Είναι οι παντρεμένες γυναίκες πιο ευτυχισμένες;

by admin
3 views

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Gallup σε περισσότερους από 5000 ενήλικες στις ΗΠΑ, ο αριθμός των γυναικών που ανέφεραν κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 10%, από 26,2% το 2017 σε 36,7% το 2023. Παράλληλα, έρευνα από το πανεπιστήμιο Bowling Green State έδειξε ότι τα ποσοστά γάμων έφθασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, με μόνο 28 στις 1000 γυναίκες να παντρεύονται κάθε χρόνο, από 76 στις 1000 τη δεκαετία του 1970.

Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ λιγότερων γάμων και πιο κακής ψυχικής υγείας;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένες γυναίκες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και έχουν συνολικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις ανύπαντρες.

Συγκεκριμένα, μελέτη που παρακολούθησε 11.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι οι παντρεμένες είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Τα οφέλη για την ψυχική υγεία του γάμου έχουν επίσης μελετηθεί εκτενώς.

Περίπου το 40% των παντρεμένων μητέρων ηλικίας κάτω των 55 ετών ανέφεραν ότι ήταν «πολύ ευτυχισμένες» με τη ζωή τους, ενώ μόνο το 22% των ανύπαντρων εξέφρασαν ικανοποίηση, σύμφωνα με παλαιότερη επισκόπηση του The General Social Survey.
«Χρειάζομαι τον άντρα μου. Η αγάπη του με έχει αλλάξει», δηλώνει η Αν Χάθαγουεϊ

Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις είναι ένα από τα κλειδιά της ευτυχίας, σύμφωνα με την επιστήμη και η συζυγική σχέση είναι ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς στη ζωή.

Παρά τα επιστημονικά δεδομένα, το TikTok παρουσιάζει τη συμβίωση ως… οικιακή εργασία για τις γυναίκες που έχει να κάνει με το πλύσιμο των πιάτων, τη φροντίδα ενός νεογέννητου, την καθαριότητα και ως εκεί. Και είναι αλήθεια ότι οι άνδρες συμμετέχουν ακόμα και σήμερα λιγότερο στις δουλειές του σπιτιού με τις γυναίκες να αφιερώνουν στατιστικά περισσότερο χρόνο σε αυτές αλλά και στη φροντίδα των παιδιών από τους συντρόφους τους.

Αλλά το χάσμα αυτό φαίνεται σταθερά να μειώνεται σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικογενειακών Μελετών (IFS). Και το να μοιράζεται κανείς τη ζωή του με έναν υποστηρικτικό σύντροφο, «καταπολεμά», μεταξύ άλλων, τη μοναξιά, έναν παράγοντα που, σύμφωνα με το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ), συμβάλλει σε μια σειρά από ασθένειες, από την άνοια έως το εγκεφαλικό

Το 2017, η σταρ του Χόλιγουντ Αν Χάθαγουεϊ δήλωσε σχετικά με τον γάμο της με τον ηθοποιό και παραγωγό Άνταμ Σούλμαν:

«Για εμένα δεν ισχύει πως ως γυναίκες δεν χρειαζόμαστε κανέναν. Χρειάζομαι τον άντρα μου. Η αγάπη του με έχει αλλάξει»- Μια δήλωση που επικρίθηκε έντονα στα social.
«Παραμύθι» χωρίς μαγικό ραβδί μα και χωρίς… δράκο

Η αλήθεια είναι πως ο γάμος δεν είναι σε καμιά περίπτωση ένα μαγικό ραβδί που τα λύνει όλα. Ούτε τα παραπάνω δεδομένα σημαίνουν πως οι γυναίκες θα πρέπει απαραίτητα να παντρευτούν ή να φοβούνται να μείνουν μόνες.

Από την άλλη, φαίνεται πως δεν είναι ωφέλιμο να φοβούνται και τη συντροφικότητα ή να μην τολμούν να δεσμευθούν με τον σύντροφό τους λόγω του άγχους των αυξημένων υποχρεώσεων, εφόσον έχουν βρει τον άνθρωπο που τις καταλαβαίνει και τις σέβεται σε κάθε επίπεδο.

Πηγή Vita.gr

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ