Εκλογές 2023 και… τεχνητή νοημοσύνη: Το ΑΠΘ ανέλυσε… συναισθηματικά τα πολιτικά tweets και «δείχνει» τον νικητή

by admin
0 views

Σε εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών 2023 μέσω… Τεχνητής Νοημοσύνης και συναισθηματικής ανάλυσης των πολιτικών αναρτήσεων στο Twitter προχώρησε το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Το Πολιτικό Βαρόμετρο αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και ανάλυσης Πληροφοριών του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ. Είναι ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων). Αφορά πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων για τα οποία μπορούν να συλλεχθούν αυτόματα επαρκή δεδομένα από το Twitter (αλφαβητικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).
Το Πολιτικό Βαρόμετρο χρησιμοποιεί μία μοντέρνα πολιτική αγορά, δηλαδή το Twitter (σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του ιδιοκτήτη του Ίλον Μασκ), όπως γράφει το voria.gr.
Πρωτιά ΝΔ
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σήμερα η ΝΔ λαμβάνει το 31,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 26,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 8,7%. Στο 6% είναι το ΚΚΕ, στο 3,6% το ΜεΡΑ25 και στο 3,3% η Ελληνική Λύση.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σήμερα, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ λαμβάνει 36,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 30,1%. Στο 10% φτάνει το ΚΙΝΑΛ και στο 6,9% το ΚΚΕ, ενώ το ΜεΡΑ25 είναι στο 4,2% και η Ελληνική Λύση στο 3,7%.
Η υπόθεση Πολάκη ξεπέρασε σε απήχηση την τραγωδία των Τεμπών
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΑΠΘ:

Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών είχε ελάχιστο αντίκτυπο στον κόσμο του Twitter.
Η υπόθεση πιθανής μη υποψηφιότητας Πολάκη υπερκέρασε ακόμα και την τραγωδία των Τεμπών σε απήχηση στο Twitter.
Φάνηκε πολύ νωρίς ότι η πολιτική επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών ήταν μάλλον προσωρινή.

Εκτίμηση πρόθεσης ψήφου
Όπως αναφέρεται από το ΑΠΘ, το κοινό του Twitter έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Πχ, είναι κυρίως νέοι, τείνουν να είναι αρνητικές/οί στα σχόλιά τους (κοινώς, να βρίζουν). Ορισμένα κόμματα (πχ ΣΥΡΙΖΑ) έχουν μεγαλύτερη και συγκριτικά καλύτερη παρουσία στο Twitter, σε σχέση με την απήχησή τους στο γενικό εκλογικό σώμα. Το Πολιτικό Βαρόμετρο, με κατάλληλη χρήση των προηγούμενων δημοσκοπήσεων και μεθόδων Μηχανικής Μάθησης, μπορεί με επιτυχία να αναγάγει την ανάλυση στο γενικό εκλογικό (για την ακρίβεια στο δημοσκοπικό) σώμα και να κάνει σχετικές προβλέψεις.

Το λογισμικό Πολιτικό Βαρόμετρο είναι σε φάση αξιολόγησης εδώ και έναν χρόνο. Ελλείψει αντικειμενικής αλήθειας (αποτελεσμάτων πραγματικών εκλογών, επειδή δεν έγιναν εκλογές τον τελευταίο χρόνο), χρησιμοποιεί σαν «αντικειμενική αλήθεια» για αναγωγή στο γενικό εκλογικό σώμα όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών μέχρι πριν 1 εβδομάδα. Επομένως, παρότι χρησιμοποιεί τις δημοσκοπήσεις μόνον για εκπαίδευση, ενώ χρησιμοποιεί τα tweets για πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάθε κριτική προς τις δημοσκοπήσεις, ισχύει και εν μέρει για το Πολιτικό Βαρόμετρο.

Σύμφωνα με το ΑΠΘ, μέθοδος του Πολιτικού Βαρόμετρου ήρθε για να μείνει: όσο τροφοδοτείται με σωστά και πολλά δεδομένα (και όσο ο κόσμος χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα σαν πλατφόρμα πολιτικού διαλόγου), τόσο καλύτερη θα γίνεται.

Η έρευνα και ανάπτυξη του Πολιτικού Βαρόμετρου έχει πραγματοποιηθεί από την ερευνητική ομάδας Υπολογιστικής Πολιτικής (τμήματα του AIIA.CVML) του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών (AIIA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη του καθηγητή ΑΠΘ κ. Ι. Πήτα.
Θα δώσει και… exit poll
Παρότι, όπως αναφέρεται, δεν είναι ακριβώς μέθοδος δημοσκόπησης, το Πολιτικό Βαρόμετρο σταμάτησε να ανακοινώνει προβλέψεις στις 13 Μαΐου, ενώ θα ξαναδημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του μόλις κλείσουν οι κάλπες.
www.ethnos.gr

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ