«Επιδημία» αυτοκτονιών δασκάλων και καθηγητών στη Νότια Κορέα

by admin
0 views

Για την πειθαρχημένη Νότια Κορέα είναι ένα σοκ: τη Δευτέρα 4η Σεπτεμβρίου τα σχολεία υπολειτούργησαν – εκπαιδευτικοί ανακοίνωσαν τη μαζική συμμετοχή τους σε πορεία, αρνούμενοι να εργαστούν και αξιώνοντας την προστασία των δικαιωμάτων τους.
Είναι ένας τρόπος να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την παρενόχληση που υφίστανται από υπερβολικά φορτικούς γονείς, μια «επιδημία» πιέσεων που οδήγησε, όπως αναφέρουν, συναδέλφους τους να αυτοκτονήσουν.
Οι διαμαρτυρίες του διδακτικού προσωπικού δημόσιων σχολείων για επιθετικές συμπεριφορές από γονείς και μαθητές, ιδίως καταγγελίες για κακομεταχείριση όταν τιμωρούν παιδιά, έχουν ενταθεί αφού νεαρή δασκάλα βρέθηκε νεκρή τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του νοτιοκορεατικού εθνικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, υπήρξαν άλλες δυο αυτοκτονίες εκπαιδευτικών την περασμένη εβδομάδα. Χιλιάδες δάσκαλοι είχαν προειδοποιήσει το Σαββατοκύριακο πως θα έπαιρναν μονοήμερη άδεια σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σχολικά συμβούλια κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες της ύστατης στιγμής για να αποφευχθεί η παράλυση των σχολείων σήμερα και υποσχέθηκαν να λάβουν νομικά μέτρα για την προστασία των εκπαιδευτικών.
Ο αριθμός των δασκάλων που δεν πήγαν για δουλειά σήμερα δεν είναι ξεκάθαρος, όμως σύμφωνα με το Γιονάπ και άλλα ΜΜΕ, πολλά σχολεία αναμενόταν να κλείσουν διότι τα μέλη του διδακτικού προσωπικού ξεκαθάρισαν πως δεν επρόκειτο να εργαστούν.
Οι αρχές διεμήνυσαν πως η συλλογική αυτή δράση είναι παράνομη και προειδοποίησαν πως θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα. Το εθνικό συνδικάτο των νοτιοκορεατών εκπαιδευτικών δεν είχε καμιά συμμετοχή στην οργάνωση των σημερινών διαμαρτυριών, σύμφωνα με τον φορέα που κάλεσε στη διαδήλωση.
Πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε «ούτε ένας και ούτε μια εκπαιδευτικός ακόμη να μη φτάσει στο σημείο να αυτοκτονήσει», τόνισαν οι οργανωτές της κινητοποίησης


Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ διέταξε στελέχη της κυβέρνησής του και αξιωματούχους να ακούσουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και να εργαστούν για την προστασία των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. Τον Ιούλιο, δασκάλα σε δημοτικό σχολείο βρέθηκε νεκρή –πιστεύεται πως αυτοκτόνησε– λόγω του άγχους που της προκαλούσε η διαμαρτυρία γονέα εναντίον της, εξαιτίας διένεξης ανάμεσα σε μαθητές.

Μέλη του διδακτικού προσωπικού σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σε αγρυπνίες και διαδηλώσεις κάθε Σαββατοκύριακο έκτοτε, θρηνώντας τον θάνατό της. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν το περασμένο Σάββατο, όταν 200.000 εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο στη Σεούλ. Τη Δευτέρα αναμενόταν τουλάχιστον 20.000 εκπαιδευτικοί να κάνουν πορεία προς τη νοτιοκορεατική Βουλή, ανέφεραν οι οργανωτές.
Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αυτοκτονήσει στη Νότια Κορέα πάνω από 100 μέλη του διδακτικού προσωπικού! Τα 57 δίδασκαν σε δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.
Στη Νότια Κορέα καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης αυτοκτονιών μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών, σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης): ξεπερνά τις 20 ανά 100.000 κατοίκους. Το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί πως θα αποτρέπει περιπτώσεις τιμωρίας δασκάλων εξαιτίας καθ’ όλα νόμιμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ του διδακτικού προσωπικού και των γονέων.
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν το δικαίωμα να αποφεύγουν τηλεφωνήματα γονιών στους προσωπικούς αριθμούς τους, μεταξύ άλλων. Ο αριθμός των καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς δόθηκε «υπερβολική» έμφαση στα δικαιώματα των μαθητών, ενώ αντιθέτως αυτά των μελών του διδακτικού προσωπικού «δεν έγιναν σεβαστά», ανέφερε το υπουργείο Παιδείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Υποσχέθηκε να το «υποστηρίξει», ώστε «να μπορεί να επικεντρωθεί στο διδακτικό του έργο» απερίσπαστο, «απαλλαγμένο» από ανησυχίες πως θα αντιμετωπίσουν καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών «χωρίς διάκριση».
Πηγή: Protagon.gr

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ