Έρχεται η ώρα για Πετρέλαιο θέρμανσης – Πόθεν Έσχες – Φορολογικές εκκρεμότητες

by admin
3 views

Στις οικονομικές επιπτώσεις και τις θεσμικές διαδικασίες που προβλέπονται για το επόμενο διάστημα, με την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, τη συμπλήρωση δηλώσεων Πόθεν Έσχες και τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» (Δ. Κοταρίδης – Ν. Κασσιμάτη) ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Όπως ανέφερε ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου: «Αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή του, όπως κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Εδώ το μεγάλο στοίχημα είναι η τιμή η οποία θα ξεκινήσει, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει οριζόντια επιδότηση 0,12 ευρώ συν ΦΠΑ που ήταν πέρσι απευθείας στην αντλία.

Θα είναι σίγουρα πιο ακριβό από πέρυσι γιατί δεν έχουμε την επιδότηση. Συν την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην αγορά. Φαίνεται οι προβλέψεις που λένε οι ειδικοί, ότι μπορεί και να ξεπεράσει αρχικά το ενάμιση ευρώ το λίτρο. Μακάρι να διαψευστούν ελαφρώς και να πέσει σε πιο νορμάλ επίπεδα. Πέρυσι ήταν γύρω στο 1, 22.

Πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος με τις αιθαλομίχλες, με όλα τα γενικά προβλήματα που υπήρχαν όταν είχε αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του πετρελαίου και τότε δεν υπήρχε και το πρόβλημα που υπάρχει γενικότερα στην αγορά, στα σούπερ μάρκετ και όλες τις αυξήσεις τις υπόλοιπες που υπάρχουν και να δούμε πώς θα κυλήσει η διαδικασία, δεδομένου ότι και στο κομμάτι της επιδότησης είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι. Είναι 240 εκατομμύρια, φέτος, 270 εκατομμύρια ήταν πέρσι. Αυτή η διαφοροποίηση υπάρχει γιατί δεν υπάρχει διπλασιασμός για συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων που υπήρχε πέρσι και φαίνεται ότι φέτος θα είναι περισσότεροι δικαιούχοι. Να δούμε ακριβώς πώς θα οριοθετηθούν τα κριτήρια, απλά λόγω του μη διπλασιασμού σε ορισμένους δικαιούχους, στους νέους δικαιούχους και ούτω καθεξής που ήταν πέρσι, φαίνεται ότι οι δικαιούχοι οι τελικοί θα λάβουν περισσότερα χρήματα. Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι».

Οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις

Υπάρχει παραγραφή για τη χρήση του 2017 που κατά κύριο λόγο παραγράφεται στις 30 Δεκεμβρίου του 2023. Εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, οι εξαιρετικές περιπτώσεις αναλύθηκαν σε πρόσφατη εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Παραγραφή σημαίνει ότι η φορολογική αρχή μπορεί να κοινοποιήσει διάφορες, φορολογικές διαφορές για τη χρήση του 17 μέχρι τις 31/12/2023, μιλάμε για να κάνει έλεγχο και να διαπιστώσει παραβάσεις διάφορες αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη και ούτω καθεξής. Εδώ κάποιος θα σκεφτεί ότι είναι άδικο για τους υπόλοιπους που δεν φοροδιαφεύγουν. Όμως στο παρελθόν υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και τα αντιμετωπίζαμε καθημερινώς, όπου όταν ο έλεγχος ζητούσε από τον φορολογούμενο να αποδείξει τι έγινε μια συναλλαγή πριν από 10 – 15 χρόνια, πριν υπάρξει απόφαση με τις παραγραφές, με το Συμβούλιο της Επικρατείας και ούτω καθεξής, διαπιστώθηκε ότι όντως ήταν αδύνατον ο φορολογούμενος να αποδείξει και να θυμηθεί την προέλευση των συγκεκριμένων χρημάτων και η φορολογική αρχή να καταλήξει σε φυσιολογικά συμπεράσματα. Και υπήρχαν πάρα πολλές απαντήσεις.

Δεδομένου ότι υπάρχει κανόνας πενταετίας συν την ψηφιοποίηση των δεδομένων και ούτω καθεξής, η φορολογική αρχή θεωρεί ότι θα βρίσκει πιο εύκολα τους παραβάτες.

Πρακτικά υπάρχουν και 20 μέρες που θα πρέπει να έχουν κοινοποιηθεί προσωρινές πράξεις στον φορολογούμενο – ελεγχόμενο, προκειμένου αυτός να εκθέσει πάλι τις απόψεις του. Άρα είναι δεσμευτικό για τη φορολογική αρχή. Αν κοινοποιήσει μετά τις 20 μέρες ουσιαστικά και πριν από τις 30 Δεκεμβρίου, δεν θα μπορεί να κοινοποιήσει τις οριστικές πράξεις. Άρα πρακτικά θα πρέπει να έχει καταλήξει περίπου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να τηρηθεί ο κανόνας της πενταετούς παραγραφής και εννοείται μέχρι την κοινοποίηση των προσωρινών πράξεων, μπορεί ο φορολογούμενος να δηλώσει οικειοθελώς τις πράξεις στις οποίες καταλήγει η φορολογική αρχή.

Εκεί το πλεονέκτημα είναι ότι αν πληρώσει εφάπαξ τις διάφορες, συν τα πρόστιμα που προβλέπονται, θα περιοριστεί στο 60% του προστίμου, δηλαδή θα έχει 40% έκπτωση επί του προστίμου αν η εφάπαξ πληρωμή γίνει εντός 30 ημερών από τη βεβαίωση των ποσών της οικειοθελούς δήλωσης και αντίστοιχα, αν πάει σε λογική κοινοποίησης των πράξεων, τότε ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να προσφύγει με ενδικοφανή προσφυγή προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, όπου η προσφυγή θα πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση των οριστικών πράξεων και στη συνέχεια η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έχει 120 μέρες περιθώριο να εξετάσει την προσφυγή του φορολογούμενου και να τον καλωσορίζει».

Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες

Ακολούθως αναφέρθηκε στις δηλώσεις πόθεν έσχες, λέγοντας πως: «Να ξεκαθαρίσουμε λίγο γιατί κάπου μπερδεύεται το κόσμος με κάποιες προθεσμίες, γιατί ακούγονται διάφορες προθεσμίες. Κατ αρχάς, αν θα έπρεπε να υποβάλεις αρχική δήλωση, αυτή υποβάλλεται εντός 90 ημερών από την από τον διορισμό ή από τον λόγο για τον οποίο γίνεσαι υπόχρεος υποβολής του συγκεκριμένου τύπου. Οι υπόχρεοι αναλύονται αναλυτικά στον νόμο είναι πάρα πολλοί.

Εδώ να τονίσουμε ότι αν κάποιος είναι, υπάρχει διχογνωμία θα πρέπει δεν θα πρέπει να κάνει το έντυπο, κατά τη δική μου άποψη ας το κάνει και ας το κάνει χωρίς λόγο. Δηλαδή αν το αν έπρεπε να το κάνεις και δεν το έκανες, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα. Αν δεν χρειαζόταν και το έκανες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Speaker

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ