Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού της μετά την πανδημία του COVID-19, μετά από μια τετραετή παύση στον συνήθη εμβολιασμό που άφησε τα παιδιά εκτεθειμένα σε μια σειρά από θανατηφόρες ασθένειες και αύξησε τον κίνδυνο επιδημιών. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της συνήθους ανοσοποίησης και το κλείσιμο του κενού που έχει αφήσει τα παιδιά ευάλωτα σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν», δήλωσε ο Ρόλαντ Κούπκα ( Roland Kupka), εν ενεργεία εκπρόσωπος της UNICEF για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, γράφει η Telegraph.
Αν και οι διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των πολιτών είναι περιορισμένες, πριν από την πανδημία είχε ήδη διαπιστωθεί ότι τα παιδιά της Βόρειας Κορέας ήταν πιο κοντά και ζύγιζαν λιγότερο από τα παιδιά της Νότιας Κορέας.
Έκτοτε, τα επίπεδα πείνας πιστεύεται ότι έχουν αυξηθεί και περισσότερα από 650.000 παιδιά υπολογίζεται ότι δεν έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του πενταδύναμου εμβολίου. Προστατεύει από πέντε θανατηφόρες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της διφθερίτιδας, του τετάνου και της ηπατίτιδας Β. Πολλοί άλλοι είναι πιθανό να έχουν χάσει τα εμβόλια που προλαμβάνουν την ιλαρά, τη φυματίωση και την πολιομυελίτιδα.
Το να μην εμβολιαστούν τα παιδιά ενάντια σε αυτές τις ασθένειες σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και πιθανώς να πεθάνουν, εξήγησε ο Κούπκα. «Επίσης, ο κίνδυνος πιθανών εστιών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια γίνεται πολύ μεγαλύτερος». Τα κρούσματα ιλαράς στην Κεντρική Ασία και την Ευρώπη, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 3.000% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης .
Πριν από το 2020, η Βόρεια Κορέα είχε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 96%, αλλά αυτό μειώθηκε στο 42% έως το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF.
Αυτή είναι η τέταρτη αλλά μακράν η μεγαλύτερη «εκστρατεία ανάκαμψης» που έχει υποστηρίξει η Unicef από το 2021.
Ο οργανισμός αναμένει να στείλει δύο ακόμη αποστολές εμβολίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν και η Βόρεια Κορέα θα έχει κάποιες δυνατότητες παραγωγής εμβολίων, δεν θα ανταποκρίνονται στα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Για να αποκατασταθούν τα επίπεδα εμβολιασμού πριν από την πανδημία, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας πρέπει να επιτρέψει στο διεθνές προσωπικό του ΟΗΕ να επιστρέψει στη χώρα.
Από το 2020, η UNICEF διέθετε 18 άτομα διεθνές προσωπικό στη Βόρεια Κορέα, η παρουσία των οποίων βοήθησε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των διεθνών χορηγών. Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποκάλεσε τη χώρα «γιγάντια φυλακή», προέτρεψαν τη Βόρεια Κορέα να ανοίξει και να επιτρέψει την «ελεγχόμενη διεθνή βοήθεια έκτακτης ανάγκης». «Η περαιτέρω απομόνωση της χώρας θα προσθέσει μόνο επιπλέον βάρος στον λαό της Βόρειας Κορέας που αγωνίζεται να βρει τροφή για τις οικογένειές του», ανέφεραν αξιωματούχοι του ΟΗΕ σε δήλωση του 2023.
digi24.ro
Mετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος