Δεν διαφαίνεται debate Μητσοτάκη-Τσίπρα -Τι λένε οι πληροφορίες

by onvolos
0 views

Λίγες ώρες έχουν περάσει από τη σαρωτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές 2023, ωστόσο η απλή αναλογική, όπως σχολίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί εμπόδιο για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η χώρα να μπαίνει ξανά σε προεκλογική περίοδο, με ορίζοντα τις 25 Ιουνίου.

Τα κόμματα αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου το σχεδιασμό τους για την προεκλογική εκστρατεία που θα ακολουθήσουν, όπως περιοδείες, ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και παρουσία στα social media, ωστόσο, μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα που έδωσαν οι πρώτες κάλπες, αυτό που φαίνεται να βγαίνει από την ατζέντα είναι το debate Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα της κάλπης και οι 21 μονάδες διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για την επιλογή των πολιτών.

Οπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα προγράμματα των κομμάτων τέθηκαν στην κρίση των πολιτών και οι ψηφοφόροι αποφάσισαν πως «η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Το ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό. Μας ζήτησαν να τρέξουμε τις μεταρρυθμίσεις για καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και μία Ελλάδα ασφαλή».

Υπενθυμίζεται πως στην τηλεμαχία στην ΕΡΤ, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, κυβερνητικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου είχαν σχολιάσει πως «ο Κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση. Παραδέχθηκε προβλήματα, αναγνώρισε λάθη. Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα».

Σήμερα πηγές σχολιάζουν πως η εικόνα των πολιτικών αρχηγών, καθώς και τα προγράμματα των κομμάτων δεν έχουν αλλάξει και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί εκ νέου μία τηλεμαχία ανάμεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα ή με τους υπόλοιπους αρχηγούς.
Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου είχε πει πως «οι εκλογές αυτές είναι απλής αναλογικής και το πλαίσιο του debate είναι να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές πάντα υπάρχει το bonus και αφορά τον 1ο και τον 2ο, βεβαίως και θα γίνει debate με τον Τσίπρα. Τότε όμως τα πράγματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα».

Ωστόσο, η τεράστια διαφορά που πήρε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης για το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, ενώ στην Κουμουνδούρου δεν έχει περάσει ούτε σαν σκέψη αν θα ξαναζητήσουν τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μετά το χθεσινό στραπάτσο. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει οι εσωκομματικές διαδικασίες, προκειμένου να εντοπιστούν τα λάθη που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό καταποντισμό.

Ηδη σήμερα συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα στις επόμενες κάλπες, καθώς το αφήγημα με επίθεση στη ΝΔ και το μη κοστολογημένο πρόγραμμα αποδείχτηκε πως δεν έπεισε τον κόσμο.

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου, αν και κανείς δεν μιλάει ανοιχτά γι’ αυτό, αιωρούνται ερωτήματα αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συντριβή που υπέστη στις εκλογές. Αυτό που ακούγεται είναι πως μένει μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο υπάρχουν πηγές που υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του στον Σταύρο Θεοδωράκη, ότι αν ένας πολιτικός ηττηθεί με περισσότερες από 6 μονάδες έχει πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ