Έως 3 μέτρα το μπόνους ύψους κτιρίων σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το ΥΠΕΝ

by admin
0 views

Τροπολογία βάσει της οποίας το μπόνους στο ύψος των κτιρίων θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τον συντελεστή δόμησης κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο αρμοδιότητάς του, στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής είχαν παγώσει την έκδοση οικοδομικών αδειών που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Οικοδομικού Κανονισμού. Με την τροπολογία ουσιαστικά μπαίνει φρένο στις δύο από τις τρεις διατάξεις που δίνουν μπόνους ύψους. Αυτό σημαίνει ότι ενώ πριν το ανώτατο ύψος από τις δύο αυτές διατάξεις το μπόνους ύψους ήταν στα 5,25 μέτρα. Πλέον για περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 θα είναι τα δύο μέτρα το ανώτατο ύψος. Για όσα έχουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης μέχρι το 1,6 το ανώτατο όριο ύψους είναι + 2,5 μέτρα και για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν αυξημένο συντελεστή δόμησης το ανώτατο όριο θα είναι τα 3 μέτρα. Να σημειωθεί πως υπάρχει και διάταξη για τα φυτεμένα δώματα που δίνει δικαίωμα για άλλα 3 μέτρα και 40 εκατοστά.

Ειδικότερα:

   Σύμφωνα με την παρ. 1 της διάταξης:

   · Τα κίνητρα της παρ. 1 του άρθρου 10 εφαρμόζονται μόνο στις περιοχές του πεδίου εφαρμογής του με ισχύοντα συντελεστή δόμησης (σ.δ.) μεγαλύτερο του 0,8.

   · Το συνολικό ύψος της προσαύξησης κατά την εφαρμογή των κινήτρων της παρ. 1 του άρθρου 10, καθώς και της παρ. 8 του άρθρου 15 δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά:

   – τα δυόμιση μέτρα (2,50 μ.) για σ.δ. μεγαλύτερο του 0.8 έως και 1.6 και

   – τα τρία μέτρα (3,00 μ.)για σ.δ. μεγαλύτερο του 1.6.

   · Οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν την 1η Μαΐου 2024 με χρήση κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται, δυνάμει των ισχύοντων κατά την έκδοση τους διατάξεων.

   Με την παρ. 2 επεκτείνεται το περιεχόμενο της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 18 του ΝΟΚ προκειμένου να συμπεριλάβει και στοιχεία αναφορικά με τους ελέγχους και τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εν τοις πράγμασι κατασκευή και διατήρηση αυτών.

   Με την παρ. 3 θεσμοθετείται ο επαναληπτικός έλεγχος για τις περιπτώσεις οικοδομικών αδειών κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάσει του άρθρου 25 ΝΟΚ, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών.

   Τέλος, με την παρ. 4 καθορίζεται, για λόγους επείγοντος, διαδικασία άμεσης ανάθεσης εκπόνησης «Μελέτης αξιολόγησης της εφαρμογής των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές» και η δυνατότητα χρηματοδότησης αυτής από το Πράσινο Ταμείο.

Τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής είχαν παγώσει την έκδοση οικοδομικών αδειών που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Οικοδομικού Κανονισμού. Με την τροπολογία ουσιαστικά μπαίνει φρένο στις δύο από τις τρεις διατάξεις που δίνουν μπόνους ύψους. Αυτό σημαίνει ότι ενώ πριν το ανώτατο ύψος από τις δύο αυτές διατάξεις το μπόνους ύψους ήταν στα 5,25 μέτρα. Πλέον για περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 θα είναι τα δύο μέτρα το ανώτατο ύψος. Για όσα έχουν μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης μέχρι το 1,6 το ανώτατο όριο ύψους είναι συν 2,5 μέτρα και για τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν αυξημένο συντελεστή δόμησης το ανώτατο όριο θα είναι τα 3 μέτρα.

Να σημειωθεί πως υπάρχει και διάταξη για τα φυτεμένα δώματα που δίνει δικαίωμα για άλλα 3 μέτρα και 40 εκατοστά.

Δείτε την τροπολογία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ