Γραμματόσημα: Πού καταργούνται από τον Ιούνιο 2024

Τι αλλάζει στην αποστολή της αλληλογραφίας

by onvolos
3 views

Με μια αυτοκόλλητη ετικέτα σήμανσης, το μηχανόσημο, αλλάζουν σταδιακά την αποστολή της αλληλογραφίας τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, καταργώντας για συγκεκριμένες κατηγορίες το γραμματόσημο.

Συγκεκριμένα, ακολουθώντας ένα οργανωμένο πλάνο ολιστικής αναβάθμισης, τα ΕΛΤΑ απλοποιούν και εκσυγχρονίζουν βασικές υπηρεσίες, όπως η αποστολή της αλληλογραφίας ειδικής διαχείρισης εσωτερικού και εξωτερικού (δηλ. συστημένο, ιχνηλατήσιμο, αντικαταβολή, δηλωμένη αξία).

Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία έχει εντάξει στη λειτουργία της το μηχανόσημο, μία αυτοκόλλητη ετικέτα σήμανσης που τοποθετείται αντί του γραμματοσήμου στην αλληλογραφία ειδικής διαχείρισης εσωτερικού & εξωτερικού. Αυτός ο νέος τρόπος σήμανσης ενσωματώνει πολλαπλά στοιχεία σε μία ετικέτα, διευκολύνει τη διακίνηση του αντικειμένου και εκσυγχρονίζει τα χαρακτηριστικά των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην ετικέτα αποτυπώνονται, εκτός από τα ταχυδρομικά τέλη, το barcode ιχνηλάτησης του αντικειμένου – για γρήγορη αναζήτηση μέσω του track & trace – καθώς και ειδικές σημάνσεις σχετικές με τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας που ο πελάτης έχει επιλέξει, αλλά και στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διακίνηση.

Η λειτουργικότητα και η αποδοχή του μηχανόσημου τους πρώτους μήνες της δοκιμαστικής εφαρμογής του οδήγησαν στην απόφαση επέκτασής του στο σύνολο των καταστημάτων ΕΛΤΑ.

Για την εξυπηρέτηση των πελατών που έχουν ήδη προμηθευτεί ποσότητες γραμματοσήμων για χρήση στο μέλλον, έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2024, κατά την οποία θα γίνονται αποδεκτά ταχυδρομικά αντικείμενα ειδικής διαχείρισης με επικολλημένα γραμματόσημα.

Μετά το πέρας αυτής της μεταβατικής περιόδου, το μηχανόσημο θα είναι υποχρεωτικό για την αλληλογραφία με ειδική διαχείριση και η κατάθεση ταχυδρομικών αντικειμένων ειδικής διαχείρισης με γραμματόσημα δεν θα είναι δυνατή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ