18 Σεπτέμβριος, 2019 05:09

Breaking News

«Από το μαύρο σκοτάδι του 2015 στις αγορές»- Ο Α. Τσίπρας στους F.T

«Από το μαύρο σκοτάδι του 2015 στις αγορές»- Ο Α. Τσίπρας στους F.T

Τη μείωση της φορολογίας, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, πρόταξε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στους Financial Times ως τον βασικό άξονα της οικονομικής πολιτικής, η οποία θα εδραιώσει την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και θα θωρακίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και τα έσοδα. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ελληνική οικονομία, τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το Brexit ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση των ευρωσκεπτικιστικών και δεξιών λαϊκιστικών κινημάτων ανά την ήπειρο.

«Από το μαύρο σκοτάδι ΤΟΥ 2015 στις αγορές»

Η Ελλάδα ανακάλυψε μέσα από μία σκληρή εμπειρία ότι το συμφέρον της είναι να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας. Στο οικονομικό πεδίο, διαβεβαιώνει ότι αυτές για πρωτογενή πλεονάσματα θα τηρηθούν.

«Κακή εξέλιξη για Βρετανία και Ευρώπη το Brexit»

Στη συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει δε τη θέση του ότι το αδιέξοδο του Brexit αντανακλά τα προβλήματα μίας «εθνικιστικής προσέγγισης» και μίας «σωβινιστικής ρητορικής» στην αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. «Ό,τι βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μίας σωβινιστικής ρητορικής που υποσχέθηκε λύση με εθνικιστική προσέγγιση και όχι με συλλογικές απαντήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά, με την εφημερίδα να θυμίζει πως το 2015, όταν ανέλαβε την εξουσία ήταν ένας ριζοσπάστης αριστερός, ο οποίος αντιτασσόταν στις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών για να δεχθεί τελικά τους όρους λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα.

«Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτό το μονοπάτι, το εθνικιστικό, δεν προσφέρει λύσει σε πραγματικά προβλήματα»

O πρωθυπουργός, επισημαίνει ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει μάχη για να πείσει τους ψηφοφόρους για την αξία της. Αποδίδει την δυσφορία της κοινής γνώμης και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην λιτότητα και στο γεγονός ότι το «πρόσωπο» της Ευρώπης «δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους πολίτες της». «Φαίνεται να μην είναι τόσο δημοκρατική και τόσο φιλική απέναντι στις ανάγκες τους» λέει.

«Κομβικής σημασίας οι εκλογές»

Οι Financial Times σημειώνουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση μέσα στη χρονιά με το κόμμα του βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Θεωρώ κομβικής σημασίας να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι» αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του θα παραμείνει πιστή στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ήταν «η επανάκτηση της αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και τους δανειστές μας, οπότε δε θέλουμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Related posts