Για την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ Ερντογάν μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Άγγελος Συρίγος, Βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Όπως και δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, «Να υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο, το απτό στοιχείο το οποίο έχουμε, που διαφοροποιεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είναι η διακοπή των παραβιάσεων και παραβάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και του διεθνούς εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο που ελέγχεται από το FIR Αθηνών. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σχετική ηρεμία σε σχέση με εκείνα τα οποία θα λέγαμε ότι είναι καθημερινές ανταλλαγές οξύτατων ανακοινώσεων και κάπου εκεί σταματάμε. Άμα δείτε τι έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες με το θέμα του ιταλικού σκάφους που βάζει το καλώδιο μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας, είναι σαφές ότι καμία από τις δύο χώρες δεν έχει αλλάξει τη στάση της (…)».
«Οι θέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο ουρανός με το φεγγάρι για να πει κάποιος ότι θα τα βρούμε μεταξύ μας»
Εν συνεχεία, υπογράμμισε το εξής «Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα… Οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο ουρανός με την γη, είναι ο ήλιος και το φεγγάρι. Δεν είναι κάτι που να είναι σχετικώς κοντά, να πεις δηλαδή ότι θα τα βρούμε. Όταν ξεκίνησε η διαμάχη το 1974 για το Αιγαίο ήταν διαμάχη για τα όρια των χωραφιών. Θα είμαστε δύο μέτρα μέσα εμείς, δύο μέτρα μέσα οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι το έχουν έκτοτε προχωρήσει και είναι στη λογική να δούμε μέσα στο σπίτι σου αν μου ανήκει ο καναπές που κάθεσαι, η κουζίνα σου, η τηλεόραση κτλ».
«Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει μια κλιμάκωση από την Τουρκία σε επίπεδο ρητορικής έντασης για το Κυπριακό αλλά δεν προβλέπω κάποια έμπρακτη πρόκληση»
Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά το εξής στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», «Για την Τουρκία το Κυπριακό λύθηκε το ‘74. Εκείνο το οποίο αναζητούν είναι την τυπική επιβεβαίωση ότι η λύση έχει τη δική τους σφραγίδα. Αυτό είναι η ιδεολογία τους, αυτό πιστεύουν. Δεν διαφοροποιούνται σε αυτό καθόλου οι διάφορες κυβερνήσεις Ερντογάν, Κεμάλ, των Κεμαλικών κλπ. Επομένως, ο Ερντογάν τα λέει αυτά τώρα. Το θέμα είναι γιατί τα λέει παραμονή της συναντήσεως. Αυτό είναι το ερωτηματικό. Στο παρελθόν θα σας απαντούσα πολύ εύκολα ότι είναι πάγια πρακτική της Τουρκίας-παραμονές συναντήσεων-να πετάει κάτι εθνικιστικό για να δείχνει πού είναι τα πράγματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είμαι σίγουρος για ποιο λόγο το έκανε (…). Και να διευκρινίσω κάτι. Οι Τούρκοι στο θέμα του Κυπριακού ακολουθούν μια καβαφική φράση όπου ο Καβάφης μιλάει για κάποιον στη Συρία και λέει «ενίοτε εθνικός, ενίοτε χριστιανίζων». Αναλόγως πώς τους συμφέρει μπορούν να λένε ότι η Κύπρος και Κυπριακό είναι κάτι ανεξάρτητο από τις ελληνοτουρκικές διαφορές ή είναι άμεσα συνδεδεμένο. Ή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάψει να υπάρχει, αλλά το Σύνταγμά της, το οποίο ορίζει ότι υπάρχει τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπάρχει και γι’ αυτό έχουν δικαιώματα νοτίως της Κύπρου. Δηλαδή, ανάλογα με το πώς τους συμφέρει, μπορούν στην ίδια επιστολή που στέλνουν στον ΟΗΕ να γράφουν και τις δύο απόψεις». Όσο για τον αν αναμένεται ένα κρεσέντο προκλήσεων μέχρι τις 20 του Ιούλη, ο κ. Άγγελος Συρίγος σημείωσε «Το Κυπριακό εγώ θα περιμένω ότι θα υπάρχει ρητορική ένταση τις επόμενες μέρες. Θα κατέβει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί, θα είναι πολύ βαρύ το κλίμα, όπως αντιλαμβάνεστε από δικής μας πλευράς. Αντιθέτως, από τουρκικής πλευράς θα επικρατεί ένα πανηγυρικό κλίμα. Η ρητορική όμως, έντασης στην οποία αναφέρομαι δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έμπρακτη πρόκληση και είμαι κατηγορηματικός εδώ. Αρέσκεται η Τουρκία σε λεκτικά πυροτεχνήματα και εκεί πιστεύω θα μείνει. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι το ιδιαίτερο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος