Βελιγράδι: Ο 14χρονος είχε σχεδιάσει το μακελειό- Είχε φτιάξει «λίστα στόχων»

by onvolos
0 views

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σερβία μετά το μακελειό σε σχολείο του Βελιγραδίου όταν 14χρονος μαθητής άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 8 μαθητές και ένα φρουρό. Κατά την επίθεση, τραυμάτισε επίσης έξι παιδιά και μία καθηγήτρια που δίνει μάχη για τη ζωή της.

Ο 14χρονος δράστης σχεδίαζε την πολύνεκρη επίθεση για εβδομάδες και είχε φτιάξει λίστα με στόχους, σύμφωνα με την αστυνομία. Μάλιστα ο κατάλογος με τα ονόματα των μαθητών που θα στόχευε και σε ποιες τάξεις θα πήγαινε πρώτα βρέθηκε στο σπίτι του 14χρουνου κατά την έρευνα των αρχών

Ο 14χρονος, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν ασαφή, συνελήφθη μετά την επίθεση στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι και μεταφέρθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Συνελήφθησαν επίσης οι γονείς του. Σε βάρος του πατέρα του ασκήθηκε ποινική δίωξη ενώ κρατείται η μητέρα του. Όμως σε βάρος του 14χρονου δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη καθώς δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα σερβική νομοθεσία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος καθώς είναι κάτω των 14 ετών. Μιλώντας μετά την επίθεση ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο ηλικίας στα 12 έτη. Προανήγγειλε επίσης πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου ελέγχου για τις άδειες πυροβόλων όπλων και αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα σκοπευτήρια.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ