Για τους κινδύνους που παραμονεύουν για τη δημόσια υγεία από τα μολυσμένα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, καθ. Επιδημιολογίας & προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ. Όπως τόνισε υπάρχει ανησυχία για την ανάπτυξη ασθενειών από την χρήση ακατάλληλου νερού υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε το νερό του δικτύου αν δεν γνωρίζουμε από επίσημο φορέα ότι είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σώματός μας και για το μαγείρεμα».
Ποιοι οι κίνδυνοι από τα μολυσμένα νερά
Ο κ. Παρασκευής ανέφερε επίσης ότι λόγω των επιβαρυμένων για τη δημόσια υγεία συνθηκών από τα λασπόνερα και τα κουφάρια ζώων που κείτονται ακόμη σε αυτά, ο κίνδυνος μεγαλώνει ειδικά για τις γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικά νοσήματα.
«Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού»
Στην συνέχεια ανέφερε ότι «θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε το νερό του δικτύου αν δεν γνωρίζουμε από επίσημο φορέα ότι είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σώματός μας και για το μαγείρεμα. Είναι σημαντικό ότι από την Τετάρτη (13/9) ανακοινώνεται επισήμως ανά κοινότητα ή ανά δήμο η ποιότητα του νερού».
«Αυτό βοηθάει πάρα πολύ την κοινότητα έτσι ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Επειδή οι συνθήκες είναι ακόμα δύσκολες για την υγιεινή, αν το νερό δεν είναι κατάλληλο, μια εναλλακτική είναι να βράσουμε το νερό προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε ρυπογόνους παράγοντες» συμβούλευσε ο κ. Παρασκευής.
Μιλώντας για τους πλημμυροπαθείς που διαβιούν σε περιοχές όπου τα νερά από την κακοκαιρία Daniel λιμνάζουν ακόμη εξήγησε ότι μπορεί να κινδυνεύουν από δερματικές παθήσεις και δερματικά νοσήματα λόγω της έκθεσης σε δυνητικά μολυσμένα ύδατα ή άλλα πιθανά λοιμώδη νοσήματα.
«Στο συντονιστικό κέντρο στη Θεσσαλία επιτηρούνται πολύ στενά σε καθημερινή βάση τα νοσήματα αυτά. Υπάρχουν συστάσεις για τον πληθυσμό καθώς και οι υπόλοιπες ενέργειες για να μειωθεί ο κίνδυνος για την κοινότητα» δήλωσε σχετικά.
Δ. Παρασκευής: Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού – Υπαρκτός ο κίνδυνος για διασπορά των μολύνσεων μέσω της τροφής
Αναφορικά με το εάν το βράσιμο του νερού διασφαλίζει την εξάλειψη των βακτηρίων ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι αν και «δυστυχώς δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν είναι οικογένεια, αν κάποιος συνάνθρωπός μας δεν έχει δυνατότητα να καταναλώσει εμφιαλωμένο νερό για να μαγειρέψει, είναι μια εναλλακτική λύση η οποία δεν είναι ιδανική». Δεν παρέλειψε να πει ότι το βρασμένο νερό σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.
Υπαρκτός ο κίνδυνος να περάσει η μόλυνση από τα ζώα στη διατροφική αλυσίδα
«Η σύσταση είναι για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και για το μαγείρεμα, αλλά αν τυχόν αυτό δεν είναι εφικτό, το βράσιμο του νερού είναι μία λύση» είπε επισημαίνοντας ότι η καταλληλότητα του νερού πιστοποιείται από επίσημο φορέα.
Όσον αφορά τον κίνδυνο να περάσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες στη διατροφική αλυσίδα παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά καθησύχασε τον κόσμο ότι γίνονται έλεγχοι στην περιοχή.
«Οι έλεγχοι θα ενταθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φτάσει μολυσμένο κρέας στο πιάτο μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Θεσσαλία: Στολές και γαλότσες στους πολίτες- 130 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Στα 130 έχουν φτάσει τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, το τελευταίο 24ωρο προσήλθαν 1.152 άτομα στις δομές υγείας του ΕΣΥ, ενώ εντοπίστηκαν 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
Συνολικά στη Θεσσαλία 130 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα, ενώ έχουν εντοπιστεί και 126 κρούσματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού. Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη «ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», ενώ σημείωσε δύο επιπλέον άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, με τη μία περίπτωση να είναι στη Μαγνησία και την άλλη στην Καρδίτσα.
Παράλληλα, η κ.Αγαπηδάκη ανέφερε πως τα παθογόνα που έχουν επιβεβαιωθεί είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.
Θα μοιραστεί στους πολίτες της Θεσσαλίας προστατευτικός εξοπλισμός
Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, είπε στην ενημέρωση πως 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές θα μοιραστούν στους πολίτες στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας για την αποφυγή μολύνσεων από τα λιμνάζοντα νερά.
Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραλάβουν πρώτα, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, τον προστατευτικό εξοπλισμό και μετά να προσπαθήσουν να πάνε στα σπίτια τους για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται.
Όσον αφορά το νερό, η Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε πως χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την καταλληλότητά του. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως από αύριο οι πολίτες θα ενημερώνονται ανά δημοτικό διαμέρισμα για την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού.
Τέλος, η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε ότι έχουν παρατηρηθεί προνύμφες στα λιμνάζοντα νερά και έχουν ξεκινήσει ήδη οι παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν οι μολύνσεις των υδάτων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ