Βόλος: ΚΚΕ – Κίνδυνος για τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών της Μαγνησίας

by admin
0 views

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Τριαντόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να αποκλειστούν από τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας λόγω των αντικρουόμενων οδηγιών για την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων.

Ειδικότερα αναφέρουν:

«​Σχεδόν οχτώ μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία και συνεχίζονταοπαθείς, με ευθύνη της κυβέρνησης.

​Οι κάτοικοι, των οποίων οι οικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, βρίσκονται σε εγκατάλειψη. Αρκετοί δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε ένα ευρώ από την πρώτη αρωγή και πολλοί περισσότεροι είναι όσοι ακόμα περιμένουν την αποζημίωση για την επισκευή των σπιτιών τους.

​Τα παραπάνω έχουν διαμορφώσει μια τραγική κατάσταση, αναγκάζοντας οικογένειες να διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλειά τους.

​Κατόπιν οδηγιών των μηχανικών της ΔΑΕΦΚ τις πρώτες εβδομάδες και κατά τις πρώτες αυτοψίες για τις καταστροφές στις οικοσκευές, που τους ενημέρωσαν να προχωρήσουν στις απαραίτητες επισκευές με την προϋπόθεση να έχουν φωτογραφίες της οικίας τους με τις βλάβες, ώστε να λάβουν την αποζημίωση εκ των υστέρων, αρκετοί ήταν, που κάτω από το βάρος αυτής της πιεστικής κατάστασης έκαναν κάποιες στοιχειώδεις εργασίες. 

​Ωστόσο, με νεότερες οδηγίες, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τις αποζημιώσεις, καθώς τώρα τους ζητείται, μαζί με τα έγγραφα, να καταθέσουν και υπεύθυνη δήλωση που να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να προβούν σε εργασίες «πλέον των εγκεκριμένων» από τα όσα θα περιγράφονται στην τεχνική έκθεση των κλιμακίων. 

​Είναι κατανοητό, ότι το παραπάνω έρχεται σε σύγκρουση και αντιπαράθεση με τις πρώτες οδηγίες της ΔΑΕΦΚ, αφού οι εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί ήδη, όπως εξάλλου τους είχε προταθεί.

​Το πρόβλημα αυτό είχε επισημανθεί και σε επίκαιρη ερώτηση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που συζητήθηκε την 1/3/2024, στη διάρκεια της οποίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Τριαντόπουλος απάντησε ότι δεν πρόκειται να αποκλειστεί κανένας δικαιούχος.

​ Ωστόσο, με βάση αυτή την υπεύθυνη δήλωση που ζητείται, καθώς και των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους πλημμυροπαθείς για το αν όσοι έκαναν ήδη τις εργασίες, μπορεί να αποκλειστούν με διάφορες προφάσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει:

– Για την επίσπευση των διαδικασιών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να αποζημιωθούν στο 100% της ζημίας οι πλημμυροπαθείς της περιοχής.

– Για να μην αποκλειστεί κανένας από την καταβολή της αποζημίωσης στεγαστικής συνδρομής και ιδιαίτερα όσοι προχώρησαν στις επισκευές της οικίας τους, κατόπιν των πρώτων οδηγιών της ΔΑΕΦΚ».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ