25 Αύγουστος, 2019 09:08

Breaking News

Έδρες και ανατροπές στην Ευρώπη (video)

Έδρες και ανατροπές στην Ευρώπη (video)

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 179 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 150, οι Φιλελεύθεροι 105, οι Πράσινοι 70, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 6, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (του Ματεο Σαλβίνι και της  Μαρι Λεπέν) 58, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 54, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 38, άλλα κόμματα 30 και οι Ανένταχτοι  7.
Τα αποτελέσματα περιπλέκουν τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Μαρί Λεπέν έχει παγιωθεί ως μεγάλη πολιτική δύναμη στη Γαλλία και μετά τα αποτελέσματα ζήτησε την προκήρυξη προώρων εκλογών ενώ οι Γάλλοι πολίτες δεν είπαν ξεκάθαρο ναι στις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος Μακρόν για την Ευρώπη.

Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη Βρετανία το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit,  εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Γερμανία οι Πράσινοι θεωρούνται οι θριαμβευτές των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνουν την ανοδική τους πορεία. Έχουν σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό τους καθώς έχουν φτάσει στο 20,5% και περνούν στη δεύτερη θέση και Σοσιαλδημοκράτες υποχώρησαν στο 15%.

Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία έμειναν αλώβητες από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών παρατάξεων.

Στη Ρουμανία, η φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κέρδισε τις ευρωεκλογές, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας, η οποία επικρίνεται από τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα.

Στην Αυστρία, πρόταση μομφής κατά του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και της κυβέρνησής αναμένεται να καταθέσουν σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ο μόνος σοσιαλιστής που βγήκε νικητής των χθεσινών εκλογών σε μεγάλη χώρα.

Νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν δημοσκόπηση που είχε γίνει κατά την έξοδο από τις κάλπες, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίς χθες το βράδυ.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Related posts