Άμεσα αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του Παγασητικού, Πηνειού και Ν. Θερμαϊκού

by admin
5 views

Δειγματοληψίες νερού και ιζημάτων, στο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου, τις ανατολικές ακτές της Θεσσαλίας, τις εκβολές του ποταμού Πηνειού και το νότιο Θερμαϊκό κόλπο, πραγματοποιήθηκαν από 4 έως 8 Οκτωβρίου.

Οι δειγματοληψίες έγιναν με το Ωκεανογραφικό Σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών ελήφθησαν δείγματα νερού και ιζήματος σε πλέγμα 25 σταθμών με έμφαση στην παράκτια ζώνη που έχει πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Κατά τη διάρκεια του πλου πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων (διαλυμένο οξυγόνο, θερμοκρασία, πυκνότητα, ένταση και κατεύθυνση ρευμάτων, pH, BOD5), ενώ στα δείγματα που έχουν συλλεχθεί θα πραγματοποιηθούν αναλύσεις χημικών και βιολογικών παραμέτρων (προσδιορισμός φυτοφαρμάκων και γεωργικών φαρμάκων, υδρογονανθράκων, αναδυόμενων οργανικών ενώσεων, βαρέων μετάλλων, θρεπτικών αλάτων, οργανικού άνθρακα, αζώτου, φωσφόρου, χρωμοφόρου διαλυτής οργανικής ύλης, αιωρούμενης ύλης, πλαστικών – μικροπλαστικών, μικροβιολογικών, μελέτη της βιομάζας και των ειδών φυτοπλαγκτού, βενθικών κοινωνιών κ.α) προκειμένου να αποτυπωθεί η ποιότητα των υδάτων και ιζημάτων καθώς και οι επιπτώσεις του πλημμυρικού φαινομένου στο υδάτινο οικοσύστημα της περιοχής.

Τα δείγματα θα αναλυθούν στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, του Παν/μίου Θεσσαλίας και του ΕΚΠΑ, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων αναμένονται σύντομα.

Άμεσα αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του Παγασητικού, Πηνειού και Ν. Θερμαϊκού

Η δειγματοληψία-αυτοψία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης της οικολογικής ποιότητας υδάτων ποταμών, παρακτίων και μεταβατικών υδάτων της Ελλάδας, σε εφαρμογή του Άρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ, το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα: ‘Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’ – ΕΣΠΑ 2014-2020 (https://www.ymeperaa.gr/).

Άμεσα αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του Παγασητικού, Πηνειού και Ν. Θερμαϊκού

Στην αποστολή συμμετείχαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ