Δ. Κουτσούμπας: Κόμμα παντός καιρού το ΚΚΕ – Δεν θα σας προδώσει ποτέ

by admin
3 views

Ομιλία στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του “THESSALONIKI HELEXPO FORUM”, πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας όπου παρουσίασε τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις τρέχουσες εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας: “Ένα χρόνο πριν το ΚΚΕ αναδείκνυε ότι η οικονομία βρίσκονται ήδη σε πορεία επιβράδυνσης και προειδοποιούσε τον ελληνικό λαό για την επερχόμενη κρίση, για τα δύσκολα που είναι μπροστά μας. Ας δούμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα, ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος συνειδητά εξαπατούσε το λαό. Στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία προϋπήρχαν σοβαρά προβλήματα υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που οδηγούσαν μαθηματικά σε μια νέα κρίση, η οποία επιταχύνθηκε φυσικά από την πανδημία.

Ήδη το 2019, η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε κατάσταση -πρακτικά- στασιμότητας. Η Κίνα κατέγραφε τις χαμηλότερες επιδόσεις της τελευταίας 20ετίας και στη χώρα μας η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση συρρίκνωσης ήδη απ’ τα τέλη του 2019. Δηλαδή, αρκετά πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, αν δει κάποιος το ΑΕΠ, το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020, ή τη δραστική συρρίκνωση σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Η πανδημία επέδρασε σαν καταλύτης για το ξέσπασμα μιας νέας και βαθιάς κρίσης σε παγκόσμια διάσταση, αφού τα σημάδια ήταν ορατά από πριν. Η κρίση προέκυψε από την ίδια την «κανονικότητα» των αντιφάσεων του καπιταλιστικού συστήματος και κανένα μείγμα ή μοντέλο διαχείρισης αυτών των αντιφάσεων του συστήματος δεν μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της κρίσης.”

Σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΕ για το “Ταμείο Ανάκαμψης”, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε πως «είναι το αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαφορετικών συμμαχιών των κρατών της ΕΕ.

Είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για την κατανομή κερδών και ζημιών στο στρατόπεδο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ένα στρατόπεδο δηλαδή εντελώς εχθρικό για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Πρόκειται για πολιτική η οποία υπαγορεύτηκε από την ίδια την πρόβλεψή τους για το μεγάλο βάθος της κρίσης και τη δυσκολία γρήγορης ανάκαμψης στην ΕΕ έως το 2021, από τη μια μεριά, και από την άλλη υπαγορεύτηκε από την όξυνση του ανταγωνισμού και των απειλών κυρώσεων, κλιμάκωσης του «οικονομικού πολέμου» της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα.

Συντέλεσε σε αυτό και η πορεία μετά το Brexit, η ανισόμετρη εκδήλωση της κρίσης στα κράτη – μέλη της ΕΕ, αλλά και η απαίτηση των υπερχρεωμένων κρατών του Νότου, όπως Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες, να διασφαλίσουν φθηνό δανεισμό, με την άμεση στήριξη της ΕΕ.

Η «δύσκολη» Γερμανία, προσάρμοσε τις θέσεις της, για να αποφύγει έναν νέο κλονισμό στη συνοχή της Ευρωζώνης και της ΕΕ, της ενιαίας αγοράς και του ευρώ. Όμως η συμφωνία αυτή, όπως και κάθε άλλη κρατική παρέμβαση στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν έχει φιλολαϊκό περιεχόμενο και σίγουρα δεν αποτελεί φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ ή ακόμα περισσότερο βήμα προς το μέλλον.

“Λεφτά υπάρχουν” για το κεφάλαιο, για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που είναι και οι μόνοι οι οποίοι πρέπει να πανηγυρίζουν».

Για τα μέτρα του “Σχεδίου Πισσαρίδη” ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι: “Το λεγόμενο σχέδιο «Πισσαρίδη», η ελληνική “προβολή” των μεταρρυθμίσεων που έρχονται με την τάχα φιλολαϊκή στροφή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που η κυβέρνηση ξεκίνησε να συντάσσει πριν την πανδημία, είναι αποκαλυπτικό για τις θυσίες που καλείται να λουστεί πάλι ο ελληνικός λαός.

Κι αυτές είναι συγκεκριμένες:

– Θα υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, μεγάλη μείωση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων, αφού τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες κυρίως θα τους ρουφήξουν, θα τους καταπιούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

– Θα έχουμε δραστική μείωση του μεριδίου της εργασίας και του μεριδίου αυτοαπασχόλησης στο ΑΕΠ, δηλαδή φθηνότερη εργατική δύναμη, μέσω καθήλωσης και μείωσης μισθών, άλλων κοινωνικών παροχών και περιορισμό δικαιωμάτων.

– Προωθείται η πολιτική της «απελευθέρωσης», δηλαδή της εμπορευματοποίησης όσων τομέων ακόμα βρίσκονται σε κάποιο καθεστώς μερικής προστασίας.

– Θα ολοκληρωθεί η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών και ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης.

– Προωθείται μεγαλύτερη φοροασυλία του κεφαλαίου, με νέες φοροαπαλλαγές και παράλληλα νέα επέκταση της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα.

– Διαλύεται με το σχέδιο αυτό η όποια προστασία των ανέργων, με πρόσχημα τις αλλαγές των επιδομάτων, ώστε να μη λειτουργούν δήθεν ως «αντικίνητρο για την εργασία», με την υποχρέωση δηλαδή του άνεργου, να εργάζεται με όποιους μεσαιωνικούς όρους επιθυμεί το κεφάλαιο ως προϋπόθεση για να λαμβάνει τα επιδόματα.

– Προωθούνται νέες αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, με την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ταξική διαφοροποίησή τους, τη συνολική απαξίωσή τους.

– Οπωσδήποτε θα υπάρξει στήριξη επενδύσεων μόνο στους τομείς που προκρίνει το μεγάλο κεφάλαιο, όπως οι λεγόμενες πράσινες επενδύσεις, το ψηφιακό κράτος, ο αλλοδαπός τουρισμός, οι διεθνείς μεταφορές”.

-Για τα λεγόμενα “μέτρα ανακούφισης” που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

“Το ίδιο αντιλαϊκό πρόσημο έχουν και τα λεγόμενα άμεσα μέτρα ανακούφισης που, μόλις μερικές μέρες πριν, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ το βήμα του Φόρουμ της ΔΕΘ.

Για να δούμε λίγο αυτά τα περίφημα «μέτρα ανακούφισης» των εργαζομένων τι ακριβώς ανακουφίζουν:

– Για παράδειγμα, η “εμβληματική” μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δεν ωφελεί τους εργαζόμενους. Στόχος του μέτρου είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα, για να επιβαρύνει τελικά μόνο τους εργαζόμενους.

– Η περίφημη επιδότηση των θέσεων εργασίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιδότηση των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Και χρησιμοποιείται μόνο ως πρόσχημα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

– Η αναστολή συμβάσεων και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα επίσης του μεγάλου κεφαλαίου, αφού επιτρέπουν στο κεφάλαιο να βάζει τους εργαζόμενους στην «κατάψυξη» για να τους χρησιμοποιήσει στη συνέχεια κατά το δοκούν. Οδηγούν σε νέα βίαιη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζόμενων.

-Η περιβόητη «ανακούφιση» για τους αυτοαπασχολούμενους, με την αναβολή πληρωμής υποχρεώσεων για μερικούς μήνες, δεν αλλάζει το γεγονός, πως θα κληθούν να αποπληρώσουν σε λίγους μήνες, το σύνολο των τεράστιων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που παραμένουν στο ακέραιο. Γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν είναι σε θέση να τις αποπληρώσουν τώρα, χωρίς αυτό να αλλάζει τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν: των ελάχιστων εισοδημάτων και των τεράστιων δυσκολιών που έχουν μπροστά τους.

-Η “προστασία” για 3 μήνες της πρώτης κατοικίας, καθόλου δεν αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό να εξαναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε “πτώχευση”, διευκολύνοντας το κεφάλαιο να τα αφαιμάξει και να μετατρέψει τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές.

Τέλος, και εδώ θα επιμείνουμε: Χρειάζεται τεράστιο πολιτικό θράσος από το κυβερνητικό επιτελείο, να εμφανίζεται ως θετικό μέτρο, ως “παροχή”, το πετσόκομμα της δικαστικής απόφασης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Μόνο ντροπή πρέπει να αισθάνονται για τους απόμαχους της δουλειάς, που έδωσαν τη ζωή τους όλη, πλήρωσαν διπλά και τριπλά αυτά τα χρήματα όλο τον εργασιακό τους βίο…”.

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις νέες συμφωνίες για εξοπλισμούς δήλωσε πως: «όλο αυτό το εξοπλιστικό πακέτο δεν έχει ως προτεραιότητα, σε καμιά περίπτωση, την άμυνα του λαού και της χώρας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Βασικός και κύριος στόχος του είναι να στηρίξει τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, όπου και η ελληνική άρχουσα τάξη διεκδικεί να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο για την προώθηση των δικών της συμφερόντων, σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Τον ίδιο ρόλο δυστυχώς, υπηρετούν συνολικά και η σημερινή δομή και διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια γίνονται με αυστηρά ΝΑΤΟικά κριτήρια, σε βάρος των συμφερόντων του λαού.

Κι ας σκεφτούν οι όψιμοι υπερασπιστές των συμμαχιών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, τον εξής παραλογισμό που τον αποκρύπτουν από τον ελληνικό λαό: Ότι, δηλαδή, δύο σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ (οι ΗΠΑ και η Γαλλία), πουλάνε τα όπλα τους σε μια τρίτη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ χώρα (την Ελλάδα), για να αντιμετωπίσει στρατιωτικά μια τέταρτη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ κι αυτή χώρα (την Τουρκία) που την απειλεί…».

Για τη διαχείριση της πανδημίας, σχολίασε πως «Η ανησυχία έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη ενόψει της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, που ξεκινά με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και υποδομές, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Αυτές οι ελλείψεις είναι που διαμορφώνουν συνθήκες συγχρωτισμού στα σχολεία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τις θυσίες του λαού, για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας από ένα αναμενόμενο δεύτερο κύμα στις συνθήκες του χειμώνα και από τον κίνδυνο αδυναμίας κάλυψης οξυμένων αναγκών για άλλες σοβαρές ασθένειες.

Οι κλίνες και οι ΜΕΘ, η περιορισμένη αύξησή τους για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον για συνθήκες πανδημίας.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει και μέσα στη Βουλή πρόσφατα ολοκληρωμένες προτάσεις και μέτρα, τα οποία επιτρέψτε μου να μην τα επαναλάβω ξανά απόψε. Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να τα υλοποιήσει πριν είναι πολύ αργά, αν και ήδη έχει χαθεί πολύς πολύτιμος χρόνος.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός πρέπει να μπει αγωνιστικά μπροστά. Να παλέψει, να συγκρουστεί με την στρατηγική του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη, να συγκρουστεί με την εγκληματική αδράνεια και τα μέτρα που δεν λύνουν τα προβλήματα της υγείας και προστασίας της ζωής του λαού”.

Για την πρόταση του ΚΚΕ ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως «η νέα διεθνής κρίση του καπιταλισμού αποδεικνύει πως το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει», χαρακτήρισε το ΚΚΕ.

Όμως το ΚΚΕ είναι αυτό το «Κόμμα παντός καιρού που δεν θα σας προδώσει ποτέ» και συμπλήρωσε: «Και Κόμμα παντός καιρού δεν σημαίνει ποτέ «όπου φυσάει ο άνεμος», όπως θέλουν ο Τσίπρας ή η Γεννηματά τα δικά τους. Κόμμα παντός καιρού σημαίνει Κόμμα ικανό να αντέχει στις θύελλες και τις φουρτούνες. Γιατί είναι γέννημα θρέμμα της ελπίδας και του δίκαιου. Είναι γέννα της ανάγκης και της οργής. Κι έτσι πορεύεται».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο