22 Αύγουστος, 2019 05:08

Breaking News

Διεργασίες κυβέρνησης-θεσμών για τις φοροελαφρύνσεις

Διεργασίες κυβέρνησης-θεσμών για τις φοροελαφρύνσεις

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και των μέτρων στήριξης των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πλήρη και αναλυτική κοστολόγηση για το κάθε μέτρο χωριστά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων στον φετινό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακοινώσει ελαφρύνσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα θα αφορά και αυτή τη φορά την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν σε μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (24%) στον χαμηλό (13%) και στην επαναφορά της έκπτωσης του 1,5% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Οι διαβουλεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου, με την έκδοση ανακοίνωσης από την πλευρά των δανειστών με το αποτέλεσμα των επαφών του  τρίτου μεταπρογραμματικού κύκλου.
Από τα κυρίαρχα θέματα της συζήτησης θα είναι το κόστος των ρυθμίσεων των οφειλών και των αναδρομικών σε σχέση με τον δημοσιονομικό χώρο.

Τα θέματα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους τέσσερις επικεφαλής σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

  • Τα θετικά μέτρα του 1 δισ. που θα ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%. Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.
  • Οι ρυθμίσεις χρεών σε έως 120 δόσεις που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή και αφορούν φορολογούμενους με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΟΤΑ. Οι θεσμοί ήταν από την αρχή αντίθετοι υποστηρίζοντας ότι τις ρυθμίσεις προκαλείται ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής».
  • Προαπαιτούμενα που άπτονται της 3η αξιολόγησης, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ουρές από την 2η αξιολόγηση.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Related posts