Αναβιώνει ο αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά. Ποιες άλλες εκδηλώσεις ετοιμάζονται (ηχητικό)

by admin
1 views

Σήμερα Πέμπτη 13 Ιουνίου, της Αναλήψεως του Κυρίου θα γίνει η καθιερωμένη τελετή αγιασμού των αλόγων στα Καλά Νερά. Είναι μια εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ο Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών και η Τοπική Κοινότητα Καλών Νερών.

Το έθιμο που αναβιώνει τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία, ξεκίνησε τον 17ο αιώνα όταν κάτοικοι των ορεινών χωριών κατέβαιναν την ημέρα της Αναλήψεως για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Να «αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά»

Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν στην παραλία με τα άλογα και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας, υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία.

Για το έθιμο, το πρόγραμμα, αλλά και τις άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν στα Καλά Νερά, όπως απόσταξη τσίπουρου τον Οκτώβριο κλπ, μίλησε στην εκπομπή Ennitime is a good time του Sport fm 89,5 ο Κώστας Βαρδάκης πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών και ξενοδόχων και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καλών Νερών

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη

Περισσότερα Εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ