Γερμανία: Με αίτημα, επιπλέον 650 ευρώ στον μισθό, νέα απεργία στα τρένα

by onvolos
0 views

Δεν σταματά ο «απεργιακός μαραθώνιος», θα έλεγε κανείς, στη Γερμανία στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μετά τις προειδοποιητικές απεργίες σε λεωφορεία, τοπικά ΜΜΕ και αεροδρομία, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις 50 ωρών εξήγγειλε σήμερα το ισχυρό συνδικάτο EVG των εργαζομένων στους γερμανικούς σιδηροδρόμους.

Συγκεκριμένα από το βράδυ της Κυριακής (22:00 ώρα Γερμανίας) και μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αναμένεται να ακινητοποιηθούν τρένα τοπικών αλλά και μεγάλων αποστάσεων (ICE, IC) σε όλη τη Γερμανία, επηρεάζοντας έντονα τις μετακινήσεις πολιτών αλλά και την κίνηση εμπορικών αμαξοστοιχιών.
«Δεν μας αφήνουν καμία άλλη επιλογή οι εργοδότες»

Μέχρι στιγμής το συνδικάτο των σιδηροδρομικών δεν έχει καταλήξει σε μισθολογική συμφωνία με την πλευρά της εργοδοσίας, που εκπροσωπείται από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn) και άλλους 50 επιμέρους φορείς. Η διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων να αναμένεται στις 23 Μαΐου.

Το ΕVG διαπραγματεύεται μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα για περίπου 230.000 εργαζομένους ενώ πρόκειται για την τρίτη μακράς διαρκείας παγγερμανική απεργία στα τρένα από την αρχή του 2023. Οι εργαζόμενοι στα γερμανικά τρένα ζητούν εκ νέου 650 ευρώ επιπλέον στον μηνιαίο μισθό τους ή αύξηση της τάξης του 12% για ένα διάστημα 12 μηνών εξαιτίας της κρίσης πληθωρισμού, η οποία δεν έχει ακόμη παρέλθει.

Μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους εμφανίζονται έτοιμοι να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις τους χωρίς υποχωρήσεις. «Θα απεργήσουμε 50 ώρες ώστε να αυξήσουμε την πίεση. Δεν μας αφήνουν καμία άλλη επιλογή οι εργοδότες» αναφέρει στο δίκτυο ZDF ο Κρίστιαν Λόροχ, από τη διαπραγματευτική ομάδα του EVG.

Στο μεταξύ, και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζομένους σε τοπικά ΜΜΜ αλλά και στα γερμανικά αεροδρόμια δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την εργοδοσία, συνεχίζοντας να διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας ειδικά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.
Πηγή: Deutsche Welle

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ