Διεθνής κατακραυγή για τις νέες προκλητικές ενέργειες Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανοκράνων – Η ΕΡΤ στο σημείο της επίθεσης

by admin
4 views

Νέες εικόνες με Τουρκοκύπριους να χρησιμοποιούν ακόμη και μπουλντόζες και να επιτίθενται στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο, έρχονται στη δημοσιότητα αποδεικνύοντας το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας και την προσπάθεια μονομερούς, ανατροπής του εδαφικού Status Quo της Μεγαλονήσου. Προκλητικός ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς καθώς μίλησε για ανθρωπιστικό σχέδιο και τόνισε ότι έχει ήδη γίνει κοινοποίηση στον ΟΗΕ και έχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σχέση με αυτό. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Μανιάνα Καλογεράκη, βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο.

Η πρωτοφανής και απρόκλητη κίνηση της Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό τριών κυανόκρανων, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ., Αντόνιο Γκουτιέρες που ζήτησε από την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τον εξοπλισμό της από την ουδέτερη ζώνη. Ο γραμματέας καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να επαναδεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να βρει έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο προόδου στην περιοχή της Πύλας.

Οξύτατη και η αντίδραση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που τόνισε ότι οι επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες.

«Η ΕΕ καλεί επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση» υπογράμμισε.

Την τουρκική προκλητικότητα και την επιχείρησή αλλαγής του εδαφικού καθεστώτος καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή, ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία. προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στα κατεχόμενα.

Όπωςαναφέρει: «λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Τα γεγονότα στη Κύπρο καταδίκασε επίσης και η Κίνα, ενώ το μόνο μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας που ΟΗΕ που δεν έχει πάρει ακόμη θέση είναι η Ρωσία.

Είναι η πρώτη φορά που υπήρχε αυτή η διεθνής αντίδραση, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Αλφόνσο Βιτάλη ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μετά τα επεισόδια στην Πύλα: «Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. {…} Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες κλιμάκωσης που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί».

Άμεση παύση των παράνομων ενεργειών και σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας απαίτησε η Αθήνα, η οποία είναι σε πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, επικοινώνησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καταδίκασε τη νέα Τουρκοκυπριακή πρόκληση.

«Εξέφρασα την έντονη αποδοκιμασία μου για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αυτή η ενέργεια δεν έχει προηγούμενο, σχολίασε, μιλώντας στο Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και αφού επισήμανε την πολύ αυστηρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή τη μάχη υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές».

Ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει στην αδιάλλακτη θέση της.

«Με ποια εξουσία και τίτλο παρεμβαίνετε σε αυτό το έργο στη γη μου; Στην πραγματικότητα, αυτό γίνεται εντός της επικράτειας και των συνόρων μου» δήλωσε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ο οποίος μιλώντας στο Reuters υποστήριξε οτι «είναι λυπηρό ότι έγινε προσπάθεια από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παρεμποδίσει την ανάπτυξη του δρόμου που εκτελείται από έναν πολιτικό εργολάβο, εντός του κυρίαρχου εδάφους της “ΤΔΒΚ”».

Το ρεσιτάλ προκλητικότητας κλιμακώνει και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ερχάμ Αρικλί δηλώνοντας ότι όχι μόνο θα γίνει ο δρόμος Άρσους Πύλας αλλά και τούνελ που θα περνά από το Πενταδάκτυλο με χρηματοδότη της Άγκυρας ενώ απειλές εκτοξεύουν και οι Γκρίζοι Λύκοι.

Η Αθηνα θα συνεχίσει να διεθνοποιεί το θέμα και τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

Η ΕΡΤ στο σημείο της επίθεσηςΠάρα πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας

Η Μανιάνα Καλογεράκη σε ζωντανή σύνδεση στο δελτίο της ΕΡΤ ανέφερε ότι πέρασε το χωριό Πύλα και ότι βρέθηκε στο σημείο των χθεσινών γεγονότων. Όπως είπε «βρισκόμαστε ακριβώς λίγο παρακάτω από το σημείο όπου συνδεθήκαμε προηγουμένως για το δελτίο, ακριβώς στο σημείο όπου διεξήχθησαν τα επεισόδια χθες. Πρέπει να πούμε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΟΗΕ, δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε σε ζωντανή σύνδεση με οπτικό υλικό για το δελτίο. Είναι πάρα πολύ αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας. Βρίσκονται παντού περιπολικά, δυνάμεις της αστυνομίας, δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, αλλά και δυνάμεις που αντιστοιχούν σε αυτές των βρετανικών βάσεων, ανθρώπους που ελέγχονται από τις βρετανικές βάσεις. Είναι πάρα πολύ αυστηρά τα μέτρα εδώ, στο σημείο που βρισκόμαστε. Στο σημείο ακριβώς που είμαστε που έγιναν και τα επεισόδια παραμένει κλιμάκιο του ΟΗΕ, ενώ παραμένουν και μέλη των τουρκοκυπριακών ομάδων που βρίσκονταν που πρωταγωνίστησαν αν θέλετε χθες στα επεισόδια, σε πολύ πιο ήρεμους τόνους, με πολύ πιο ήρεμο σκηνικό βεβαίως στο σημείο που βρισκόμαστε».

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος – Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Σχετικό Άρθρο: Π. Μαρινάκης: Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου

KKE: Όχι δημιουργία τετελεσμένων και καταπάτηση εδάφους στη “νεκρή ζώνη” της Κύπρου

Σ. Βούλτεψη: Οι διακινητές χρησιμοποιούν πλέον ταχύπλοα – Η Τουρκία ωθεί σε ναυάγιο κάθε προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό

Κ. Λετυμπιώτης για τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη: Πρώτη φορά τέτοια αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ