19 Ιούλιος, 2019 10:07

Breaking News

Αντιπαράθεση Πετρόπουλου-Γεωργιάδη για το ασφαλιστικό (video)

Αντιπαράθεση Πετρόπουλου-Γεωργιάδη για το ασφαλιστικό (video)

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή το ασφαλιστικό, σε ημερίδα με τίτλο «Συντάξεις και ανάπτυξη» που διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι οι συνταξιούχοι έχασαν 52 δισ. από τις περικοπές που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ χαρακτήρισε καταστροφική τη συνταγή της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επικουρικές συντάξεις έχει κόστος 120 δισ. Παράλληλα ανέφερε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο μέχρι το 2060, ενώ σημείωσε ότι έρχονται βελτιώσεις με τις 120 δόσεις και τις συντάξεις χηρείας.
«Ξαναστήσαμε σε στέρεη βάση το ασφαλιστικό, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως αποδεικνύει η αναλογιστική μελέτη που επικυρώθηκε από την Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς, διορθώσαμε αδικίες του παρελθόντος και έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε μειώσεις των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί, κυρίως, από την επιβολή υπέρογκων εισφορών στο παρελθόν, προ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Κι όμως, κάποιοι θέτουν υπό αμφισβήτηση, για λόγους ιδεολογικούς, το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων(…) H ΝΔ υπόσχεται μειώσεις συντάξεων και αποδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία εγγυάται τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού και υπογράμμισε ότι μιλάει για έναν δεύτερο επαγγελματικό πυλώνα για τους νέους συνταξιούχους. Όπως είπε, η ΝΔ θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνοντας το «ταβάνι» τους. «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταργήσουμε τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)» διευκρίνισε και σημείωσε ότι στόχος είναι να εμπλακούν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο δεύτερο πυλώνα όχι στον πρώτο, «για να βρούμε έναν τρόπο τα χρήματα που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι να πιάνουν τόπο, να επενδύονται καλύτερα, να έχουν υψηλότερες αποδόσεις και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Το έχουν κάνει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες». Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η ΝΔ θέλει να δώσει φορολογικά, ασφαλιστικά και θεσμικά κίνητρα, για να υπάρξει χώρος να αναπτυχθεί η ιδιωτική οικονομία, ενώ συμπλήρωσε ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί κεντρική πολιτική γραμμή της ΝΔ.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του τομέα Οικονομικών του ΚΙΝΑΛ Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε ότι πρέπει να εντοπιστούν τα πεδία συναίνεσης και συνεννόησης, καθώς το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. «Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος το οποίο πρωτίστως να δημιουργεί κίνητρα ασφάλισης και, ταυτόχρονα, να έχει τέτοια χαρακτηριστικά που να υποβοηθούν και να επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Σαχινίδης, διευκρινίζοντας ότι δεν επιδιώκεται η διολίσθηση ούτε σε προνοιακό ούτε σε καθαρά κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

www.ert.gr

Related posts