Βρετανία: Οι Εργατικοί κερδίζουν το 40% των ψηφοφόρων των Τόρις

by admin
0 views

Ανταπόκριση Λονδίνο: Νατάσα Κατζάβελου

Το 40% στο σημερινό προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις προέρχεται από άτομα με συντηρητικές απόψεις. Παρά το γεγονός ότι ευθυγραμμίζονται με την παραδοσιακή σκέψη των Συντηρητικών σε διάφορες πολιτικές και θέματα, τα άτομα αυτά στρέφονται προς τους Εργατικούς λόγω της απώλειας της πίστης τους στον Σούνακ σύμφωνα  με έρευνα που διεξήγαγε η JL Partners για την εφημερίδα  Independent, με τίτλο “Red Votes, Blue Values” (Κόκκινες ψήφοι, μπλε αξίες).

Ο δρόμος του Σταρμερ  για να γίνει πρωθυπουργός στηρίζεται στο να κερδίσει τους ψηφοφόρους των “Μπλε Εργατικών”. Ο μέσος Βρετανός τείνει να κλίνει προς τα δεξιά κοινωνικά και οικονομικά, ευθυγραμμιζόμενος με το Συντηρητικό Κόμμα σε πολλά βασικά ζητήματα. Ωστόσο, υπάρχει απώλεια εμπιστοσύνης στην ηγεσία του Ρίσι Σουνάκ και στην ικανότητα των Συντηρητικών να χειριστούν αυτά τα ζητήματα, γεγονός που συμβάλλει στο προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Ενώ ο Σταρμερ προηγείται επί του παρόντος σε ηγετικά χαρακτηριστικά και σημαντικά ζητήματα όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), υπάρχουν θεμελιώδεις πολιτικές διαφωνίες μεταξύ των Εργατικών και των ψηφοφόρων. Θα είναι πρόκληση να συμφιλιωθούν αυτές οι διαφορές εάν οι Εργατικοί σχηματίσουν κυβέρνηση.

Στις τελευταίες εκλογές, το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε την εξουσία με τη βοήθεια των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης του Βορρά, οι οποίοι εγκατέλειψαν το αριστερό Εργατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση φαίνεται να είναι αντίθετη, με τους παραδοσιακούς υποστηρικτές των Συντηρητικών να εγκαταλείπουν το κόμμα υπέρ του Εργατικού Κόμματος το οποίο έχει απομακρυνθεί από τις αριστερές πολιτικές. 

Aποκλείουν την αύξηση του ΦΠΑ 

Τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί έχουν αποκλείσει την αύξηση του ΦΠΑ σε περίπτωση που κερδίσουν τις γενικές εκλογές. Ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί δεν θα αυξήσουν τον κύριο συντελεστή του φόρου επί των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του επόμενου Κοινοβουλίου. Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί οικονομική σταθερότητα και έχουν αποκλείσει την αύξηση του φόρου εισοδήματος και της Εθνικής Ασφάλισης. Σχεδιάζουν να επιβάλουν ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων για να προσλάβουν περισσότερους δασκάλους στα κρατικά σχολεία. 

Διάλυση βρετανικού κοινοβουλίου  

Το βρετανικό κοινοβούλιο διαλύθηκε  νωρίς το πρωί ενόψει των γενικών εκλογών οι οποίες ενδέχεται να φέρουν τους Εργατικούς στην εξουσία μετά από 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς. Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε επίσημα καθώς 650 κοινοβουλευτικές έδρες έμειναν κενές ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα σύμφωνα με το εκλογικό πρόγραμμα.

Περίπου 129 βουλευτές έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για επανεκλογή. Ανάμεσά τους είναι 77 Συντηρητικοί, μια άνευ προηγουμένου έξοδος για το κυβερνών  κόμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ