19 Αύγουστος, 2019 10:08

Breaking News

Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε τη δύναμη για να μη μπορέσει κανείς να ακυρώσει τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζουμε (video)

Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε τη δύναμη για να μη μπορέσει κανείς να ακυρώσει τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόζουμε (video)

Τα βασικά διλήμματα των ευρωεκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Σύνταγμα, την οποία χαρακτήρισε «ξέσπασμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, λαϊκό ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής».

«Η σημερινή σας παρουσία δε θυμίζει συγκέντρωση ευρωπαϊκών εκλογών, η σημερινή σας παρουσία είναι ένα ξέσπασμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας, ξέσπασμα αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες από στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος.

«Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη αυτού του λαού, όσοι προεξοφλήσανε ότι θα παραδοθεί στις ορέξεις τους», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το μέγεθος των συγκεντρώσεων που είχε στις περιοδείες του ανά τη χώρα. Σημείωσε ότι αυτές τις μέρες εκείνοι «παίρνουν την απάντηση τους, όπως και το 15, έτσι και σήμερα».

«Την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας», υπογράμμισε. «Αποφασίζουμε με ποιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό ξέφωτο».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε με αναφορές στην εικόνα που εμφάνιζε η Ελλάδα όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση. «Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο» είπε και έκανε λόγο για «τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας, για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ».

Σημείωσε ότι τότε η κυβέρνηση πάλεψε μαζί με τον λαό, αναγκάστηκε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, «για να μπορούμε σήμερα μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά». «Σήμερα αισθανόμαστε όλοι μαζί δικαιωμένοι, γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια στον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης και τα παλιό πολιτικό κατεστημένο θέλουν τη Δευτέρα να λένε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης δεν έλαβαν τη στήριξη του λαού. Αντιθέτως ότι ο λαός ενέκρινε όσα αυτός πρότεινε. Και κυρίως ενέκρινε τον κ. Βέμπερ. Που αν εκλεγεί θα μπλοκάρει και θα ακυρώσει τα μέτρα και θα φροντίσει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει είτε στα μνημόνια είτε στις πολιτικές των μνημονίων».

Γι αυτό είπε την Κυριακή, πάρτε την ζωή και την αξιοπρέπειά σας στα χέρια σας.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στη «δημοκρατική παράταξη που ανασυγκροτείται με τη προοδευτική συμμαχία, δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλους όσους έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, την εντολή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια», αλλά και «στους συντηρητικούς πατριώτες, δημοκράτες ψηφοφόρους, που δε βρέθηκαν στη κάλπη μας το 2015. Γιατί τώρα ξέρουν. Αυτό που διακυβεύεται σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν είναι οι υπαρκτές ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά αν θα συνεχίσουμε με σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών ή αν θα γυρίσουμε πίσω.

Η Ελλάδα ανακάμπτει

Ο κ. Τσίπρας έκανε συνολική αναδρομή στην κυβερνητική του θητεία, θύμισε ότι «παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο…Αναγκαστήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό. Και σήμερα αισθανόμαστε όλοι μαζί δικαιωμένοι. Η Ελλάδα δεν έχει πια στο λαιμό της τη θηλιά των μνημονίων. Η οικονομία βγήκε από το φαύλο κύκλο και ανακάμπτει. Και η κοινωνία μπορεί σιγά σιγά να ανασαίνει ξανά.

Δεν συμμετείχαν όλοι στην ανόρθωση της χώρας

Ωστόσο είπε σε αυτές τις μάχες, δεν έβαλαν πλάτη όλοι. Κάποιοι μας έβαζαν διαρκώς τρικλοποδιές. Αυτοί που σε κάθε μας βήμα προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Και είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία μας αδιαφορώντας αν αυτό θα σήμαινε και αποτυχία της χώρας. Προέβλεψαν ότι δε θα κλείσουν οι αξιολογήσεις. Ότι θα εφαρμοστεί κόφτης στις συντάξεις και τους μισθούς. Ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Ότι δεν θα πάρουμε ελάφρυνση του χρέους. Ότι θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ότι δε θα βγούμε στις αγορές. Και όταν κατέρρεαν όλα αυτά, πήγαιναν στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για να ζητήσουν από τους δανειστές να μη μας κάνουν τα χατίρια και να μας βάλουν χέρι.

Κύμα αξιοπρέπειας και ανατροπής

Περιέγραψε όσους αντιδρούσαν λέγοντας ότι είναι «Όσοι πίστεψαν ότι η οικονομική τους δύναμη, η συσσώρευση των μέσων ενημέρωσης, η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση αρκούν για να μας οδηγήσουν ξανά πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων. Και τούτες τις μέρες παίρνουν την απάντησή τους. Όπως και το 15, έτσι και σήμερα. Ένα τεράστιο κύμα αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και ανατροπής. Από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα συμπαρασύρει τους δημοσκόπους, τους δημοκόπους και τους αλαζόνες εκπροσώπους του παλαιού κατεστημένου.

Τα δύο σχέδια

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν δύο σχέδια πριν από τις εκλογές της Κυριακής: «Το ένα σχέδιο περιλαμβάνει τη 13η σύνταξη σε μόνιμη βάση για 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα τρόφιμα. Τη μείωση του κόστους στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Αλλά και μια σειρά θετικών μέτρων για το 2020, με μειώσεις φόρων, στήριξης των επιχειρήσεων, της εργασίας των νέων, των αγροτών, των κατοίκων στα νησιά και στις ορεινές περιοχές». Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε σαν εθνικό στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 10% μέχρι το 2023. Με τους εργαζόμενους και τους νέους εργαζόμενους στο επίκεντρο, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελαφραίνοντας σταδιακά τα βάρη. Με ισχυρό κοινωνικό κράτος και προστασία των αδυνάμων. Με προοπτική για όλα τα παιδιά, για όλους τους νέους αυτής της χώρας.

Ωστόσο είπε, εκείνοι που χρεοκόπησαν τη χώρα θέλουν να επιστρέψουν και να εφαρμόσουν το δικό τους σχέδιο που αδικεί κατάφορα τους πολλούς και ευνοεί σκανδαλωδώς τις ελίτ.

«Το ΔΝΤ ξανάρχεται»

Συνεχίζοντας και εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι το σχέδιο αυτό το αποκάλυψε «ο κ. Μητσοτάκης που αποδείχθηκε μεγάλος μαρτυριάρης», αποκάλυψε το σχέδιό του που διαπνέεται με δυο λόγια από τη φιλοσοφία της ρήσης που είπε πριν δυο χρόνια στη ΔΕΘ. Ότι «η κοινωνική αδικία είναι φυσικό φαινόμενο». Αν ήταν ταινία ή βιβλίο θα είχε τίτλο : Το ΔΝΤ ξανάρχεται. Και θα είχε συμπαραγωγούς τον ΣΕΒ, τη παρασιτική εγχώρια ολιγαρχία και τους τεχνοκράτες οικονομολόγους του ΔΝΤ. Και σκηνοθέτη τον μαθητή του κου Σόιμπλε, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή και γνωστό ανθέλληνα κο Βέμπερ, που τον θέλει και για πρόεδρο της Κομισιόν.

Συνεχίζοντας είπε ότι βασικά κεφάλαια, βασικές σκηνές του έργου είναι : Η 7ήμερη εργασία, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, η κατάργηση της 13ης σύνταξης, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, η διάλυση της δημόσιας Υγείας και η παράδοση της αποκλειστικά στους ιδιώτες. Η επαναφορά του 1 προς 5 προσλήψεις – αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα. Οι απολύσεις δασκάλων, γιατρών, νοσηλευτών. Η κατάργηση του αφορολόγητου, με συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ που θα συρρικνώσει το εισόδημα των αγροτών και της μεσαίας τάξης. Και βεβαίως η δραστική μείωση της φορολογίας στο μεγάλο πλούτο. Στους χορηγούς του δηλαδή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να ξηλώσει όλα όσα με κόπο και με μάχες καταφέραμε και να επιστρέψει τη χώρα στο βαθύ μνημονιακό σκοτάδι του 2014.

Έκκληση στους νέους

Έκλεισε με ειδική αναφορά στους νέους που κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά του μέλλοντος: «Η δική σας φωνή ακούστηκε περήφανα σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2015. Η δική σας ψήφος έστειλε σπίτια τους αυτούς που σας έκλεψαν το μέλλον. Η δική σας δύναμη μπορεί να δώσει ξανά μέλλον και προοπτική. Δώστε ξανά το μήνυμα της ελπίδας. Στείλτε ξανά στο περιθώριο τους φασίστες που προσπαθούν να δηλητηριάσουν την ψυχή μιας γενιάς. Τώρα μιλάτε εσείς.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις και κάνοντας την σύγκριση με τη ΝΔ είπε: «Δεν μπορούν να κάνουν μία ανοικτή συγκέντρωση. Οι δικές μας συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός λαός δεν θα γυρίσει πίσω, ότι η Ελλάδα των πολλών είναι η καλύτερη δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων». Συνεχίζοντας μέσα σε έντονο χειροκρότημα είπε ότι «εμείς έχουμε μάθει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις αλλά να κερδίζουμε τις καρδιές των πολλών που μας δίνουν έμπνευση να συνεχίσουμε. Εμείς δεν βασιζόμαστε στους ολιγάρχες και τους μιντιάρχες και σε εκείνους που έχουν τα πολλά λεφτά αλλά στο λαό». Απαντώντας στο σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό το σύνθημα πρέπει να πάει σε κάθε σπίτι». Έντονο ήταν το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων κάθε φορά που αναφερόταν στα μέτρα.

Κλείνοντας την συγκέντρωση και υπό τους ήχους του Bella Ciao κάλεσε τους τρεις βασικούς υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών. Την Ρένα Δούρου για την οποία ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να της δώσουν τη δύναμη να συνεχίσει το έργο της για μία κόμη τετραετία. Επίσης το Νάσο Ηλιόπουλο λέγοντας ότι θα γίνει ο νεότερος δήμαρχος της Αθήνας και τον Νίκο Μπελαβίλα ζητώντας την στήριξη του κόσμου για να γυρίσει το λιμάνι στο δημοκρατικό μονοπάτι.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Related posts