Εκλογές στην Τουρκία: “Χτύπημα” στον Ερντογάν η απόσυρση του Μουαρέμ Ιντζέ

by onvolos
5 views

Τρεις ημέρες έχουν απομείνει για να ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία και τα αποτελέσματα των οποίων -ενδεχομένως- να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.

Κι όμως, μερικά εικοσιτετράωρα πριν τις τουρκικές εκλογές, η απόσυρση της υποψηφιότητας του Μουαρέμ Ιντζέ έφερε τεράστια αλλαγή στις ισορροπίες.
Ο ίδιος, σε δήλωσή του στις κάμερες, σημείωσε έκανε λόγο για “δολοφονία χαρακτήρα” σε βάρος του και συκοφαντία που “κανένας πολιτικός δεν έχει βιώσει”, με αφορμή φήμες που τον θέλουν να εμπλέκεται σε σεξουαλική υπόθεση.
Το “χτύπημα” σε βάρος του Ερντογάν

Η απόσυρσή του ωστόσο, δεν αποτελεί “χτύπημα” μόνο για τον ίδιο τον Ιντζέ, καθώς φαίνεται να έχει άμεση επιρροή και στον πρόεδρο Ερντογάν.

Οι δυο τους έχουν “παρελθόν” από τις προεδρικές εκλογές του 2018, όταν ήταν και τότε αντίπαλοι. Τότε, ο Μουαρέμ Ιντζέ ήταν ο υποψήφιος του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και αρκετοί αναλυτές πίστευαν ότι η εκλογική του επίδοση θα ανάγκαζε τον Ερντογάν σε δεύτερο γύρο.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επανεξελέγη στον πρώτο γύρο με 52% των ψήφων, ενώ ο Ιντζέ συγκέντρωσε μόλις 30%.

Μέχρι και σήμερα, το CHP επέλεξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον βασικό του υποψήφιο στη διαμάχη εναντίον του Ερντογάν – και, ανυπομονώντας να αποφύγουν τη διάσπαση της ψήφου, τα άλλα πέντε κύρια κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης παραμέρισαν τις διαφορές τους και συσπειρώθηκαν γύρω του ως μέρος της Εθνικής Συμμαχίας.

Ο λόγος που η απόσυρσή του απομακρύνει περισσότερο τον Ερντογάν από τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του -αν όχι όλοι- θα ταχθούν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις πάντως, ο ίδιος βρισκόταν κάτω από το 10%, αλλά το μείζον ήταν πως η υποστήριξή του προερχόταν κυρίως από ψηφοφόρους που θα στήριζαν τον Κιλιτσντάρογλου.

Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω σενάρια και οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του Ιντζέ υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου, ο δεύτερος -βάσει των δεδομένων από τις δημοσκοπήσεις- θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.

Έτσι, θα βγει ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Τουρκία και ο Ερντογάν θα απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου, ύστερα από τουλάχιστον δύο δεκαετίας που βρίσκεται “στο τιμόνι” της χώρας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ