Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ – Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

by admin
15 views

Σαρωτική ήταν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 καθώς συγκέντρωσε 40,56% και εξασφάλισε με άνεση αυτοδυναμία καθώς θα πάρει 158 έδρες. Μεγάλη εκλογική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ποσοστό του μειώθηκε ακόμα και σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου. Η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε στο 17,83% κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται στις 47 έδρες με αρκετά ηχηρά ονόματα να μένουν εκτός κοινοβουλίου.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η νέα Βουλή θα είναι οκτακομματική.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα:

 • Νέα Δημοκρατία: 40,56%, 158 έδρες
 • ΣΥΡΙΖΑ: 17,83%, 47 έδρες
 • ΠΑΣΟΚ: 11,86%, 32 έδρες
 • ΚΚΕ: 7,67%, 20 έδρες
 • Σπαρτιάτες: 4,68%, 13 έδρες
 • Ελληνική Λύση: 4,45%, 12 έδρες
 • ΝΙΚΗ: 3,70%, 10 έδρες
 • Πλεύση Ελευθερίας: 3,17%, 8 έδρες

Οι εκλογές της 25ης Ιουνιου σημαδεύτηκαν από το ιστορικό ρεκόρ της αποχής των ψηφοφόρων με ποσοστό 47,21%.

Ποιοι περιμένουν το τηλεφώνημα

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μαρίνα Παπαδάκη, αλλαγές αναμένουμε και σε θεσμικό επίπεδο με μετακίνηση αρμοδιοτήτων και μεταξύ υπουργείων, ώστε να γίνει πιο αποδοτική ουσιαστικά η λειτουργία της κυβέρνησης και να υπάρχει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ένα νέο υπουργείο είναι το υπουργείο Οικογένειας. Από εκεί και πέρα μία άλλη σημαντική αλλαγή που έχει κλειδώσει είναι το «πακετάρισμα» του Ταμείου Ανάκαμψης με το ΕΣΠΑ και με το ΠΔΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την εποπτεία μάλιστα αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Οικονομικών.

Το προηγούμενο διάστημα είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για πιθανή διάσπαση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Αυτό φαίνεται ότι δεν προχωράει, ωστόσο ενδεχομένως να έχουμε αναπληρωτή υπουργό για να αναλάβει ξεχωριστά το χαρτοφυλάκιο του Μεταφορών. Τώρα σε κάθε περίπτωση όλα είναι έτοιμα γιατί τα προεδρικά διατάγματα θα πρέπει να είναι έτοιμα την επόμενη ημέρα γιατί θα πρέπει να λάβουν και την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι έτοιμο όμως και το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών από τη Νέα Δημοκρατία και τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν μέχρι και τον Αύγουστο. Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά λειτουργίες για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο επιτελικό κράτος. Ένα επιτελικό κράτος Νο2. Και το δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο θα αφορά στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τις τέσσερις μεγάλες φορολογικές μειώσεις, οι οποίες προβλέπονται σε βάθος τετραετίας. Θα έχουν δηλαδή ορίζοντα τετραετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Δευτέρας (26/6) 9 – 9:30 θα βρεθεί για τον καθιερωμένο πρωινό καφέ και θα ακολουθήσει ο πρώτος κύκλος τηλεφωνημάτων. Κάποια τηλεφωνήματα έχουν ξεκινήσει, ωστόσο βασικός κύκλος των τηλεφωνημάτων θα κλειδώσει αύριο το μεσημέρι και θα δούμε αν θα υπάρξουν και κάποιες καραμπόλες σε σχέση με τα πρόσωπα και τα ονόματα που ήδη γνωρίζουμε. Ήδη έχει γίνει το τηλεφώνημα από τον κύριο Τσίπρα και από τον κύριο Ανδρουλάκη όπου συνεχάρησαν και οι δύο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει επίσης και εδώ ένας σκεπτικισμός σχετικά με τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή πιο δεξιόστροφα από τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, όπως τόνιζαν νωρίτερα και στελέχη της Πειραιώς, «εμείς πράξαμε αυτό που έπρεπε να κάναμε. Κάναμε το καθήκον μας, αλλά ήταν εκείνοι οι οποίοι έβαλαν πλάτη στα κόμματα αυτά και φωτογραφίζουν φυσικά την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση που είχε κρατήσει στην υπόθεση με το κόμμα Κασιδιάρη».

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινάνε άμεσα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόματος έχει δρομολογηθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη με τηλεφώνημα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη.

Στέλεχος του κόμματος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνουν βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα – και σε επίπεδρο προσώπων».

Τα βήματα μετά τις εκλογές

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει αύριο Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση (αργότερα αύριο Δευτέρα) και η ορκωμοσία των “300” (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 αύριο το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στις 11:00 αύριο Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:

Οι επικρατέστεροι για το Υπουργικό είναι:

Οι επικρατέστεροι για το Υπουργικό είναι:

 • Γιάννης Μπρατάκος: Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ
 • Γιώργος Γεραπετρίτης: Υπουργείο Εξωτερικών, με αναπληρώτρια την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
 • Νίκος Δένδιας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αναπληρωτή τον Νίκο Χαρδαλιά
 • Τάκης Θεοδωρικάκος: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
 • Κωστής Χατζηδάκης: Υπουργείο Οικονομίας, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση
 • Νίκη Κεραμέως: Υπουργείο Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον Νίκο Λιβάνιο
 • Άδωνις Γεωργιάδης: Υπουργείο Εργασίας
 • Δημήτρης Παπαστεργίου: Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής
 • Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
 • Θόδωρος Σκυλακάκης: Υπουργός Ενέργειας
 • Χρήστος Σταϊκούρας: Υπουργός Υποδομών
 • Γιάννης Οικονόμου: Αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού
 • Κυριάκος Πιερρακάκης: Υπουργείο Παιδείας
 • Μιχάλη Χρυσοχοΐδης: Υπουργείο Υγείας, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργός ο Μάριος Θεμιστοκλέους
 • Γιώργος Φλωρίδης: Υπουργείο Δικαιοσύνης
 • Λευτέρης Αυγενάκης: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
 • Νότης Μηταράκης: Υπουργείο Ναυτιλίας
 • Σοφία Ζαχαράκη: Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής
 • Κώστας Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης
 • Βασίλης Κικίλιας: Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής
 • Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπουργείο Τουρισμού
 • Νίκη Κεραμέως: Υπουργείο Εσωτερικών
 • Λίνα Μενδώνη: Υπουργείο Πολιτισμού
 • Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης
 • Υπουργοί Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου, Μάκης Βορίδης

Κυρ. Μητσοτάκης: Από αύριο πρωί σηκώνουμε ξανά τα μανίκια – Δεν θα ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

«Η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία της. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες οι πολίτες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

«Με ηχηρό και ώριμο τρόπο έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω τη χώρα και δίχασαν την κοινωνία εδραιώνοντας έτσι την εποχή της αληθινής προόδου.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους. Ενώ κι εγώ προσωπικά νιώθω τώρα βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω όμως ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά, χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά.

Είμαστε εξάλλου απέναντι στα προβλήματα και δίπλα σε όλους τους πολίτες. Όσο σημασία λοιπόν αποδίδω στην αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης άλλο τόσο θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί σε μια δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες. Με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος και μια ισχυρή πατρίδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη.

Από αύριο κιόλας η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο την επικράτηση των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες γι αυτό και θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μας έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις λοιπόν θα προχωρήσουν με ταχύτητα καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού και θα την τιμήσω στο ακέραιο», τόνισε.

«Απευθύνομαι και σε όσους συμπολίτες μας σήμερα δεν μας ψήφισαν αλλά και σε όσους δυστυχώς δεν έπραξαν το καθήκον τους αυξάνοντας σημαντικά την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Μαϊου για να τους υποσχεθώ ακόμα μια φορά ότι θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες ιδίως οι πιο αδύναμοι πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία», υπογράμμισε.

Έκλεισε τη δήλωσή του με μία πιο προσωπική αναφορά όπως είπε: «όταν πριν από 20 χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρισκόμουν μπροστά σας να έχω αυτή τη μεγάλη τιμή, αυτή τη μεγάλη ευθύνη εκλεγμένος για δεύτερη φορά αυτοδύναμος πρωθυπουργός και μάλιστα με μία ισχυρή εντολή. Δούλεψα πολύ σκληρά για να φθάσω ως εδώ προσπαθώντας συνέχεια να γίνομαι καλύτερο και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Δεν θα τα είχα καταφέρει όμως χωρίς τους συνεργάτες μου τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Όμως το μεγάλο ευχαριστώ το οφείλω στην οικογένειά μου, στη Μαρέβα, στη Σοφία, στον Κωνσταντίνο, στη Δάφνη. Με τον τρόπο τους με κράτησαν πάντα προσγειωμένο ώστε να μπορώ να ακολουθώ όσο μπορώ τους στίχους του ποιητή “να ονειρεύεσαι μπορείς, χωρίς να γίνεις δούλος των ονείρων και κυρίως με τα πλήθη να μιλάς και να κρατάς την αρετή σου”.

Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας από αύριο πρωί όμως σηκώνουμε ξανά τα μανίκια και ξεκινάμε την προσπάθεια να χτίσουμε μαζί μια ισχυρή Ελλάδα, μια πατρίδα με περισσότερη ευημερία, με περισσότερη δικαιοσύνη για όλους.

Ευχαριστώ και πάλι για τη μεγάλη τιμή. Ξημερώνει για όλους αύριο μία ακόμα καλύτερη μέρα».

Αλ. Τσίπρας: Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ – Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

Η νέα κατάσταση «απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή, νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα και υπογράμμισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία». Σημείωσε ότι «η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν» και πως «οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους», για να τονίσει ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι απαιτείται «να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους», δηλαδή, «της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση».

Ως χρονικό ορίζοντα για «την επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος, ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα» και «πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια». Ταυτόχρονα, σημείωσε, «πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημοκρατία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέους συσχετισμούς υπέρ της προόδου.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του «με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες» «όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα» και πως «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει, ανανεώνεται, προχωρά – Πιάσαμε ξανά το νήμα της ιστορίας

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ – Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

«Απόψε ολοι μαζί κάναμε ένα ακόμη βήμα προς τη σταθερή ανοδική μας πορεία. Το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει, ανανεώνεται, προχωρά. (…) Αυξήσαμε την εκλογική μας δύναμη κατά 55. Ξανα πιάσαμε το νήμα της ιστορίας» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη δήλωσή του μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Δεσμεύουμαι ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει αντιπολίτευση με αρχές και αξίες, πρόσθεσε ενώ είπε ότι προβληματίζει η άνοδος της ακριοδεξιάς.

«Από αύριο ξεκινά ένα νέα ταξίδι για τη δημιουργία ενός ρεύματος κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για μια ισχυρή Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Δ. Κουτσούμπας: Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, συνεχίζουμε αποφασιστικά “γιατί ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ”

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ – Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση
(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όσους μαζί μας έδωσαν και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ» είπε στην αρχή των δηλώσεών του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ το σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» ακουγόταν δυνατά στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό.

«Οι βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ θα βρεθούν την επόμενη ημέρα εκεί που έχουν υποσχεθεί, μπροστά στους αγώνες, στα εργατικά-λαϊκά προβλήματα, δίπλα στους εργαζόμενους, στις λαϊκές δυνάμεις, στη νεολαία.

Και από το σημερινό αποτέλεσμα φαίνεται ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή. Δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στο χωριό, στους χώρους υγείας, παιδείας, πολιτισμού, που αντέχουν και διευρύνονται και ανάλογα πρέπει να δυναμώσουν και να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο» τόνισε.

«Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Είναι κρίσιμο με όλους όσοι προσέγγισαν το ΚΚΕ όλη αυτή την περίοδο, και ανεξάρτητα τι έκαναν σ’ αυτές τις εκλογές, να συνεχιστεί η συζήτηση, η κοινή δράση γύρω από τα ζητήματα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη την επόμενη μέρα, για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης, για την άνοδο του εργατικού-λαϊκού κινήματος.» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας μεταξύ άλλων.

Σπαρτιάτες – Β. Στίγκας: Αντιπροσωπεύουμε όλα τα ιδεώδη του ελληνισμού και τις αξίες

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ – Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

«Οι Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του ελληνισμού και τις αξίες. Έρχονται για να ενώσουν» ανάφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας μετά την είσοδο στη Βουλή και συμπλήρωσε «Μετά από αρκετό καιρό ένα εθνικό κόμμα, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Κυρ. Βελόπουλος: Η Ελληνική Λύση απέδειξε πως είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ – Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

Με έντονη κριτική στους δημοσκόπους σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν και άντεξαν τον βρώμικο πόλεμο του συστήματος. Λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με την ψυχολογία των ανθρώπων, που παίζουν με τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν, έως την τελευταία στιγμή να μας λένε το ανώτατο όριο είναι 4,2% και μπορεί να είμαστε έξω από τη Βουλή; Λυπάμαι γιατί ανεχόμαστε μια κατάσταση, η οποία πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική», τόνισε ο κ. Βελόπουλος.

«Αυτό που έχω να τους πω όμως και είναι ωμό, είναι πως η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει και ό,τι και να κάνουνε θα αποδείξουμε πως είμαστε πολύ σκληροί. Θα συνεχίσουμε, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά, τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ένα χαμόγελο από μας, σε αυτούς που ήθελαν να πεθάνει η Ελληνική Λύση. Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει ποτέ», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Νίκη» – Δ. Νατσιός: Με φόβο θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ – Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση

«Η “ΝΙΚΗ” θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην ερχόμενη Βουλή», ανέφερε σε δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός και συμπλήρωσε: «Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους αλλά για όλο τον ελληνικό λαό. Ασφαλώς και γι’ αυτή την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν προσήλθε να ψηφίσει. Με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβο θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού, την νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την νίκη του απλού λαού».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εμείς θα είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση και η μόνη αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή»

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ – Τα ονόματα που ακούγονται για τη νέα κυβέρνηση
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Από το εκλογικό κέντρο της Πλεύσης Ελευθερίας στην Αγία Παρασκευή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπό τις συχνές επευφημίες των φίλων του κινήματος, δήλωσε εν πρώτοις, «αντέξαμε απέναντι σε μια ανέντιμη, πρωτοφανή επίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των πολιτών να έχουν εκπροσώπηση μέσα στη Βουλή. Υπερασπιστήκαμε την ελπίδα και την προσδοκία των πολιτών. Και οι πολίτες υπερασπίστηκαν την ελπίδα τους, υπερασπίστηκαν την προοπτική η Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται μέσα στη Βουλή. Η Βουλή να έχει ζωή και η Βουλή να έχει μέσα τους πολίτες. Εμείς ρωτήσαμε τους πολίτες “θέλεις να είσαι εσύ στη Βουλή;”. Και οι πολίτες μας απάντησαν “ναι”».

Ταυτοχρόνως, η κ. Κωνσταντοπούλου προέβη στην εκτίμηση ότι «βλέποντας ακόμη περισσότερο την Πλεύση Ελευθερίας μέσα στη Βουλή, ολοένα και περισσότεροι πολίτες, γυναίκες και άνδρες, νέοι και νέες, θα απαντήσουν “ναι” με τρόπο ηχηρότερο γιατί η Πλεύση Ελευθερίας να είναι μέσα στη Βουλή». Έκανε δε, λόγο για «αντιπολίτευση που δεν θα υπάρξει από κανένα άλλο κόμμα και από κανένα άλλο βουλευτή. Θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών και αν είμαστε 8 ή 9 βουλευτές, εγώ κάνω για 100 και οι υπόλοιποι, ο καθένας τους κάνει για άλλους 20». Σε επόμενο σημείο της δήλωσής της, επεσήμανε ότι «οι πολίτες αποφάσισαν ότι πρέπει να υπάρχει γυναίκα αρχηγός κόμματος και θα είμαι η μόνη αρχηγός κόμματος μέσα στη Βουλή […] οι πολίτες αποφάσισαν ότι η Πλεύση Ελευθερίας αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνους που εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό». Κλείνοντας η κ. Κωνσταντοπούλου, υποσχέθηκε στους πολίτες «αντιπολίτευση που δεν έχει ξαναδεί η Βουλή». Εξ άλλου, συνέχισε, «εμείς θα είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση και η μόνη αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή». Ευχαρίστησε, τέλος, τους συνεργάτες της, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η Πλεύση Ελευθερίας δεν είχε χρηματοδότηση, δεν είχε διαφήμιση, δεν είχε «πλάτες», αντιθέτως, αντιμετώπισε «ανηλεή πόλεμο».

Διαβάστε ακόμα:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ