Επελαύνει η Ουκρανία: Διέσπασε την πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων στο νότο

by onvolos
8 views

Ο στρατός του Κιέβου κατάφερε ένα σημαντικό άνοιγμα στις ρωσικές γραμμές άμυνας στη νότια Ουκρανία.

Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian ένας από τους πιο υψηλόβαθμους στρατηγούς της Ουκρανίας, υπεύθυνος για την αντεπίθεση στον νότο, στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση από το Κίεβο για μία συμβολική νίκη με την ανακατάληψη του χωριού Ρομποτίνε, «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη γραμμή (ρωσικής) άμυνας».

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, τα στρατεύματα του οποίου απελευθέρωσαν την πόλη Χερσώνα (νότια) πέρυσι, είπε: «Τελειώνουμε τώρα την καταστροφή των εχθρικών μονάδων που έχουν επιφορτιστεί με την προστασία των ρωσικών στρατευμάτων όταν θα αποσυρθούν πίσω από τη δεύτερη γραμμή άμυνάς τους».
Φαίνεται λοιπόν πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμρ Ζελένσκι, απορρίπτει όλο και πιο σθεναρά τις επικρίσεις για την υποτιθέμενη βραδυπορία της αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο για την ανάκτηση εδαφών που έχει καταλάβει η Μόσχα.
Ουκρανία: «Οι δυνάμεις της Μόσχας είχαν σταματήσει και περίμεναν»

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ταρνάφσκι, οι δυνάμεις της Μόσχας «είχαν απλώς σταματήσει και περίμεναν τον ουκρανικό στρατό» και τώρα αναδιατάσσουν τα στρατεύματά τους από τις γραμμές του μετώπου μέσα στην κατεχόμενη Ουκρανία –τη Χερσώνα προς τη δύση και τη Λίμαν βορειοανατολικά– και επίσης από το εσωτερικό της Ρωσίας, είπε.

«Ο εχθρός αντλεί από τις εφεδρείες του, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία. Αργά ή γρήγορα, θα τελειώσουν οι καλύτεροι στρατιώτες στους Ρώσους. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να επιτεθούμε περισσότερο και πιο γρήγορα. Όλα είναι μπροστά μας», ανέφερε.

Επίσης, ο στρατηγός Ταρνάφσκι εξήγησε πως ο ουκρανικός στρατός καθυστέρησε στην αντεπίθεσή του γιατί «πέρασε περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο για να αποναρκοθετήσει τα εδάφη» που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι. Η αποναρκοθέτηση έπρεπε να γίνει κυρίως τη νύχτα, είπε.

Σκοπός της επίθεσης στον νότο είναι να φθάσει στη Αζοφική Θάλασσα, κάπου 90 χιλιόμετρα μακριά, μοιράζοντας στη μέση τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία, και αποκόπτοντας μια κρίσιμη διαδρομή εφοδιασμού προς και από τη χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δυστυχώς, η απομάκρυνση των τραυματιών ήταν δύσκολη για εμάς. Και αυτό περιέπλεξε επίσης την προώθησή μας», πρόσθεσε, παραδεχόμενος πως το Κίεβο έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.

«Όσο πλησιάζουμε τη νίκη, τόσο αυτό γίνεται δύσκολο. Γιατί; Επειδή, δυστυχώς, χάνουμε τους πιο δυνατούς και τους καλύτερους στρατιώτες», εξήγησε. Καταληκτικά επισήμανε: «Τώρα, πρέπει να επικεντρωθούμε σε ορισμένες ζώνες και να τελειώσουμε τη δουλειά. Λίγη σημασία έχει σε ποιο βαθμό είναι αυτό σκληρό για τον καθέναν από εμάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ