Οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες της Τουρκίας αισθάνονται τη ζέστη, και δεν είναι μόνο από τις τσουχτερές θερμοκρασίες. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, ένας υπερβολικά αισιόδοξος ξενοδοχειακός τομέας που καθορίζει τις τιμές πολύ υψηλές στην αρχή της σεζόν και η αύξηση των τουριστών που… εκτρέπονται προς Ελλάδα, οδήγησαν μαζί σε ένα υποτονικό καλοκαίρι για τον τουρισμό.
Παρά τις φωνές από την Τουρκία που προσπαθούν να μειώσουν τον ελληνικό τουρισμό μήπως και την τελευταία στιγμή ωφεληθεί ο τουρκικός τομέας, οι φωνές για το φτηνό και συνάμα ποιοτικό προϊόν της Ελλάδας πληθαίνουν, καθώς τα άδεια εστιατόρια στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας έγιναν θέμα μέχρι και στο Bloomberg
Τούρκος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και βίλας από την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει την Αντίφελλο (Κας) απέναντι από το Καστελόριζο εκμυστηρεύτηκε: «Φέτος σίγουρα δεν είναι καλή για τον τουρκικό τουρισμό. Οι υψηλές τιμές και ο πληθωρισμός έχουν επηρεάσει άσχημα τις κρατήσεις για ένα μικρό ξενοδοχείο όπως το δικό μας, από Βρετανούς και Ευρωπαίους καθώς και Τούρκους τουρίστες. Αυτό το καλοκαίρι μερικές φορές είμαστε μισογεμάτοι, συχνά λιγότερο».
Αν η απροσδόκητη πτώση των ξένων επισκεπτών έχει θορυβήσει τον τουρκικό τουριστικό τομέα το 2024, ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ ήταν η αιφνιδιαστική απομάκρυνση πλήθους εγχώριων τουριστών στα γειτονικά ελληνικά νησιά. Πολλοί Τούρκοι επιλέγουν να κάνουν διακοπές στη Ρόδο, τη Σάμο και την Κω, αντί για την Αλικαρνασσό, την Αττάλεια ή την Αντίφελλο.
«Και γιατί να μην το κάνουν, όταν οι υπερβολικοί φόροι της Τουρκίας στο αλκοόλ και ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνουν ότι το φθηνότερο μπουκάλι των 70 cl του αγαπημένου αλκοολούχου της χώρας, της ρακής, κοστίζει 25 ευρώ, απλώς και μόνο για να το πάρεις σπίτι, ενώ το ίδιου μεγέθους μπουκάλι ούζο πωλείται για μόλις 10 ευρώ στην Ελλάδα;», γράφει ο Τέρι Ρίτσαρντσον του βρετανικού Telegraph, ο οποίος μάλιστα σχολιάζει «και γιατί να μην πάτε κι εσείς στην Ελλάδα».
Η Ένωση Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB) τονίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αναφέρεται ότι επηρεάζεται όλος ο κλάδος, από τα μικρά ξενοδοχεία μέχρι τις μεγάλες εγκαταστάσεις. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα ποσοστά πληρότητας που πέφτουν κάτω από το 50% poy σημαίνει μεγάλη απώλεια για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Κάποιοι στα Αλάτσατα προσπαθούν να προσελκύσουν τουρίστες με ψεύτικα βίντεο, στα οποία υποτιθέμενοι τουρίστες (υπάλληλοι του μαγαζιού που δημοσιεύει το βίντεο) διατρανώνουν τις παροχές ενός μαγαζιού καλώντας κόσμο να επισκεφθεί την περιοχή. Ούτε αυτά φυσικά αποδίδουν.
Ο Τέρι Ρίτσαρντσον, ο οποίος έγραψε την είδηση, είπε: «Πρόσφατα, πλήρωσα 17,65 ευρώ για ένα ψητό λαβράκι και 6,90 ευρώ για ένα ποτήρι κρασί στην όχι πολύ τουριστική πόλη Ερζερούμ στο Τουρκία». Όπως γράφει, μπορεί αυτές οι τιμές να μην είναι πολύ ακριβές όταν τις πληρώνει ένας Βρετανός «αλλά είναι πολύ υψηλές για την Τουρκία και πολύ μακριά από την ισορροπία τιμής-ποιότητας για τους Βρετανούς».
Στη συνέχεια ο Ρίτσαρντσον αντιπαραβάλλει την τιμή από την άκρως τουριστική περιοχή της Αττάλειας όπου πήγε σε ένα μεϊχανέ. Τα συγκεκριμένα μαγαζιά είναι ειδικού τύπου μαγαζιά που παραπέμπουν σε ελληνική ταβέρνα, έχουν μουσική και ξέρεις σίγουρα ότι σερβίρεται αλκοόλ.
«Το κόστος ενός γεύματος για 4 άτομα σε μια τουρκική ταβέρνα είναι περίπου 210 ευρώ (7.600 τουρκικές λίρες). Το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς εδώ οφείλεται στο γεγονός ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι ακριβά», γράφει ο Ρίτσαρντσον και προσθέτει ότι το κόστος για όσα καταναλώθηκαν στην τουρκική ταβέρνα θα ήταν το μισό περίπου σε μία ελληνική.
Όπως συμπληρώνουν τουρκικά ΜΜΕ από την περιοχή της Αττάλειας «Οι Τούρκοι πολίτες άρχισαν να προτιμούν ελληνικά νησιά που προσφέρουν πιο προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες».