Επανεκκίνηση στην εστίαση – Εγκύκλιος του υπ. Ανάπτυξης με διευκρινίσεις

by admin
14 views

Μετά από 72 μέρες ξανάνοιξαν τη Δευτέρα 25/5 εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ κάτω από τις συνθήκες που επιβάλλει η ανάγκη προστασίας από τον κορονοϊό. Περίπου 300 χιλιάδες εργαζόμενοι επέστρεψαν στις εργασίες του και αρκετός κόσμος απόλαυσε την επανεκκίνηση της εστίασης στα παλιά του στέκια.

Καφετέριες και εστιατόρια άνοιξαν με αυστηρούς κανόνες υγειονομικής προστασίας. Απολυμάνσεις, χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό, αντισηπτικά και τήρηση των αποστάσεων έχουν τον πρώτο λόγο.

Ειδικά η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους, ενώ οι σερβιτόροι θα πρέπει να φορούν ασπίδα προσώπου. Καλό θα ήταν οι πελάτες να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές.

Από τις 7.30 το πρωί έχουν τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματα οι καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη για να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες, πως και πως περίμεναν οι κάτοικοι να ανεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις εστίασης. Ο πρώτος πελάτης έφτασε στις 7πμ για να απολαύσει το καφεδάκι.

Aυξημένη ήταν η κίνηση στην Πάτρα, με αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, υποδέχτηκαν τους πελάτες, οι εργαζόμενοι στην εστίαση.

Κλιμάκια της υγειονομικής υπηρεσίας έκαναν ελέγχους για το αν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Η Λάρισα ζωντάνεψε και οι Λαρισαίοι επέστρεψαν στην καθημερινή τους συνήθεια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον πρόεδρο της Κεντρικής ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρη Παπαστεργίου, να επιταχύνουν οι δήμοι τις διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων εστίασης για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, όπως προβλέπει σχετική ρύθμιση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «έχει δοθεί η δυνατότητα τα καταστήματα εστίασης να επεκτείνουν το δημόσιο χώρο που καταλαμβάνουν, έχω επικοινωνήσει σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και έχω ζητήσει οι δήμοι να επιταχύνουν σε όλη τη χώρα τη σχετική αδειοδότηση προκειμένου να αυτή να γίνει ταχύτατα».

αγορά Μοδιάνο – Θεσσαλονίκη. Φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης

Στη δημοσιότητα δόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ρυθμίζει ζητήματα για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης. Συγκεκριμένα αναφέρει:

1. Α. Ως εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια νοείται ο χώρος που πρέπει να έχει πλευρά ή πλευρές σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο, που διαθέτει κουφώματα (πόρτες, αρθρωτά τζάμια, παράθυρα κ.ο.κ.), τα οποία μπορούν να ανοίγουν ή να αφαιρεθούν.

Β. Στην «εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια» θα πρέπει να διατηρούνται τα παράθυρα, οι πόρτες και τα αρθρωτά τζάμια διαρκώς ανοιχτά κατά την λειτουργία του καταστήματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος αερισμός του χώρου.

Γ. Στο χώρο της «εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας» επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ανεμιστήρα.

Δ. Εάν ένα κατάστημα έχει στην ίδια πλευρά ανοίγματα που άλλα έχουν ύψος μεγαλύτερο των 2μ. και άλλα μεγαλύτερο του 1μ., το βάθος της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας υπολογίζεται με συντελεστή 1,6 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο των 2 μ. και με συντελεστή 0,8 στην προβολή προς την εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων με ύψος μεγαλύτερο του 1μ.

2. Σε περίπτωση που ένα κατάστημα εξυπηρετεί τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό καθήμενων πελατών εντός της Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ) και εφόσον δεν έχει υπερβεί τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπει η άδεια λειτουργίας του, μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και take away μέχρι πέντε (5) πελάτες, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων ως προς τις αποστάσεις.

3. Μπροστά από το μπαρ δύναται να τοποθετούνται σκαμπό ώστε να κάθονται πελάτες υπό τους περιορισμούς και τις αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπέζια.

4. Επιτρέπεται η τοποθέτηση stands στα καταστήματα με τη δυνατότητα οι πελάτες να μην καταλαμβάνουν καρέκλες (συνεπώς να στέκονται όρθιοι), με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

5. Καταστήματα εγκατεστημένα σε στοές που αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ή stands στο χώρο της στοάς νοούνται ως τοποθετημένα σε υπαίθριο χώρο. Στην περίπτωση αυτή, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις εστίασης με υποχρεωτική χρήση ανεμιστήρων.

6. Η αναλογία λουόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο που ορίζονται στο άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 31972/22.5.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β΄1982), αφορά μόνο τις οργανωμένες παραλίες που έχουν ελεγχόμενη είσοδο. Οι λοιποί κανόνες, ως προς τα όρια των αποστάσεων μεταξύ ομπρελών κλπ, παραμένουν σε ισχύ για όλες τις οργανωμένες παραλίες.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Μάριος Κωνσταντινίδης, Αθανασία Σταμοπούλου, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Μαρία Σταθοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις: Υποδοχή πελατών με υγειονομικά πρωτόκολλα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ έπειτα από 72 μέρες

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο