20 Ιούλιος, 2019 17:07

Breaking News

Γεωργία: Επεισόδια έξω από τη Βουλή για την παρουσία Ρώσου βουλευτή

Γεωργία: Επεισόδια έξω από τη Βουλή για την παρουσία Ρώσου βουλευτή

Ένταση και συγκρούσεις στην Τιφλίδα της Γεωργία. Με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα η αστυνομία προσπάθησε να σταματήσει διαδηλωτές που  επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κοινοβούλιο. Πάνω από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου του Κοινοβουλίου και του υπουργού Εσωτερικών της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία και ομιλία Ρώσου βουλευτή. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας.

AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Οι συγκεντρωμένοι, φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και αρκετές δεκάδες από αυτούς έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Ζητούσαν επίσης την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου, Ιρακλί Κομπαχίτζε. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν και μόνο κάποιοι μεμονωμένοι προσπάθησαν κατόπιν να μπουν στο κτίριο.

Ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ είναι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που μετέχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ορθοδοξία (ΔΣΟ). Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν όταν ο Γκαβρίλοφ, που ασκεί την προεδρία της ΔΣΟ αυτήν την περίοδο, μίλησε στους βουλευτές στα ρωσικά, από την έδρα του προέδρου του κοινοβουλίου της Γεωργίας.

Ρωσία και Γεωργία έχουν διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς τους μετά τον πόλεμο του 2008 και την αναγνώριση, εκ μέρους της Μόσχας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν, τη Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σήμερα σταθμεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η παρουσία των Ρώσων βουλευτών στάθηκε αφορμή για έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου. Νωρίτερα, μια ομάδα Γεωργιανών βουλευτών απαίτησε την αποχώρηση της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πλακάτ με το σύνθημα «Η Ρωσία είναι κατακτητής».

«Πρόκειται για μια αυθόρμητη κινητοποίηση των απλών Γεωργιανών, δεν οργανώθηκε από κανένα κόμμα», είπε ο Γκίγκα Μποκερία, ένας βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Γεωργίας (αντιπολίτευση) που συμμετείχε στη διαδήλωση.

AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Ο Γεωργιανός πολυεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που θεωρείται ο πραγματικός «ισχυρός άνδρας» της χώρας, ως επικεφαλής του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «συμμερίζεται πλήρως την ειλικρινή αγανάκτηση των Γεωργιανών πολιτών».

«Είναι απαράδεκτο ο εκπρόσωπος του κατακτητή να προεδρεύει σε μια σύνοδο στο γεωργιανό κοινοβούλιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διακόψει τη συνεδρίαση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Related posts