19 Σεπτέμβριος, 2019 18:09

Breaking News

Αποπομπή του Βρετανού υπουργού Άμυνας για τη Huawei

Αποπομπή του Βρετανού υπουργού Άμυνας για τη Huawei

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής της, Γκάβιν Ουίλιαμσον,  επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για τις διαρροές που αφορούσαν την απόφαση του Λονδίνου να επιτρέψει την συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού δικτύων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε επιστολή που απηύθυνε προς τον Γκάβιν Ουίλιαμσον, η Τερέζα Μέι αναφέρει ότι διαθέτει «ακλόνητες αποδείξεις» για την ευθύνη του, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη εκδοχή των γεγονότων που να εξηγεί την διαρροή αυτή». Η Μέι χαρακτήρισε την υπόθεση «εξαιρετικά σοβαρή» και «βαθιά απογοητευτική».

Σε επιστολή του προς την Τερέζα Μέι που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο αποπεμφθείς υπουργός Αμυνας «αρνείται κατηγορηματικά» κάθε ευθύνη, ενώ προς το Sky News δήλωσε ότι «η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους».

Το σκάνδαλο των διαρροών που αφορούν την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην εταιρεία Huawei να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G στο Ηνωμένο Βασίλειο συνταράζει την βρετανική κυβέρνηση εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Όλα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση, στην εφημερίδα The Telegraph, της απόφασης που έλαβε η Τερέζα Μέι να επιτρέψει στον όμιλο Huawei να συμμετάσχει περιορισμένα στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ που τρέφουν υποψίες ότι η κινεζική εταιρεία διενεργεί κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Huawei δεν θα εμπλακεί στον πυρήνα της ανάπτυξης του δικτύου, αλλά στην ανάπτυξη λιγότερο ευαίσθητων υποδομών, όπως οι κεραίες, όπως αποφάσισε η Τερέζα Μέι, παρά τις επιφυλάξεις πολλών σημαντικών υπουργών της κυβέρνησής της.

Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον διορίσθηκε υπουργός Αμυνας τον Νοέμβριο 2017, στο πόστο του Μάικλ Φάλον, ο οποίος απομακρύνθηκε εξαιτίας σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης.

 

www.ert.gr

Related posts