Η ανδρική φαλάκρα, ή ανδρογενής αλωπεκία, πιστεύεται ότι επηρεάζει έως και το 50% των ανδρών παγκοσμίως. Πιστεύεται πως προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων και επιπέδων ορμονών του φύλου που οδηγούν σταδιακά στη μόνιμη απώλεια των τριχοθυλακίων στο τριχωτό της κεφαλής.
Τώρα, μια διεθνής ερευνητική ομάδα έκανε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας φθηνής και ασφαλέστερης εναλλακτικής λύσης στην υπάρχουσα θεραπεία με μινοξιδίλη. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Σέφιλντ στη Βρετανία και COMSATS στο Πακιστάν ανακάλυψαν ότι ένα φυσικό σάκχαρο σε ανθρώπους και ζώα διεγείρει την ανάπτυξη νέων μαλλιών σε ποντίκια. Όταν το σάκχαρο 2-δεοξυ-D-ριβόζη (2dDR) συνδυάστηκε με την μινοξιδίλη, διαπιστώθηκε ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας στα φαλακρά τρωκτικά.
«Θα μπορούσε να αποτελέσει μια άλλη προσέγγιση για τη θεραπεία αυτής της πάθησης που μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση των ανδρών» δήλωσε η Σίλα ΜακΝίλ, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμια του Σέφιλντ.
Αρχικά, οι ερευνητές δεν αναζητούσαν μια θεραπεία για τη φαλάκρα, αλλά διερευνούσαν αν το σάκχαρο 2dDR θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της επούλωσης των πληγών. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα με τη μορφή τζελ, το σάκχαρο αυτό ενθαρρύνει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που, όπως ήλπιζαν, θα προκαλούσε ταχύτερη επούλωση των πληγών. Ωστόσο, παρατήρησαν ότι οι τρίχες των ποντικιών μεγάλωναν πολύ πιο γρήγορα στις περιοχές γύρω από την πληγή όπου είχε εφαρμοστεί το τζελ.
Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να διεξάγει ένα πείραμα για να διαπιστώσει αν το 2dDR θα μπορούσε να έχει επίδραση στην ανδρική φαλάκρα. Χορήγησε στα ποντίκια τεστοστερόνη προκειμένου να προκαλέσει «τριχόπτωση». Στη συνέχεια, ξύρισε τα ποντίκια και τους χορήγησε θεραπεία είτε με 2dDR, είτε με μινοξιδίλη, είτε με συνδυασμό των δύο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 20 ημέρες θεραπείας, τόσο το τζελ όσο και η μινοξιδίλη είχαν προάγει την αναγέννηση των μαλλιών κατά 80 έως 90% σε φαλακρά ποντίκια. Ο συνδυασμός των δύο θεραπειών, ωστόσο, δεν οδήγησε σε αξιοσημείωτη βελτίωση.
«Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η απάντηση στη θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση ενός φυσικού σακχάρου δεοξυριβόζης για την ενίσχυση της παροχής αίματος στους θύλακες των τριχών ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη των μαλλιών» εξήγησε η ερευνήτρια.
Το σάκχαρο 2dDR υπάρχει φυσικά στο ανθρώπινο σώμα ως ένα από τα συστατικά των δομικών στοιχείων του DNA μας – συμβάλλοντας στο σχηματισμό του τμήματος δεοξυριβόζης του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA). Αντί να μεταβάλλει το επίπεδο των ορμονών του φύλου όπως η φιναστερίδη, η θεραπεία λειτουργεί απλώς αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που μπορεί να φτάσει στους θύλακες των τριχών.
Τα πειράματα έδειξαν πως η θεραπεία αυτή προκάλεσε τα μεμονωμένα τριχοθυλάκια να βγάλουν μακριές, πυκνές, υγιείς τρίχες.
«Αυτό το προ-αγγειογενετικό σάκχαρο δεοξυριβόζης είναι φυσικό, φθηνό και σταθερό. Αυτό το καθιστά ελκυστικό υποψήφιο για περαιτέρω διερεύνηση για τη θεραπεία της τριχόπτωσης στους άνδρες» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Μοχάμεντ Γιαρ από το Πανεπιστήμιο COMSATS.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Pharmacology.
ΠΗΓΗ: Daily Mail
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος