Δ. Κουτσούμπας: Η ΕΕ μπορεί να αλλάξει μόνο προς το χειρότερο, γι’ αυτό πρέπει να την καταδικάσουμε στις κάλπες

by admin
5 views

«Ογδόντα χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή» γιορτάζει φέτος το ΚΚΕ, με την κομματική οργάνωση Αττική να διοργανώνει ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα και συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη και Φωτεινή Βελεσιώτου στο Γήπεδο της Νήαρ Ηστ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς, καλώντας τους πολίτες σε συμπόρευση με το Κομμουνιστικό Κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών.

Ολόκληρη η ομιλία τρου Δημήτρη Κουτσούμπα

«Σ’ αυτά εδώ τα ιερά χώματα της Καισαριανής γράφτηκε μία από τις πιο ηρωικές, τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, την Πρωτομαγιά του 1944, αυτή της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών. Στον γαζωμένο από τα πολυβόλα τοίχο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, αυτού του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς, δεν θα πάψει ποτέ να ακούγεται όπως τότε καταμεσής της συνοικίας το βραδινό «χωνί»: «προσοχή, προσοχή! Σας μιλάει το ΕΑΜ, προσοχή, προσοχή, σας μιλάει η ΕΠΟΝ, προσοχή, προσοχή σας μιλάει ο ΕΛΑΣ, προσοχή, προσοχή σας μιλάει το ΚΚΕ!»

Είναι η φωνή των νεκρών των περασμένων ταξικών αγώνων, είναι η ηχώ των μεγάλων ειδήσεων που χτυπούσαν με τη γροθιά τους το βράδυ τις πόρτες της συνοικίας που ξαγρυπνούσε: Το τσάκισμα του φασισμού στο Στάλινγκραντ, η αρχή της μεγάλης αντεπίθεσης του Κόκκινου Στρατού, η αρχή μιας μεγάλης πορείας που τελείωσε με τη κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο να καρφώνεται στην καρδιά του φασιστικού κτήνους στο Βερολίνο.

Είναι η φωνή των ακριβών μας συντρόφων, των 200 της Καισαριανής, των χιλιάδων αλύγιστων της ταξικής πάλης που βρίσκονται στις πτυχές της κόκκινης σημαίας του Κόμματος και αναζωπυρώνει τις φλόγες του αύριο, της κόκκινης σημαίας που πάνω από έναν αιώνα κυματίζει σε τούτο δω τον τόπο, στους αγώνες για τη ζωή και το μέλλον.

Οι ακριβοί μας σύντροφοι ακόμα μας μιλάνε μέσα από τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου..

«(…) ναι, θα μ’ αναγνώριζες,

από το ύφος της γενιάς μου, απ’ το βλέμμα

που δε σκύβει ποτέ, που δεν καρφώνεται

στα πρόσωπα και στ’ αντικείμενα, μα βηματίζει

κατευθείαν μπροστά, μοναχικό, πέντε μέτρα πιο πάνω απ’ τα κράνη του παρατεταγμένου εκτελεστικού αποσπάσματος.»

Ναι, αναγνωρίζουμε τους συντρόφους μας, από τα βήματά τους που περπάτησαν το θάνατο δίχως να σκοντάψουν…Τους αναγνωρίζουμε σήμερα στους δρόμους του αγώνα που άνοιξε η περπατησιά τους εκείνη την Πρωτομαγιά του ’44…Τους αναγνωρίζουμε διαβάζοντας ξανά και ξανά τα τελευταία σημειώματά τους που γράφτηκαν με το αίμα τους πάνω σε κομμάτια ύφασμα.

Αυτά τα φύλλα, του ημερολογίου του αυριανού κόσμου, που μάζεψε ο λαός καθώς τα άφηναν να πέφτουν από τα καμιόνια.

Τους αναγνωρίζουμε μέσα στην περήφανη αρνητική απάντηση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στον γερμανό φασίστα…

Τους αναγνωρίζουμε από το τελευταίο τους τραγούδι, τις υψωμένες γροθιές, το βλέμμα που διαμόρφωσε το ανθρώπινο τοπίο τούτης της ανυπότακτης συνοικίας, της προσφυγομάνας και ανταρτομάνας Καισαριανής.

Στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής αναγνωρίζουμε όμως και τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, τα πρώτα βήματα της εργατικής τάξης, προκειμένου να αποκτήσει συνείδηση για τον εαυτό της. Γιατί κάθε ένας εκτελεσμένος κομμουνιστής σηματοδοτεί μια βασανιστική πορεία οργάνωσης, καθώς το όνομά του συνδέεται με κορυφαίες στιγμές εργατικών αγώνων και εξεγέρσεων.

Αυτό που έβλεπαν στα πρόσωπα τους οι ναζί που εξαπέλυσαν πόλεμο ενάντια τους μέχρι το τέλος, το είχε δει νωρίτερα η αστική τάξη που με λύσσα τους καταδίωκε και δεν ήταν άλλο από τον κίνδυνο για τη δική της εξουσία. Γιατί πριν την Καισαριανή, υπήρξε η Ακροναυπλία που είχε στήσει η αστική τάξη για να χτυπήσει αυτήν ακριβώς την πρωτοπορία του εργατικού κινήματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Γι’ αυτό, και στα 200 ονόματα των εκτελεσμένων της Καισαριανής, αναγνωρίζουμε τους αγώνες που οργανώθηκαν από το ΚΚΕ και τα διαλεχτά στελέχη του. Τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στο Βόλο τον Ιούνη του 1936, την πανεργατική απεργία στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Αύγουστο 1935 που χτυπήθηκαν από το στρατό, τους αγώνες για τη σταφίδα στη Μεσσηνία του ‘36, την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου…

Ζούμε ξανά τον Μάη του ‘36 στη Θεσσαλονίκη. Την επέκταση της απεργίας των καπνεργατών σ’ όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ψυχή και καθοδήγηση αυτών των αγώνων, το ΚΚΕ!

Κανένα άλλο κόμμα δεν διαπαιδαγώγησε και δεν ανέδειξε ήρωες και ηρωίδες, όπως οι 200 κομμουνιστές που τιμάμε σήμερα, χιλιάδες ανώνυμους και επώνυμους. Έναν ηρωισμό που μόνο η πάλη για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης μπορεί να εμπνεύσει…Μόνο το Κόμμα της, το ΚΚΕ, μπορεί να οργανώσει.

Τα σημερινά μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από το παράδειγμα αυτών των χιλιάδων ηρώων που ανέδειξε ο λαός μας και συνεχίζουμε να βαδίζουμε τον δρόμο της ανατροπής μέχρι την τελική νίκη, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Και είμαστε σίγουροι ότι η συνάντηση των επαναστατικών – ανατρεπτικών ιδεών του ΚΚΕ με χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες μπορεί να θεριέψει πάλι το λαϊκό κίνημα, να αναδείξει νέες στιγμές σύγχρονου ηρωισμού.

Εκεί στο δρόμο της ανατροπής, φίλες και φίλοι, μπορούμε να πείθουμε όλο και περισσότερους, ότι καμιά αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα του λαού, γιατί ποτέ και πουθενά δεν συντεριάστηκαν κέρδη για τους καπιταλιστές και δικαιώματα για τους εργάτες και τους ανθρώπους του μόχθου. Γι αυτό ακριβώς το λόγο όλες οι κυβερνήσεις, είτε νεοφιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές, εξαπολύουν επίθεση στους λαούς των χωρών τους. Μιλούν από μόνες τους οι χιλιάδες λαού στις κινητοποιήσεις που ταρακούνησαν όλη την Ευρώπη…

Και η κυβέρνηση της ΝΔ που εξαπολύει μια ολομέτωπη επίθεση στο λαό, βαδίζει από κοντά κι έχει ως συνοδοιπόρους τις δυνάμεις της ξεπεσμένης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, που με τη βολική τους στάση και ανώδυνη κριτική, σε όλες τις κρίσιμες φάσεις, όπως τώρα, που αποκαλύπτεται η συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, βγάζουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τη δύσκολη θέση.

Ναι, μπορούμε να προβληματίζουμε όλο και περισσότερους, ότι ο λαός μας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το αντίθετο, έχει χάσει πολλά και μπορεί να χάσει ακόμα περισσότερα.

Φίλες και φίλοι,

Σπάμε την ομερτά που η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θέλουν να επιβάλλουν γύρω από την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ και του Μητσοτάκη, που έχει αναλάβει ρόλο πρωτοπαλίκαρου του ΝΑΤΟ, για να υπηρετήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά με τον απαγορευμένο λευκό φώσφορο, δηλαδή γίνεται συνεργός σε εγκλήματα πολέμου. Τέτοια είναι η εγκληματική κατηφόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Την ίδια κατηφόρα έχουν πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι που δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για αυτή την νέα επικίνδυνη εξέλιξη, που βάζει το λαό μας σε ακόμα πιο μεγάλες περιπέτειες. Τι να περιμένει κανείς από τον Κασελλάκη να πει, που ζήλεψε μάλλον τη “δόξα” του Μητσοτάκη και δήλωσε πως “το ΝΑΤΟ είναι ιερή αμυντική συμμαχία”. Αυτά δεν τόλμησαν να τα πουν ούτε οι βουλευτές της ΕΡΕ της δεκαετίας του ‘50. Να θυμίσουμε όμως στους κυρίους και τις κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όλες αυτές οι «Ιερές συμμαχίες» στην ιστορία, στράφηκαν ενάντια στους λαούς τους και την όποια πρόοδο της ανθρωπότητας. Να ενημερώσουμε τον κ. Κασελλάκη, αυτόν τον αμερικανοθρεμμένο υμνητή του Μπάϊντεν, ότι μια άλλη Ιερή Συμμαχία είχε ταχθεί ενάντια στην απελευθερωτική Επανάσταση του ελληνικού λαού το 1821, που ξεσηκώθηκε ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Γιατί τέτοιες είναι αυτού του είδους οι «Ιερές Συμμαχίες», όπως το ΝΑΤΟ, τις οποίες υποστηρίζει αναφανδόν η ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, όσοι ψηφοφόροι τους ταλαντεύονται ακόμα!

Σπάμε την «ομερτά» που όλοι τους προσπαθούν να επιβάλλουν, λες και το πιο φυσιολογικό πράγμα είναι να στέλνεις φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα σου, μέσα στο στόμα του λύκου, για να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των λίγων εφοπλιστών και άλλων καπιτα-ληστών. Σπάμε την ομερτά και σημαίνουμε συναγερμό. Καλούμε το λαό και τη νεολαία της χώρας μας σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και ξεσηκωμό!

Μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί η δράση του λαού ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, είναι επικίνδυνες και κανείς δεν δικαιούται να σιωπά ή να μένει θεατής όταν η φωτιά του πολέμου φουντώνει γύρω μας.

Ναι, μπορούμε σήμερα να αποκαλύπτουμε στο λαό μας, αυτό που χρόνια τώρα με παραμύθια όλα τα αστικά κόμματα προσπαθούν να κρύψουν: πως η ΕΕ είναι ανίερη συμμαχία καπιταλιστικών κρατών, πραγματική φυλακή των λαών. Κι εμείς μπορούμε να κοιτάμε τους εργάτες, το λαό στα μάτια. Γιατί εμείς δεν είπαμε ψέματα, δεν καλλιεργήσαμε ούτε καλλιεργούμε αυταπάτες για αλλαγή της προς το καλύτερο, όπως τα σαΐνια της σοσιαλδημοκρατίας.

Αυτή η ΕΕ μπορεί να αλλάξει μόνο προς το χειρότερο. Γι’ αυτό πρέπει να την καταδικάσουμε στις κάλπες και να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική της πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές, θα ακούσουμε πολλά. Όμως απέναντι στη διασφάλιση της σταθερότητας της αντιλαϊκής πολιτικής, που όλοι με τον τρόπο τους υπηρετούν, βρίσκεται η σταθερότητα της μαχητικής αντιπολίτευσης, της αμφισβήτησης, της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο.

Απέναντι στις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες για την καλή “ευρωπαϊκή κανονικότητα” και το “κράτος δικαίου”, βρίσκεται η μαχητική-λαϊκή κανονικότητα των αγώνων, της διεκδίκησης, της πραγματικής φιλολαϊκής προοπτικής, που σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και την δικτατορία των μονοπωλίων σε κάθε χώρα. Γιατί σε αυτές τις ευρωεκλογές κρίνεται το πόσο πιο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ και πόσο πιο αποδυναμώμενη θα είναι η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΕΕ!

Κρίνεται η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της ΕΕ και της στρατηγικής του κεφαλαίου. Κρίνεται το πόσο θα δυναμώσει ο αγώνας για την πραγματική και ρεαλιστική διέξοδο από το φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης και της αδικίας, των πολέμων και της φτώχειας.

Πραγματική και ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού υπάρχει και βρίσκεται στην πολιτική και το ανατρεπτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ. Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας στα δικά του χέρια, σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση των λαών!

Για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού! Για την Ευρώπη των εργατών, όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των λαών!

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι μήνυμα αντίστασης που θα περάσει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η απόδειξη ότι την επόμενη ημέρα θα έχουν αντίπαλο: μέσα κι έξω από τα κοινοβούλια και κυρίως εκεί που κρίνονται όλα. Στους δρόμους του αγώνα!

Γι αυτό στους δύο μήνες που απομένουν δυναμώνουμε την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις κάλπες και τους δρόμους της διεκδίκησης! Κι εδώ η Αττική, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει δώσει πολλά παραδείγματα για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει για το λαό η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Πάμε λοιπόν να δυναμώσουμε το ΚΚΕ, να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη σταθερή, σίγουρη, τη μαχητική αντιπολίτευση.

Φίλες και φίλοι,Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Οι 200 κομμουνιστές στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στον Τοίχο της Καισαριανής με ένα τραγούδι στο στόμα και η θυσία τους έγινε τραγούδι, όχι ένα, αλλά πολλά…Έγινε ποίημα, όχι ένα, αλλά πολλά…

Και η θυσία τους έγινε κάτι ακόμα πιο σπουδαίο. Χάραξε σαν κοφτερό γυαλί τη χούφτα της συλλογικής λαϊκής συνείδησης. Κανένας τίμιος άνθρωπος του λαού δεν ξέχασε ποτέ την Καισαριανή. Πάντα στη συνείδησή του, μετά από εκείνο τον Μάη, ταυτίζει την Πρωτομαγιά – μέρα που η εργατική τάξη όλου του κόσμου φοράει το κόκκινο πουκάμισο του Σικάγου – με τους 200 της Καισαριανής.

Το αίμα που αναπήδησε ζεστό από εκείνο το χάραγμα της Πρωτομαγιάς του ’44, το αίμα της εργατικής τάξης, των λαϊκών αγώνων πριν και μετά, χαράζει μια κόκκινη γραμμή σε όλες τις πλευρές της ζωής της κοινωνίας. Υπενθυμίζει την ασυμφιλίωτη ταξική αντίθεση, φωτίζει με το άλικο χρώμα του, τα πάντα και βέβαια και το λαϊκό τραγούδι.

Οι 200 της Καισαριανής, η εργατική τάξη, ακόμα και όταν πέφτει στον αγώνα, «φεύγει» με ένα αμάραντο λουλούδι στο πέτο και μ’ ένα αδιόρατο νικητήριο χαμόγελο στα χείλη, όχι της υπεροψίας, αλλά ούτε και της υποταγής στη μοίρα. Αυτό ακριβώς είναι που «πέρασε» και στο λαϊκό τραγούδι και είναι αυτή η κόκκινη γραμμή που επιμένει να θυμίζει, πως για τους λαϊκούς ανθρώπους, το τραγούδι είναι ιεροτελεστία, δεν είναι μια φτηνή διασκέδαση…

Επιμένει να θυμίζει πως το τραγούδι είναι μύηση στους πιο μύχιους πόθους του λαού μας…Είναι μύηση σε ό,τι πιο ακριβό έχει. Επιμένει να θυμίζει πως για τους λαϊκούς ανθρώπους, ο έρωτας, το όνειρο, η ελπίδα, η δουλειά, οι καθημερινές μικρές νίκες, ο αγώνας αλλά ακόμα και οι πίκρες και οι απογοητεύσεις ευωδιάζουν.

Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, το κόκκινο νήμα που διαπερνά τις ζωές μας και είναι η ίδια κόκκινη γραμμή που διαπερνά και το λαϊκό μας τραγούδι…

Από τις επικές δημιουργίες, τα ταξίδια στις ανοιχτές θάλασσες, ως τα δωρικά ανάγλυφα μιας τέχνης σεμνής και ταπεινής, που μέσα από μυστικούς δρόμους πάντα βρίσκονται εκεί που ανθίζει η λαϊκή ψυχή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ