Δίκη για Μάτι: Ήταν τρομακτικό το περπάτημα… της πυρκαγιάς, αναφέρει υπάλληλος του δήμου Ραφήνας

by onvolos
0 views

Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε στο δικαστήριο ο υπάλληλος του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, Μανώλης Τσαλιαγκός τα όσα διαδραματίστηκαν στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Είναι ο μάρτυρας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που βρέθηκε στο σημείο που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης.

«Βρισκόμουν στο κέντρο επιχειρήσεων στη θέση “Οχυρό. Εντόπισα τον καπνό και μέσω ασυρμάτου ειδοποίησα το 199. Ενημέρωσα 16.39’ με 16.40’. Μίλησα στο κέντρο αλλά δεν έλαβα απάντηση. Ξεκίνησα με το όχημα και ειδοποίησα τα άλλα οχήματα ,το Ραφήνα 1 και το Ραφήνα 3, το Ραφήνα 2 ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων και υδροφόρες για να πάμε στο σημείο. Στις 17.30 είχε πολύ αέρα. Δεν υπήρξε ειδοποίηση. Δεν είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Κάποιοι δεν ήθελαν να φύγουν. Σίγουρα αν είχαν ειδοποιηθεί και είχε ξεκινήσει η απομάκρυνση θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Πρόεδρος: Θα τη χαρακτηρίζετε συνηθισμένη την πυρκαγιά;

Μάρτυρας: Καθόλου συνηθισμένη και ως προς τη θερμοκρασία και την ένταση των ανέμων .

Πρόεδρος : Εσείς είσαστε στη φωτιά τι πιστεύετε ότι δεν έγινε?

Μάρτυρας: Είμαστε λίγα αυτοκίνητα. Και από την άλλη αν υπήρχε ρίψη μέσα στην αναδάσωση η φωτιά δεν θα είχε προχωρήσει και δεν θα είχε φτάσει στο Κόκκινα Λιμανάκι και το Μάτι. Θεωρώ ότι στις 17.30’ που η φωτιά ήταν στα αναδασωμένα θα μπορούσε να περιοριστεί. Ήταν τρομακτικό το… περπάτημα της φωτιάς

Ένα εναέριο ήρθε, έκανε έναν κύκλο κι έφυγε….

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να έρθουν εναέρια μέσα λόγω της έντασης του αέρα.

«Τα εναέρια αν είχαν πετάξει στο πρώτο δεκάλεπτο ή τέταρτο τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα θεωρώ. Θεωρώ πάντα.. Η παρουσία τους θα ήταν σωτήρια. Είδα ένα εναέριο γύρω στις 17.20’. Είπα ήρθε εναέριο ,σωθήκαμε! Αλλά έκανε έναν κύκλο και έφυγε», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Οι αξιωματικοί παρακαλούσαν για δυνάμεις όπως ένα παιδί που ζητεί το παιχνίδι του…

Όπως κατέθεσε ο κ. Τσαλιαγκός οι δυνάμεις που επιχειρούσαν εκεί ήταν ελάχιστες.

«Πέντε αυτοκίνητα να σβήσουμε αυτό το μέτωπο δεν γίνεται. Σε πρώτο βαθμό ,εμείς είμαστε περισσότεροι από όσοι ήταν στην Πυροσβεστική. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι απέγινε. Οι αξιωματικοί εκεί ζητούσαν δυνάμεις και ήταν αγανακτισμένοι. Δυνάμεις περίμεναν που δεν ήρθαν ποτέ. Οι δυνάμεις ήταν μηδενικές. Οι αξιωματικοί παρακαλούσαν σαν ένα παιδί που λέει δώστε μου το παιχνίδι . Έτσι παρακαλούσαν και εκείνοι για δυνάμεις. Βλέπαμε την απόγνωση ο ένας στα μάτια του άλλου. Η έλλειψη δυνάμεων ήταν το πρόβλημα», είπε ο μάρτυρας και αναφέρθηκε στους ανθρώπους που μπόρεσε να διασώσει.

«Μια γυναίκα που ήταν ανάπηρη την πήρα εγώ στα χέρια μου και τη σήκωσα να τη βάλω στο αυτοκίνητο . Ο κόσμος ήταν σε σύγχυση .Είδα έναν άνθρωπο που είχε θέσει σε κίνηση το αυτοκίνητο, είχε κατεβάσει την ασφάλεια και ήταν παγωμένος στο φλεγόμενο αυτοκίνητο. Αναγκαστήκαμε να σπάσουμε το τζάμι για να τον συνεφέρουμε. Για να διασώσουμε μια Ιρλανδή και να την βάλουμε στο αυτοκίνητο εγώ κρεμάστηκα στον καθρέφτη …», ανέφερε ο κ. Τσαλιαγκός

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ