεγονός ότι αυτή η δυνατότητα πλέον μας δίδεται και κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που θα διευκολύνει είναι ευπρόσδεκτο.

Οι Έλληνες του εξωτερικού αισθανόμαστε πολύ δυνατά κάθε εθνική γιορτή και το γιορτάζουμε με το δικό μας μοναδικό τρόπο. Και σε τοπικό επίπεδο και σε εθνικό και σε πολιτειακό.

Ανήμερα της εθνικής γιορτής ήμουνα σε μία κοινότητα και πήγαμε με όλα τα παιδιά και με όλους τους πιστούς στον Δήμο.

Συναντήσαμε την κυρία Δήμαρχο στο Σταυρό, συναντήσαμε τον τοπικό εκπρόσωπο στη Γερουσία, την Αμερικανική και όλοι μαζί κάναμε μία έπαρση της ελληνικής σημαίας στα κρατικά κτίρια.

Την επόμενη μέρα, χθες, πήγα στο London, που είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου η Βουλή της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και η Γερουσία τίμησαν με συγκεκριμένα ψηφίσματα και ολομέλειες την εθνική γιορτή της Ελλάδος, καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει την εναρκτήρια προσευχή και στα δύο αυτά σώματα.

Νομίζω γιορτάζουμε σταδιακά.

Σε λίγο ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και ασφαλώς το αποκορύφωμα είναι η μεγάλη γιορτή της παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο, στην οποία καλούμε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και τα παιδιά μας και όλους τους φιλέλληνες να συμμετάσχουν σε αυτή τη γιορτή δημοκρατίας και ελευθερίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ