Έρευνα για πιθανή συσχέτιση εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι στα παιδιά με νόσηση από κορονοϊό

by admin
11 views

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού 2019 (Covid-19) έχει αναφερθεί ευρέως μια αυξημένη συχνότητα εμφάνισης παιδικού διαβήτη τύπου 1. H Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) συνοψίζει τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine (Αύγουστος 2023). Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, συμμετείχαν 4.586 παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και Γερμανία.

Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021 και ελέγχονταν κάθε 3 μήνες για διαβήτη τύπου 1 εάν είχαν αυτοαντισώματα νησίδων (440 συμμετέχοντες) και κάθε 6 μήνες εάν δεν είχαν (4.146 συμμετέχοντες). Όλα ελέγχθηκαν για λοίμωξη SARS-CoV-2 και αντισώματα ακίδας (εμβολιασμός) σε κάθε επίσκεψη παρακολούθησης. Από τα 4.586 παιδιά, τα 705 (15,4%) είχαν θετικό τεστ για λοίμωξη έναντι του SARS-CoV-2 — 623 από τα 4.146 παιδιά χωρίς αυτοαντισώματα νησίδων (15,0%) και 82 από τα 440 παιδιά με αυτοαντισώματα νησίδων (18,6%).

Συνολικά 45 παιδιά έλαβαν διάγνωση διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 24 μηνών. Πέντε παιδιά έλαβαν διάγνωση πριν από την ανίχνευση θετικού τεστ SARS-CoV-2. Ένα παιδί έλαβε διάγνωση διαβήτη τύπου 1 μετά την ανίχνευση λοίμωξης SARS-CoV-2. Τα υπόλοιπα 39 παιδιά με διαβήτη τύπου 1 δεν είχαν ποτέ θετικό τεστ SARS-CoV-2: 30 δεν εμβολιάστηκαν ποτέ, 2 εμβολιάστηκαν πριν από τη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 και 4 εμβολιάστηκαν μετά τη διάγνωση, 3 δεν εξετάστηκαν.

Δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών στα οποία εμφανίστηκαν θετικά σε αυτοαντισώματα των νησιδίων, ήταν μεγαλύτερος μεταξύ αυτών με λοίμωξη από SARS-CoV-2. Ο αριθμός των παιδιών που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 δεν διέφερε είτε είχαν μολυνθεί από SARS-CoV-2 είτε όχι. Όλα τα παιδιά προσήλθαν για παρακολούθηση είτε τέσσερις είτε οκτώ φορές κατά τη διάρκεια των 2 ετών, ανάλογα με την κατάσταση των αυτοαντισωμάτων των νησιδίων.

Παρά την αληθοφάνεια μιας βιολογικής σύνδεσης, ο έλεγχος για τον ιό και τον διαβήτη τύπου 1 στη συγκεκριμένη μελέτη παιδιών πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έδειξε ότι ο Covid-19 προκάλεσε διαβήτη τύπου 1. Αυτά τα ευρήματα ωστόσο αντικατοπτρίζουν ένα στενό εύρος ηλικιών μεταξύ παιδιών και εφήβων με αυξημένο γενετικό κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. Μεγαλύτερη σε διάρκεια παρακολούθηση μπορεί να προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμοςΠερισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ