Άνοιγμα μετ’ εμποδίων για τα σχολεία της Θεσσαλίας:

Η λύση της τηλεκπαίδευσης και οι ανησυχίες από τους εκπαιδευτικούς για την υγεία όλων

by onvolos
7 views

Το άνοιγμα όλων των σχολείων στη Θεσσαλία, την ερχόμενη εβδομάδα, επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει και θα τις ανακοινώσει έως αύριο η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Από την άλλη πλευρά οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι θεωρούν αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη ανοίγματος των σχολείων πριν να εξασφαλιστεί πλήρως η υγειονομική ασφάλεια για τη λειτουργία τους.

 

Η κατεύθυνση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης είναι προς το άνοιγμα των σχολείων, καθώς είναι ήδη δυο εβδομάδες κλειστά.

 

Στο πλαίσιο αυτό θα προβλεφθεί μεταστέγαση μαθητών σε γειτονικά σχολεία στις περιπτώσεις, που οι ζημιές στα κτίρια δεν μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα (όπως στην περίπτωση των μαθητών της Φαρκαδόνας). Επίσης θα προτείνεται η τηλεκπαίδευση για τις περιπτώσεις παιδιών, που δεν υπάρχει άλλη πρόσφορη λύση, αφού κάποιες οικογένειες δεν έχουν βρει ακόμη έστω και προσωρινή στέγη. Πέρα από τις ζημιές στα κτίρια ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η ποιότητα του νερού, γεγονός που προβληματίζει την περιφέρεια η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, για την παροχή οδηγιών σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί ζητούν από την κυβέρνηση να μην ανοίξει τα σχολεία ούτε την επόμενη εβδομάδα και για όσο υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος.

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

 

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να κινητοποιήσει επιτέλους αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό για να αποκατασταθούν άμεσα οι τεράστιες ζημιές και να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «ο λαός της Θεσσαλίας μετρά ακόμα τις πληγές του. Ζωές χάθηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, δομές κατέρρευσαν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σημειώνονται συνεχώς κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών ενώ σε κάποιες περιοχές εξακολουθούν να μην έχουν ούτε πόσιμο νερό. Θεωρούμε αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη ανοίγματος των σχολείων πριν να εξασφαλιστεί πλήρως η υγειονομική ασφάλεια για τη λειτουργία τους».

 

Πάντως μέχρι και χτες η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή δήλωνε, ότι τα «σχολεία θα ξεκινήσουν μόνο όταν αποκατασταθεί πλήρως η προσβασιμότητα και η υγειονομική ασφάλεια». Η Ζ. Μακρή δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία καθώς αναμένεται ενημέρωση από τους δημάρχους, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι, για τη στατική επάρκεια, τον καθαρισμό και την απολύμανση των σχολείων, καθώς και από το Υπουργείο Υγείας για το κατά πόσον είναι υγειονομικά ασφαλές να επανέλθουν στις τάξεις μαθητές και εκπαιδευτικοί. «Τα σχολεία θα ξεκινήσουν μόνο όταν θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η προσβασιμότητα, οι αίθουσες θα είναι καθαρές και στατικά επαρκείς, τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι σαφώς πιο βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή», δήλωσε η Ζ. Μακρή.

 

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι ίσως εφαρμοστεί σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, σε πολύ λίγα σχολεία, εκεί όπου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τα παιδιά να μετακινηθούν ή να φιλοξενηθούν σε αίθουσες γειτονικών σχολείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ